Kadınlar gerçek eşitlik için meydandaydı - 05 Mart 2011

Binlerce kadın bugün (5 Mart) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için İstanbul Tepe Natilius’dan Kadıköy’e yürüyerek başlattıkları mitingde, kadına yönelik şiddete, kadın cinayetlerine, erkek egemenliğine, cinsiyetçiliğe, kadınların güvencesiz ve ucuz işgücü olarak çalıştırılmasına karşı hep bir ağızdan seslerini yükseltti.

Anarşist Kadınlar, Karadeniz’in İsyankâr Kadınlar, Demokratik Özgür Kadın Hareketi, Gökkuşağı Kadın Derneği, BDP Kadın Meclisi, İmece Kadın Dayanışma Derneği, İmece Kadın Sendikası Girişimi, Sosyalist Kadın Meclisleri, Emekçi Kadınlar Derneği, Liseli Öğrenci Birlikleri’nden Kadınlar, DİSK’li kadınlar, Genç-Sen’li Kadınlar, Ev İşçileri Sendika Girişimi, KESK’li kadınlar, TMMOB’lu kadınlar, TTB’li kadınlar, Uluslar arası Af Örgütü’nden kadınlar, Halkevci Kadınlar, Gençlik Muhalefeti, Liseli Genç Umut’tan kadınlar, Üniversiteli Kadın Kolektifi, Tüm İGD’li kadınlar, EHP’li kadınlar, EMEP’li kadınlar ve SDP’li kadınların oluşturduğu İstanbul 8 Mart Kadın Platformu’nun örgütleyiciliğini yaptığı mitingin ana vurgusu AKP döneminde artan kadın cinayetleri, kadına dönük şiddete karşı kadınların mücadelesi oldu.

Çeşitli meslek odaları, sendikalardan kadınların ve demokratik kadın örgütlerinin kendi güncel sorunlarını taşıdığı 8 Mart alanında, tüm kadınların paylaştıkları ortak sorunlara karşı mücadeleye çağıran sloganlar atıldı. ‘Görünmeyen emek sesini yükselt’ diyen kadınlar, taciz ve tecavüze karşı, “Bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun” sloganları ile yürüdüler.

Kürtçe ve Türkçe olarak yapılan ortak açıklamada, erkek şiddetinin her gün 5 kadını öldürdüğü Türkiye’de AKP iktidarı sırasında kadın cinayetleri yüzde 1400 arttığı söylendi. Kadın cinayetlerini münferit ve adli vaka olarak değerlendiren devletin suç ortağı olduğunu ifade eden kadınlar bu cinayetleri durdurmak için kararlı olduklarını ve mücadeleye devam edeceklerini vurguladılar.

“Kürt halkına karşı 30 yıldır yürütülen savaştan beslenen bu toplumsal cinnet haline isyan ediyoruz” diyen kadınlar kürsüden kendilerini mutlaka koruyacaklarını hep birlikte ilan ettiler.

Kadınlar, Mardin’deki N.Ç. davasında mahkemenin verdiği kararı, YİBO’larda yaşanan tecavüz vakalarını, özellikle çocuklara ve muhaliflere yönelik toplu taciz ve tecavüz olaylarını, lgbtt bireylere yönelik nefret cinayetlerini, göçmen kadınlara yönelik erkek devlet şiddetini, Orhan Çeker’in dekolte açıklamasını, Sabah gazetesi yazarları Emre Aköz ve Engin Ardıç’ın kadınlara yönelik cinsiyetçi saldırılarını, AKP’li Rize Belediye Başkanı’nın Kürt kadınlarını kuma alma çağrısını, medyanın erkekleri kollayan, kadın cinayetleri ve cinsel şiddeti meşrulaştıran dilini hatırlatarak bütün bunların aynı zihniyetin, cinsiyeti nedeniyle kadına yönelik şiddet eylemleri olduğunu söyledi. Kadınlar, bütün bunların düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirmeyi reddettiler.

Kadınlar, tek dil, tek bayrak, tek kimlik, tek cins dayatmalarını reddederek anadilde eğitim, çok dillilik ve çok kültürlülüğe sahip çıkacaklarını söylediler. 30 yıldır süren tüm doğayı etkileyen, insanları yersiz yurtsuz bırakan savaşın ağır yükünü özellikle Kürt kadınlarının çektiğini belirten kadınlar operasyonların durdurulmasını istedi.

Tüm kadınları emeğine sahip çıkmaya çağıran Platform, “Bu sistem kadını yoksullaştırıyor, yoksulluğu kadınlaştırıyor” dedi. Bunun için iş saatlerinin azaltılması, güvenceli iş, eşit işe eşit ücret ve erken emeklilik taleplerini alana taşıyan kadınlar, yaşlı hasta ve çocuk bakımının, ev işlerinin kadına yükletilmesine görünmeyen emek olmamak için ses çıkardı. Kadınlar, sendikal ve sosyal haklarla istihdam, nitelikli ücretsiz kreş hakkı, ücretli devredilemez babalık izni, erkek işleri olarak görülen işlerde kadınlara kota istedi.

Paranın ve erkeğin iktidarının doğayı yok ettiğini vurgulayan kadınlar, doğanın, ormanların, derelerin özgürlüğünün kendi özgürlükleri olduğunu belirttiler. “Yaşam alanlarını, tarihi, toprağı canlı türlerini geri istiyoruz” diyen kadınlar, kentsel dönüşüm projesi adı altında yaşam alanlarının ellerinden alınmasına karşı çıkarak başta kadınlar olmak üzere herkesin sağlıklı konut ve barınma hakkının sağlanmasını istediler.

Kadınların “Cinsiyetçiliğe, ayrımcılığa, erkek egemen iktidara, şiddete ve sömürü düzenine karşı, kadının özgürlüğü ve kurtuluşu için eşitlik ve barış için, doğayla uyum içinde yaşamak için tüm dünya kadınları ile birlikte sesimizi yükseltiyoruz. Yaşasın 8 Mart, Yaşasın kadın dayanışması” ifadeleri ile ortak açıklamalarını bitirmelerinin ardından müzik grubu Sapho sahne aldı.

Miting alanı Kürt kadınlar ve Karadeniz’li kadınların ortak horonları ve halayları, mor flama ve dövizler, kadınların elleri ile işledikleri, diktikleri pankartlar, hazırladıkları renkli döviz ve maketler ile renklendi. Kadınların kitlesel ve coşkulu katılımı ile gerçekleştirilen mitingde, Kürtçe, Türkçe türkü ve şarkılara tüm kadınlar eşlik etti.

Sendika.Org



































0 yorum ---- Kadınlar gerçek eşitlik için meydandaydı - 05 Mart 2011

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft