Yargıda kadınların günü: 3 iyi karar

Ayşe Paşalı’nın katili ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı… Avcılar’da bir kadını sürükleyerek sahte polis aracına bindirenler 25 yıla mahkum oldu… 8 Mart 2005’te Beyazıt meydanında Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan kadınlara saldıran polislere ceza…


Dün Ankara ve İstanbul’da görülen üç ayrı davada mahkeme kadınlar lehine kararlar verdi. Bu kararlarda sorun karşısında sessiz kalmayan, sözünü, eylemini sakınmayan kadın mücadelesinin payı büyüktü.


Paşalı’nın katiline indirim yok
Defalarca tehdit ettiği ve şiddet uyguladığı eski karısı Ayşe Paşalı'yı 7 Aralık 2010 günü 11 yerinden bıçaklayarak öldüren İstikbal Yetkin mahkeme tarafından ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı.


Ayşe Paşalı öldürülmeden beş yıl önce Yetkin'e boşanma davası açmıştı, fakat daha sonra davadan vazgeçmişti. 2009'da bu kez hem şiddete hem de tecavüze maruz kaldığı için eşi Yetkin’den şikayetçi oldu. Mahkeme ‘cinsel saldırı’ suçuyla yargılanan Yetkin’i “pişmanım” dediği için serbest bıraktı. Paşalı ve Yetkin, Haziran 2010'da boşandı. Fakat Yetkin, Ayşe Paşalı’yı bu tarihten sonra da sürekli tehdit etmeye devam etti. Paşalı Aile Mahkemesi'ne başvurdu, 4320 Sayılı Ailenin Korunması Kanunu uyarınca "koruma kararı" talep etti. Mahkeme, aralarında evlilik birliği kalmadığı gerekçesiyle reddetti. İstikbal Yetkin, 7 Aralık'ta Ayşe Paşalı'yı 11 yerinden bıçaklayarak öldürdü.

Olayın 12 mayıs günü Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasında, Yetkin'in, Türk Ceza Kanunu'nun 82/1. maddesinin (a) bendi uyarınca, 'kasten öldürme suçunu tasarlayarak işlediğine' hükmeden mahkeme sanığa ağırlaştırılmış müebbet cezası verdi.

Paşalı kadın cinayetlerinde erkek-devlet işbirliğinin teşhir edildiği eylemlerin simgesi haline geldi. Yapılan eylemler ve düzenlenen kampanyalarla ‘kadın cinayetleri’ sorunu ve bu cinayetlerde devletin rolü, yargının haksız tahrik indiriminin katilleri koruduğu vurgulandı. Paşalı davasında mahkemenin cezanın indirimine gitmemesiyle kadınların mücadeleside zafere ulaşmış oldu.

Feministler Avcılar’daki saldırı kamuoyuna yansıdıktan hemen sonra burada eylem yapmış, kadına yönelik şiddete karşı Avcılar sokaklarında bildiri dağıtmıştı..
Kadını döven polis olunca 5 ay olmayınca 25 yıl

İstanbul’da görülen iki ayrı davada da kadına yönelik erkek şiddet cezalandırıldı. Fakat kadına şiddet uygulayan sahte polisler 25 yıl, kadına şiddet uygulayan çevik kuvvet polisleri ise 5 ay hapis cezası aldı.

Avcılar'da yaklaşık 3 yıl önce ''sivil polis'' görünümünde bastıkları müzikholden bir kadını kaçırdıkları ve götürdükleri evde tecavüz ettikleri iddiasıyla yargılanan 5 sanığa 10 yılla 25 yıl arası hapis cezası verildi. 24 Ağustos 2008 tarihinde Avcılar'daki bir müzikhole kimlik kontrolü yapan sivil kıyafetli polis gibi giden sanıklar C.K’yi saçlarından sürükleyip kaçırmış sonra da evde bir çok kez cinsel saldırı da bulunmuştu. C.K’nin saçlarından sürüklenerek araca bindiği görüntüler hafızalarda kalmıştı. Olaya etraftan hiç kimsenin müdahale etmemesi de konuya dair unutulmayan bir detaydı.

Beyazıt’taki polis saldırısı hafızalara bu görüntülerle kazınmıştı.
Bu saldırıyı gerçekleştiren 5 sanık Bakırköy 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Sanıklar davanın karar duruşmasında özel işaret ve kıyafetleri usulsüz kullanmak'', ''cinsel amaçla hürriyetten yoksun kılma'' ve ''cinsel saldırıya yardımcı olmak' suçlarından 10 ile 25 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırıldı.

2005 yılında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Beyazıt Meydanı’nda gerçekleştirilen mitinge saldıran polislerin yargılandığı dava için de 12 Mayıs karar günüydü. İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada yargılanan 54 polisten 6’sı, “Kasten yaralamak” ve “Aşırı şiddet kullanmak” suçlarından 5 ay ile 1 yıl 9 ay arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı

Sendika.Org

0 yorum ---- Yargıda kadınların günü: 3 iyi karar

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft