Hepimiz Dilşat'ız, hepimiz kadınız



Polis tarafından kalçası kırılan Dilşat Aktaş ile ilgili “Ankara’da kız mıdır kadın mıdır bilemem çıkmış panzere polise saldırıyor, neymiş Hopa’nın hesabını soracakmış, benim polisime saldırıyor, taş atıyor, kim bunlar, tek yol sandık değil, sokak diyenler kim, işleri ne?” diyen Erdoğan’ı protesto etmek için bugün kadınlar öfkelerini meydana taşıdı.

Eylem bugün (4 Haziran) 17:00’da İstanbul Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirildi. Eyleme Halkevci Kadınlar, Üniversiteli Kadın Kolektifi, İmece Kadın Dayanışma Derneği, Sosyalist Feminist Kolektif, TKP Emekçi Kadın Bürosu, Devrimci İşçi Partisi’nden Kadınlar, ÖDP’li Kadınlar, Emep’li Kadınlar, DİSK İstanbul Kadın Komisyonu, Devrimci Sağlık İş Sendikası’ndan kadınlar, DİSK Emekli Sen 3 Nolu Şube’den Kadınlar, Sosyalist Kadın Meclisi, EHP’li Kadınlar, KESK’li Kadınlar katıldı.

Derenin başında, panzerin üstünde, kadınlar her yerde
“Her yer Hopa, Hepimiz kadınız”, “Cinsiyetçi başbakan istemiyoruz”, “Derenin başında, panzerin üstünde, kadınlar her yerde”, “Hepimiz Dilşat’ız hepimiz kadınız” sloganlarının atıldığı eylemde kadınlar Erdoğan’ın Dilşat Aktaş’ın şahsında eşitlik ve özgürlük mücadelesi veren tüm kadınlara saldırdığına dikkat çekti.

Erdoğan’ın “Meydanlar boş değil” sözlerine de değinen kadınlar dövizlerinde meydanları kadınların dolduracağına ve o meydanları halk ve kadın düşmanlarına bırakmayacağına vurgu yaptı. Çevreden büyük ilginin gösterildiği eylemde kadınlar Aktaş panzerin üstündeyken çekilmiş ve birkaç günde Hopa protestolarının simgesi haline gelen fotoğrafı taşıdı.

Kadınlar adına basın açıklamasını yapan Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, konuşmasına “Kadın düşmanlarına karşı sokaktayız, Dilşat’a sahip çıkıyoruz” diyerek başladı.

Erdoğan’ın Hopa halkını terörist ve illegal örgüt üyesi ilan ettiğini ve Metin Lokumcu’nun arkasından “Bir tanesi ölmüş, üzerinde durma gereği duymuyorum” sözlerini hatırlatan Birol, Tayyip Erdoğan’ın “Bu ülkenin meydanları boş değil” ifadeleri için şöyle konuştu: “Evet, bu meydanlar boş değil. Bu meydanları sizin gibi halk düşmanlarına, kadın düşmanlarına bırakmayacağız.”

‘Sokaklarda vardık, varız, var olacağız’
Birol konuşmasına şöyle devam etti: “Bu kadın düşmanı yüz bizim için yabancı değil. Günde 5 kadının öldürüldüğü ve son 7 yılda kadına yönelik şiddetin %1400 arttığı bir ülkede ‘medya olayları abartıyor’ diyen, ‘kadın erkek eşitliğine inanmıyorum’ diyen bir başbakanın ve aynı zihniyeti paylaşan kadın düşmanlarının kendilerine dönük en ufak bir karşı çıkışta halka saldırırken kadınları hedef göstermesinden, kendi iki yüzlü ahlak anlayışlarını topluma dikte etmete çalışanlardan daha doğal bir şey olamaz.”

Birol, kadın düşmanlarına karşı meydanlarda, sokaklarda, barikatın önünde kadınlar olarak daha önce de şimdi de var olduklarını ve var olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Söyleyeceklerini 9 kez düşün
İlknur Birol’dan sonra konuşan KESK Genel Başkanı Döndü Taka Erdoğan’ın konuşmalarını kınadıklarını söyledi. Taka, Erdoğan’ın kendisinin politikalarını eleştirdiği için Nuray Mert hakkında namert dediğini de hatırlatarak başbakanın hayasızlaştığını ifade etti. Başbakana “Gırtlakta 9 boğum vardır. Söyleyeceklerini her birinden geçirirken düşünmen lazım” diyerek seslenen Taka, “Emekçilere, kadınlara, engellilere, işçilere, köylülere, alın teriyle geçinenlere, aydınlara, yazarlarla, sanatçılara hakaret etmekten vazgeç yoksa senin sonun da Mübarek olacak” dedi.

Sosyalist Kadın Meclisleri adına yapılan açıklamada Hopa’da gözaltına alınan bağımsız sosyalist milletvekili adayının darp edildiğine değinildi. ESP İstanbul İl Temsilcisi Tuba Gümüş’e tehlikeli gördükleri gerekçesiyle şiddet uygulayanlar hakkında suç duyurusunda bulunacakları belirtildi. “Kadınların eşitlik ,özgürlük mücadelesi devam edecek. Korkmaya devam etsinler” sözleriyle konuşma sona erdirildi.

ÖDP’li kadınlar adına konuşan Deniz Özlem Bilgili Dilşat Aktaş’a geçmiş olsun dileklerini gönderdikten sonra “Erdoğan jinekolog mu ahlak polisi mi bilmiyoruz ama haddini bilmiyor” dedi. “Kadın düşmanlarına karşı ayakkabılarımızı, yumurtalarımızı atmaya devam edeceğiz” diyen Bilgili, Hopa’daki kadın dayanışması ve direnişini selamladıklarını söyledi. Bilgili “Dilşatlar, Ayşeler, Fatmalar panzerlerin üstünde olmaya devam edecek” diyerek konuşmasına son verdi.

Sosyalist Feminist Kolektif adına yapılan açıklamada “Erdoğan en cinsiyetçi başbakan, en kadın düşmanı başbakandır. Böyle bir başbakan olduğu için bir kadın olarak utanç duyuyorum” dendi. Kadınların eylem boyunca tekrarladığı “Cinsiyetçi başbakan istemiyoruz” sloganına yer verilen konuşmada “O konuştukça bize yönelik şiddet artıyor. Dilşata geçmiş olsun diyoruz ve başbakan konuştukça hepimizin başına Dilşat’ın başına gelenlerin geleceğini biliyoruz” denildi.

0 yorum ---- Hepimiz Dilşat'ız, hepimiz kadınız

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft