Liseli kadınlar ve talepleri sokakta





Ankara’da Genç Umutçu Liseli Kadınlar cinsiyetçi eğitime karşı sokaktaydı.
Son dönemde gerici ve cinsiyetçi saldırılarını arttıran AKP’nin eğitim alanında da aynı politikalarını sürdürmesi liseli kadınlar tarafından protesto edildi. 29 Haziran günü 14.30’da Kolej Meydanı’nda bir araya gelen liseli kadınlar, “meydan boş değildir, meydan kadınlarındır” demek için bir araya geldi. “Cinsiyetçi eğitim öldürür” pankartı ve renkli kortejleri ile Milli Eğitim Bakanlığı’na yürümek istedi. Polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine basın açıklaması Yüksel Caddesi’nde gerçekleştirildi.
Okul içinde, panzer üstünde, kadınlar sokakta
Genç Umutçu Kadınlar basın açıklamasında, sınavlarda kadın-erkek ayrımcılığı, tacizcilerin serbest bırakılması, ilköğretim öğrencisine bekaret testi, valilerce etek boyu hakkında genelge yayımlanması ve liselilere açılan soruşturmaları hatırlattı. Lise müfredatında kadının çalışma alanının mutfak olarak gösterildiğini belirten liseli kadınlar, gerici, cinsiyetçi ve baskıcı eğitim ve sınav sisteminin kadınların yaşam alanını sınırladığını söyledi.
Liseliler, açıklamanın ardından dört talep sıraladılar:
“1. Gelenek görenek adı altında kadına baskı yapan, bilimsellikten uzak, toplumsal cinsiyet rollerini pekiştiren gerici ve cinsiyetçi müfredat kaldırılsın!
2. Bugün hepimizi dershanelere mahkum eden sınav sistemi liseli kadınları 2 kez mağdur kılıyor. Sınavı kazanamayan liseli kadın arkadaşlarımız aileleri tarafından evlendiriliyor, ev işlerine mahkum ediliyor. Eğitimin paralılaştırılması "kız çocuğu okumasa da olur" zihniyetine davetiye çıkarıyor. Paralı eğitim kaldırılsın!
3. Toplumsal cinsiyet algısına göre şekillenen gerici yaklaşımlar liseli kadınların istediği mesleği özgürce seçebilmesi önünde büyük bir engeldir. Kendimizle ilgili karar alırken erkeklerin çizdiği sınır içerisinde "seçim!" yapmak istemiyoruz!
4. Dekolte giyersen tecavüzü hak edersin zihniyeti okul kapısında " teninizin rengi belli oluyor, vücut hatların ortaya çıkıyor" diye öğrenci ayıklayan idare-müdür olarak karşımıza çıkıyor. Liselerimizde karşılaştığımız ahlak bekçiliği son bulsun!”

0 yorum ---- Liseli kadınlar ve talepleri sokakta

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft