İzmir Kadın Platformu: "Altaylı istifa"



HaberTürk gazetesinin 7 Ekim tarihli sayısında yer alan fotoğraf İzmir Kadın Platformu tarafından protesto edildi

Fotoğrafın kadın cinayetlerinin magazinleştirerek verildiği haberlerin bir örneği olduğunu söyleyen İzmir Kadın Platformu, gazetenin genel yayın yönetmeni Fatih Altaylı’yı daha önce de kadın düşmanı haberlere ve yazılara imza attığı gerekçesiyle istifaya çağırdı.

7 Ekim 18.00’da Konak YKM önünde toplanan kadınlar, Konak Kemeraltı girişine sloganlarla yürüdü.

Platform adına yapılan açıklamada, kadınların öldürülmesini doğal hale getirilen böylesi haberlerin medyada yer almaması gerektiği vurgulandı. Manşete taşınan olayın sadece “çok satmayı” hedeflemekle açıklanamayacağının belirtildiği açıklamada, medyanın kadın cinayetlerini veriş biçiminin katilleri koruyan bir yerden olmasına dikkat çekildi.

Sığınmaevleri kadınların ölüm bekledikleri yer değil!
Açıklamada, “Haber Türk gazetesinin haberin detaylarına girmeden sadece bir fotoğrafla kadın ölümlerine laf etmiş ve özellikle sığınmaevinde kalan bir kadının öldürülmüş olmasının haberde irdelememiştir” dendi.

Açıklamada ayrıca fotoğrafta yer alan kadının sığınmaevinde kalıyor olmasının verilişine de dikkat çekildi: “Sırtından bıçaklanarak öldürülmüş kadının sığınmaevinde kalıyor olması ve kadının kocası tarafından sığınmaevinden alınması da haberin ara satırlarından öğrendiğimiz bir detay. Hâlbuki bu detay devletin kadın katliamları karşısındaki tutumunu açıklıyor. Sığınmaevlerinin adreslerinin gizli olması gerekirken Manisa’da sırtından bıçaklanarak öldürülen kadın kocası tarafından sığınmaevinden alınmış. Kendi rızası ile evine döndüğünü yazan gazete, şiddet gören kadının zor yolu ile evine dönmek zorunda kalması ihtimalini bile belirtmemiş. Bu haliyle bizler gerçek ve tarafsız haber ilkesinin dahi gözetilmediğinin farkındayız”

Sendika.org

0 yorum ---- İzmir Kadın Platformu: "Altaylı istifa"

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft