Kadınlar barış için buluştu






Barış isteyen kadınlar bugün İstanbul İstiklal Caddesi’nde biraraya gelerek barış taleplerini dile getirdiler.
Galatasaray Meydanı’nda buluşan kadınlar, “Kadınlar barış istiyor” pankartının arkasında ve ellerinde çeşitli dillerde barış yazan dövizlerle Taksim Meydanı’na yürüdü. Kadınların zılgıt ve sloganlarına caddede bulunan kalabalık zaman zaman alkışlarla destek verirken, eylem sırasında oradan geçmekte olan bir gelin pankartın önüne geçerek “Savaşa değil kadınlara bütçe”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” sloganlarına eşlik etti. Eylemci kadınlar, gelini alkışlayarak uğurladı.
ESP/Sosyalist Kadın Meclisleri, ÖDP’li Kadınlar, Halkevci Kadınlar, EHP’li Kadınlar, Tüm İGD’li kadınlar, SGDF’den Kadınlar tarafından düzenlenen eyleme İMECE’li Kadınlar, Kangal Dernekleri Federasyonu’ndan Kadınlar, Alibeyköy Dersim Derneği’nden Kadınlar, İHD Kadın Komisyonu, Emekli-Sen Aksaray Şube’den Kadınlar, Divriği Kültür Merkezi’nden Kadınlar, SDP’li Kadınlar da destek verdi.
Taksim Meydanı’nda kadınlar adına basın açıklamasını yapan Deniz Özlem Bilgili konuşmasına, AKP’nin demokratik açılım adını verdiği Kürt sorununu çözüm söyleminin boş çıktığını belirterek başladı. AKP’nin uygulamaya koydu yeni savaş politikalarının adil ve kalıcı bir çözümü zorlaştırdığını söyleyen Bilgili, yoğunlaşan çatışmaların kaygılarını artırdığını söyledi.
Bu savaş yüzünden 30 yılda 30 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiğini, binlerce köyün boşaltıldığını, binlerce insanın zorla göç ettirildiğini, binlerce insanın faili meçhul olarak kaybedildiğini, ekonomik ve demokratik hakların kısıtlandığını söyleyen Bilgili, savaşın bedelini en çok kadınların ödediğini ifade etti.
Meclisin açıldığı bugün barış çığlığının meclistekiler dâhil herkes tarafından duyulması için toplandıklarını belirten Bilgili, Kürt ve Türk haklarının ortak sesiyle konuşabilen bir dile ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bilgili, “Keşke onlar yerine biz ölseydik” diyen Barış Anneleri’nin canlı kalkan olarak yaşamını yitiren insanların, çatışmalarda ölen kadınların acısının bu dili kurma gerekliliğine olan inançlarını artırdığını vurguladı.
AKP’nin ülkedeki savaş ortamını sürdürürken bir yandan da Ortadoğu’yu kan gölüne çevirecek projelerde yer aldığını söyleyen Bilgili, Malatya Kürecik’te gerçekleşecek Füze Kalkanı Radar Sistemi kurulmasına karşı eylemlerin altını çizdi.
Açıklamada ayrıca “Emperyalist tahakküme ve işbirlikçiliğe karşı, savaşın bitmesi, Kürt sorununda kalıcı ve adil barışın sağlanması, insanca yaşam, eşit, özgür ve demokratik bir ülke için biz kadınlar bugün buradan seslerimizi birleştiriyor ve barış istiyoruz” denildi. Kadınların talepleri şöyle sıranladı: “Savaşa bütçe değil, kadınların şiddete karşı korunmasını sağlayacak mekanizmaların oluşturulması ve kadın dayanışma evleri için, kadınların barınma, eğitim ve sağlık hakları için, kadınların, gençlerin ve çocukların aydınlık geleceği için bütçe istiyoruz.”
Basın açıklamasının ardından, Başbakan Erdoğan’ın “Şimdi tülbentlerinizi nereye bırakacaksınız?” ifadelerini hatırlatan kadınlar, barış için ısrarlarını vurgulamak adına Taksim Meydanı’na tülbentlerini, barış taleplerini içeren dövizlerini bıraktı.

0 yorum ---- Kadınlar barış için buluştu

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft