Halkevleri Ekim 2011 Kadına Yönelik Şiddet Raporu Yayımlandı

HALKEVCİ KADINLAR
HALKEVLERİ - EKİM 2011 KADINA YÖNELİK ŞİDDET RAPORU

ÖNSÖZ
Kadına yönelik şiddet son yedi yılda % 1400 arttı. Her gün, olağanmış gibi gazetelerin üçüncü sayfa haberleri kadın cinayetleri, şiddet vakalarıyla doluyor. AKP kadının adını bakanlıktan dahi kaldırıyor, kadını aileyle tarif ediyor, aile içerisinde bulundukça vardır diyor. AKP aslında, isminde kadın dahi bulundurmadığı bakanlığı ve uygulamalarıyla kadına yönelik şiddeti; kadını aileyle bütünleştirerek, kadın – erkek eşit değildir diyerek meşrulaştırıyor, yaygınlaştırıyor. AKP’nin yargısı kadına yönelik şiddet olaylarını aklaması, tahrik indiriminde bulunması, kendi rızasıyla kararlarına imza atması ile kadınlara şiddeti bir kez daha yaşatıyor.
AKP Bakan Fatma Şahin aracılığıyla ne kadar ‘makyaj’ yaparsa yapsın, Şahin kadına yönelik şiddete karşı çalışmalarının olduğunu söylerse söylesin gerçek söylenenlerin tam tersini gösteriyor. AKP’nin ikiyüzlü politikaları bir yandan kadınları şiddetten koruyacağız derken kadınlara ailenin yolunu gösteriyor. Ailenin yolu gösterilen kadınlar o aileler içerisinde öldürülüyor, şiddete uğramaya devam ediyor.
Halkevci Kadınlar Ekim 2011’den itibaren her ay kadına yönelik şiddet raporu yayınlayacak. Ve kadına yönelik fiziksel, ekonomik, psikolojik her türlü şiddeti uygulayan, besleyen, yaygınlaştıran kadın düşmanlarının önüne gidip raporu açıklayacak. Rapor internet ortamında yapılan araştırmalardan elde edilen veriler doğrultusunda hazırlanıyor. Yalnız şunu belirtmek gerekiyor ki birçok kadının uğradığı şiddet ‘haber’ olmuyor, fark edilmiyor, gizleniyor. Doğal olarak ortaya gerçekte var olandan daha azı rapora yansıyor.
Raporla ilgili her türlü eleştiri ve önerilerinizi bize ulaştırabilirsiniz.Rapor çalışması her türlü katkıya ve katılıma açıktır.




CİNAYET
• Kütahya Aslanapa ilçesinde yaşayan Recep Coşkun & Kezban Coşkun çifti arasında çıkan tartışmanın ardından Recep Coşkun(57) eşi Kezban Coşkun’u(52) uyurken başına ateş ederek öldürdü.

• Tarsus'ta Hayriye Y. boşanmak üzere olduğu kocası tarafından sokak ortasında silahla öldürüldü. Sırtına aldığı iki kurşun nedeniyle ağır yaralanan ve ambulansla Tarsus Devlet Hastanesi'ne kaldırılan, 4 çocuk annesi Hayriye Y. doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamadı.

• İbrahim Etik, kendisini aldattığını öne sürdüğü eşi Şefika Etik’i sırtından bıçakladıktan sonra evi ateşe verdi. Şefika Etik yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 2 çocuk annesi genç kadının gördüğü şiddet yüzünden 10 gün önce kadın sığınma evine yerleştiği, eşinin ikna çabası sonucu öldürüldüğü gün eve döndüğü öğrenildi.

• Osmanıye'deŞıhlı K., tartıştığı eşi Güneş K.'yı iki küçük kızının gözü önünde 26 kez bıçaklayarak öldürdü. Çocukları 1,5 yaşındaki Banu ile 8 yaşındaki Betül'ün önünde çıkan tartışma, kısa sürede alevlendi. Şıhlı K. mutfaktan aldığı bıçakla oturma odasına dönüp eşini bıçaklamaya başladı. Ağır yaralı kadın ve çocukları hastaneye kaldırıldı. Boğazının kesildiği ve 26 bıçak darbesi olduğu anlaşılan Güneş K. kurtarılamadı. Gözaltına alınan saldırgan koca ise adli makamlara sevk edildi.

• Kocası tarafından karnından ve sırtından bıçaklanarak öldürülen Hülya Sütçü’nün (26) cesedi Ankara Gölbaşı’nda yok kenarındaki bir çukurda bulundu. Katil koca tutuklandı.

• Afyon’da, H.Ö isimli eski koca 4 yıl evli kalıp 2010 yılının Mayıs ayında boşandığı H.Ö.eşinin yolda önünü kesti. H.Ö, belinden çıkardığı HÖ tabancayla genç kadını kurşun yağmuruna tuttu. Genç kadın olay yerinde yaşamını yitirdi. Polis ekipleri, H.Ö'yü olay yerinin 50 metre ilerisindeki Muammer Aksoy Caddesi'nde, çember altına aldı. Polisin, "teslim ol" çağrısına H.Ö, yoldan geçen çok sayıda öğrenci olmasına karşın elindeki 2 silahla ateş ederek karşılık verdi.


• Gaziantep'te bir trans kadın, tedavi gördüğü Gaziantep Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde sırf trans olduğu için diğer hastaların gözleri önünde ağabeyi tarafından tabancayla vurularak öldürüldü. Cinayetin ardından fail Polis Merkezi Amirliği'ne giderek, "Kardeşimi öldürdüm, travestilik yapıyordu, namusumu temizledim," dedi.

• Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde eşi ile tartışan R. Özdemir (34) eşi Nebiye Özdemir’in başına sopayla vurarak darp etti. Nebiye Özdemir hastanede yapılan müdahaleye rağmen hayatını kaybetti.

• Bir ihbar sonucu Gölbaşı Haymana yolunun 2. kilometresinde Taşpınar Mahallesi’ne giden yolda polis ekipleri bir çukura bırakılmış halde sırtından ve karnından bıçaklanarak öldürülen, 26 yaşındaki Hülya Sütçü’ye ait ceseti buldu. Bir görgü tanığı Hülya Sütçü’nün kocasıyla birlikte yaşadıkları bir sorun üzerine konuşmaya geldikleri dere kenarında kocası B. S. Tarafından öldürüldüğünü ihbar etti.

• Ankara’da 17 yaşındaki Ö. G., babasından ayrıldıktan sonra yalnız yaşamaya başlayan annesi Gülbeyaz Işık’ı (35) boğazını keserek öldürdü. Kuran kursuna giden, annesini çalıştığı restoranda sahibiyle ilişki yaşadığı için öldürdüğünü söyleyen Ö. G. tutuklandı.

• Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nde, birçok suçtan kaydı bulunan işsiz Mehmet Sadık Köçer (36), sürekli dövdüğü eşi Figen Köçer’i (32) ölümle tehdit etmeye başladı. “Artık bu hayata dayanamıyorum. Can güvenliğim yok” diyen kadın, aynı mahallede yaşayan annesinin yanına yerleşti ve boşanma davası açtı. Öldürülme korkusu nedeniyle çalıştığı salça fabrikasına annesiyle gidip gelen Figen Köçer annesiyle birlikte eve doğru yürürken kocasının bıçaklı saldırısına uğradı. Annesinin önünde sırtından bıçaklanan Figen Köşer kaldırıldığı hastanede öldü.

• Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Asri Mezarlığı'nda bir kadına ait ceset bulundu. Üzerinden kimlik belgesi çıkmayan kadının boğazı kesilerek ve bıçaklanarak öldürüldüğü belirlendi. Olay yerinde yapılan incelemede öldürülen kadına ait olduğu sanılan bir çantada giysi bulundu.

• Kuşadası'nda 15 yaşındaki İrlandalı ShanonGraham ile sevgili olan 17 yaşındaki R. Ç.’nin evlilik planları yapmasına Graham’ın annesi karşı çıktı. Kızı ve arkadaşlarıyla tatile gelen 54 yaşındaki Marion Elizabeth Graham ve arkadaşı Ağustos ayında R. Ç. tarafından taksiyle alışveriş merkezine götürme bahanesiyle İzmir'deki babası 48 yaşındaki E.Ç.'nin bakkal dükkânına getirdi. Babasının otomobilini alan R.Ç., iki İrlandalı kadını alışveriş merkezi yerine Buca Gökdere Köyü yakınlarındaki ağaçlık alana götürdü, burada ikisini de bıçaklayıp öldürdü. R. Ç. hakkında kemik yaşı tespiti istendi.

• İzmir’in Bornova ilçesinde Ferdane Çöl şiddet nedeniyle boşanmak istediği eşi tarafından 10 yerinden bıçaklanarak öldürüldü. İlk eşinden de şiddet gördüğü için boşanmak isteyen Ferdane Çöl ikinci eşi tarafından da şiddet görünce boşanmak istemişti. Çöl'ün, yaşadığı sıkıntılar nedeniyle çocuklarıyla yeni bir hayat kurmak istediği, bulunduğu ortamdan kurtulmak için Altındağ Semti'nde bir ev kiraladığı ve birkaç gün sonra geçici olarak yuvaya verdiği çocuklarını da yanına alarak taşınacağı öğrenildi. Ferdane Çöl’ün öldürülmeden önce yaşadığı her olayın ardından 3'ü tehdit, kasten yaralama, hakaret ve darp konuları olmak üzere 7 kez polise başvurup şikâyetçi olduğu ortaya çıktı. Daha önceden koruma talebinde bulunan Çöl’ün avukatının açıklamasına göre S. Ç. ve kardeşi M. Ç.’ye Ferdane Çöl ve çocuklarına altı ay yaklaşmama cezası verildiği öğrenildi. 27 Ekim'de boşanma davaları olduğu söyleyen baba Fikret Maviş "Anlaşamadılar boşanma davaları vardı. Tazminat almayacaksınız dedi. Benim kızımı tehdit ettiler, asarız, keseriz diye sürekli tehdit ettiler. En sonunda tehdidi yerine getirdiler. Kızım defalarca dilekçe verdi." dedi. Çocuklarını yurda yerleştirdikten sonra evde yalnız yaşayan Ferdane Çöl ile görüşmek isteyen S.Ç. durumu, baldızı Birdane Çağan’a da bildirip eve gitti. Çalan kapıyı açtığında karşısında S.Ç.’yi gören Ferdane Çöl, kapıyı kapatmak istedi. S.Ç.’nin "Seninle barışmak istiyorum. Oturup konuşalım, hem yarın işe gideceğim gömleğimi ve kravatımı alacağım" demesi üzerine genç kadın eşini eve aldı. Bir süre konuştuktan sonra ikili arasında tartışma başladı. İddiaya göre, tartışmanın büyümesiyle S.Ç., mutfaktan aldığı ekmek bıçağıyla, çocuk odasında, eşini boğazından yaralayıp salona taşıdıktan sonra evden ayrıldı.

• İstanbul Kartal’da İhsan Karakoç (39) 9 yıllık eşi Songül Karakoç’u darp ettikten sonra boğazını keserek öldürdü. 19 Ekim günü saat 05.00 sıralarında meydana gelen olay sırasında aynı iş yerinde çalışan çiftin 8 ve 4 yaşındaki çocukları da cinayete tanık oldu. Katil Karakoç gözaltına alındı.

• Aydın Kuşadası’nda yaşayan Nurhan Çadırcı (24), 2 ay önce kendisini aldatan 8 yıllık eşi Cemal Çadırcı’yı (25) terk etti. Cemal Çadırcı 17 Ekim günü, Nurhan Çadırcı’yla görüşmek için kayınpederinin evine gitti. Barışma teklifi reddedilen koca, eşine 3 el ateş etti. Ağır yaralanan Nurhan Çadırcı 4 gün sonra hayata veda etti.

• Ankara BES 2 Nolu Şube üyesi Necla Yıldız Adliye’ye gitmek için durakta beklediği sırada 17 yerinden bıçaklanarak öldürüldü. Necla Yıldız, kızının eski erkek arkadaşı Gazi Baltacı hakkında kendisini tehdit ettiği için suç duyurusunda bulunmasına rağmen gerekli tedbirler alınmadı.

• İkinci evliliğini yaptığı eşi tarafından sürekli şiddet gören, boşanma aşamasında 3 kez savcılığa giderek koruma talebinde bulunan Müzeyyen Yanık, öldürüldükten iki ay sonra hatırlandı. Eve gelip "Koruma talebi için geldik" diyen polisler, "Müzeyyen üç ay önce kocası tarafından öldürüldü" yanıtı aldı. Evlendikten sonra eşinden sürekli şiddet gören Müzeyyen Yanık, Mart’ta memleketi Kastamonu’ya kaçtı. Kastamonu Abana Adliyesi’ne boşanma dilekçesi veren Yanık, bu arada Bozkurt Adliyesi’ne giderek koruma talep etti ve eşinden şikayetçi oldu. Bir hafta sonra İstanbul’a dönen ve 21 Mart’ta Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’nda eşi hakkında ikinci kez suç duyurusunda bulunan Müzeyyen Yanık, 12 Temmuz’da boşandı. Ancak eski eşin tehditlerinin devam etmesi üzerine Müzeyyen Yanık, 22 Temmuz’da Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na üçüncü kez başvurdu. Bu başvuruya da yanıt gelmedi ve Yanık, 29 Temmuz’da, eşi tarafından kafasına sıkılan 4 kurşunla hayatını kaybetti. Müzeyyen Yanık’ın kardeşi Döne Yorulmaz ablasının kendisine daha önceden “Silah zoruyla imza attım, yoksa beni öldürecekti” dediğini belirtti.

• Ankara Yenimahalle, Ostim’de sabah saatlerinde sokak ortasında bıçaklanan 50 yaşında bir kadının ceseti bulundu.

• Gaziantep'te 32 yaşındaki Orhan İlban ile 30 yaşındaki eşi Faize İlban'ı sabah kahvaltısında tartıştı. Mutfağa giden boyacı ustası Orhan İlban buradan aldığı bıçakla eşini 12 yerinden bıçaklayarak öldürdü.

• Geçen Şubat, başından tek kurşunla vurularak ölmüş halde bulunan üniversite öğrencisi Yeşim Çelik’in, polis sevgilisi Salih Kaya tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı. Kaya’ya müebbet hapis istendi.

• Ankara’da nişanlısıyla evlenmek istemediğini söyleyen Özge Barışkan ve amcası, nişanlısı Gazi Aktaş tarafından öldürüldü. Aktaş daha sonra kendisi de intihar etti.

• Bursa’nın Gemlik ilçesinde çocuğunu kreşe götürdükten sonra sahilde yürüyüş yaparken 15 bıçak darbesiyle öldürülen Yasemin Özdemir’in (36) katili Mehmet Yorulmaz (36) yakalandı.

ŞİDDET – YARALAMA
• İzmir’de beş yıldızlı bir otelin otoparkında, kimliği belirlenemeyen bir kişi, çantasını almaya çalıştığı sırada kendisine direnen dershane sahibi Özlem Tosun’u feci şekilde dövüp elektroşok cihazıyla bayılttı. Kimliği belirsiz kişi kadını, ellerini ve ayaklarını bağlayıp kaçırmak istedi. Araçla kaza yapan saldırgan, otomobili bırakıp kaçtı ve Özlem Tosun kurtarılabildi. Saldırgan yakalanamadı, soruşturma sürüyor.

• Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meftun Ünsal'ın, profesörlük yayınına "olumsuz raporu" verdiği Doç. Dr. S.F.'nin saldırısına uğradığı iddia edildi. İddiaya göre, Prof. Dr. Meftun Ünsal, aynı bölümde odaları yan yana olan Doç. Dr. S.F'nin, profesörlük dosyasında bulunan yayınlara, "etik problemleri olması" nedeniyle "Olumsuz raporu" vermesi üzerine saldırısına uğradı. Hastanenin acil servisine kaldırılan Ünsal'ın, tedavisinin ardından 20 gün rapor aldığı ve ardından Doç. Dr. S.F. hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.

• Adana'da 7 yıllık kocası 32 yaşındaki Bilal K. tarafından sokak ortasında bıçaklanan 26 yaşındaki Sevda K., eşinin 1.5 yıl hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılandığı davada şikayetçi olduğunu belirtti. Sevda Kantekin cezalandırmasını istediği eşinin, ’Boşuna çırpınıyorsun, beni anladın. Annene selamımı söyle’ diye cep telefonuna tehdit mesajı gönderdiğini söyledi. Temizlik yaptığı evin önünde Sevda K.’yi yakalayan Bilal K. Sevda K.’yi sırtından, sol kulak arkası ve sol kolundan bıçakladı. İlk ifadesinde bıçakladığı eşini çok sevdiğini, ayrılmak istemediğini söyleyen K., "Sevda’yı çok seviyorum. Çocuklarımın rezil olmasını istemiyordum. Ayrılmak istemiyorum. Çok sevdiğim için yaptım, pişmanım" dedi. Mahkeme hâkimi, sanık Bilal K.’nin duruşmaya zorla getirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi. Boşanma davaları devam eden sanık Bilal K.’ye, aile mahkemesi de, ’6 ay süreyle eşine şiddet ve korkuya yönelik davranışlarda bulunmama ve alkol ile uyuşturucu madde alarak ortak kullanılan eve gelmeme, evde bu maddeleri almama’ cezası vermişti.

• 10 yıl önce 15 yaşındayken âşık olduğu C.B. (28) ile evlenen, İ.G. (25), bir süre sonra a şiddet görmeye başladı. Bunun üzerine 4 yıl önce eşinden boşanarak, 8 yaşında olan kızını da alıp annesinin yanına yerleşti. Bir ayakkabı imalathanesinde çalışan eski koca, salı günü sabaha karşı eve geldi. Kıskançlık krizine giren eski koca, mutfaktan aldığı ekmek bıçağıyla genç kadına saldırdı. Genç kadının sağ kulak memesi ile yüzünün sağ tarafını kesen ve 8 yerinden bıçaklayan eski koca, olay yerinden kaçtı. Balkona çıkarak bağıran İ.G.'nin yardımına komşuları koştu.

TACİZ – TECAVÜZ
• Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde cam üretim atölyesi işleten Aydın Kütükçü (47), yanında çalışan işçi R.D. adlı kadının 13 yaşındaki kızı İ.D.’ye tecavüz etti. Kütükçü’nün olayı kimseye anlatmaması için tehdit ettiği İ.D. korkup tecavüzü gizledi. Bir süre sonra rahatsızlanan İ.D.’yi hastaneye götüren anne, kızının 13 haftalık hamile olduğunu öğrendi. Küçük kızın ifadesinde tecavüzüne uğradığını söylediği Aydın Kütükçü tutuklandı.

• İstanbul'da, kendilerini polis olarak tanıtıp, pasaport kontrolü yapacaklarını söyleyerek evlerine girdikleri yabancı uyruklu 3 kadının para ve elektronik eşyasını aldıkları, kadınlardan birine de tecavüz ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan 5 kişi adliyeye sevk edildi.

• Dalaman’daki bir barda çalışan iki bayanı garaja götürme bahanesiyle araçlarına aldıktan sonra ormanlık alanda tecavüz etmeye çalıştıklarını iddia edilen 2 şüpheli tutuklandı.

• Ankara'daki bir halk otobüsünde yanında oturduğu kadın yolcuyu taciz eden E.Y. (27) aldığı tepkinin ardından bu kez de kadını yumrukladı. Tacize uğrayan E. D.’nin (30) tepki gösterip bağırması üzerine E. Y. İse kısık bir sesle “Ne oluyor ya” dedi. E. D.’nin “Elindeki gazetenin altından bacağımı okşuyordu” demesi üzerine diğer kadın yolcular “Otobüsün kapılarını kapatın, polis çağıralım” diye bağırdı. E. D.’ye yumruk atmasının ardından gözaltına alınan E. Y. “cinsel taciz, darp ve hakaret” suçuyla mahkemeye sevk edildi.

• Adana'da 11 yaşındaki zihinsel özürlü erkek çocuğu B.K.'ya dondurmayla kandırıp terkedilmiş bir gecekonduda cinsel istismarda bulunan balon satıcısı 40 yaşındaki Reşat B. tutuklandı. Reşat B., "Asıl o beni taciz etti" dedi.

• Zonguldak Valiliği'ne başvuran 63 yaşındaki H.K., mide ameliyatı ardından 22 Ağustos'ta kaldırıldığı hastanenin yoğun bakım ünitesinde 2 hasta bakıcının kendisine ve başka bir hastaya tacizde, bir hastaya da tecavüzde bulunduğunu söyledi. H.K., taciz ve tecavüz iddialarının yaşandığı geceyi şöyle anlattı: "Gece 02.00 sıralarıydı. İki hastabakıcı, 'Kameralar çekmiyor, bizi kimse göremez' dedikten sonra yoğun bakım servisindeki ışıkları kapattılar, bir müzik açtılar. Olay anında hemşire yoktu. Sadece ikisi vardı. Yanıma gelerek cinsel organımı ellediler. 'Bu çok zayıf' dedikten sonra yanımdan ayrıldılar. Uyuyor numarası yaptım, korkudan gözlerimi açamadım. Benim dışımdaki tüm hastaların bilinci kapalıydı. Benden sonra başka bir kadın hastanın yanına giderek ona da tacizde bulundular. Onun için de 'Bu çok yaşlı' dediler. Son olarak 40 yaşlarındaki bir kadının yanına gidip önce taciz, sonra da tecavüz ettiler. Biri tecavüz ederken, diğeri hastaların uyanık olup olmadığını dürterek kontrol ediyordu. Elimdeki peçeteyi sıkarak sabahı ettim. Uyuyamadım." Olayla ilgili soruşturma sürerken Zonguldak Valisi Erol Akyıldız konu ile ilgili"Çok vahim bir olay. İddialar çok ciddi. Biz olayı iki yönlü araştırıyoruz. Doğru olmuş da olabilir. Yanlış da olabilir. Kadının halüsinasyon görmüş olması da bir ihtimal. Olayı sonuna kadar araştıracağız" dedi. Akıl sağlığının yerinde olduğunu söyleyen H.K., bugüne kadar psikolojik bir sorun yaşamadığını, olay gecesi de bilincinin yerinde olduğunu savundu. "Aylardır vicdan azabı çekiyorum" diyen H.K. "Bu olayı kimseye anlatamadım. Yatalak olduğum için mahkemeye gidemedim. Yakın çevremle paylaştım. Korktuğum için savcılığa gidemedim. Can güvenliğimden endişe ediyorum. Devlet beni korursa mahkemede her şeyi anlatırım" dedi.

• Antalya'da ev arkadaşı arayan üniversiteli bir kadını ev gösterme bahanesiyle götürdükleri evde eterle bayıltarak tecavüz etmek isteyen ancak kız bayılmadığı için bunu başaramayan biri kadın 3 kişi gözaltına alındı. Zanlıların, tecavüz ederken görüntüsünü çekecekleri kadını, daha sonra fuhuş çetesine satmayı planladıkları öne sürüldü. Adliyeye sevk edilen zanlılar tutuklandı.

• Alanya’da başörtüsü takmadığı gerekçesiyle imam nikâhlı, 9 haftalık hamile eşi Filiz Peker’i (28) eşarpla boğarak öldüren Veysi B. (28) müebbet hapis cezasıyla cezalandırıldı.

• 2011 yılı Bahar Döneminde Erasmus kapsamında Uşak Üniversitesi'nde öğrenim görmek amacıyla Uşak'a gelen Macaristan uyruklu E.V'nin bir akademisyen tarafından taciz edildiğini söyledi. Bir çok idari birimde yönetici olduğu ve iddialara rağmen halen görevlerini sürdürdüğü söylenen akademisyen hakkında Macaristan'dan gelen E.V'ye tacizi iddiası dışında başka şikayetlerinin de olduğunu söyledi.
• Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde, bir ilköğretim okulunda okuyan 9 öğrenciye tacizde bulunan Ö. T. (24) tutuklandı. Zanlının, okulun öğle tatilini fırsat bilerek, mektup yazdırma bahanesiyle çocukları bir sınıfta toplayıp tacizde bulunduğu ileri sürüldü.

• Tokat Cumhuriyet Savcılığı’na gelen bir ihbar üzerine polisin harekete geçmesiyle açığa çıktı. 13 yaşındaki B.C. ile 14 yaşındaki T.K. isimli iki ilköğretim okulu öğrencisinin uzun süredir aralarında Tokat 2010 yılı vergi rekortmeni işadamının da bulunduğu 13 kişinin cinsel taciz ve istismarına uğradığını belirlendi. Aralarında vergi rekortmeni iş adamı M.B., çocuk kreşi sahibi M.A., gazeteci Y.M., kuyumcu Y.K., restoran işletmecisi R.E., çeyiz toptancısı O.T’nin de bulunduğu toplam 13 kişi gözaltına aldı. Emniyette çocuklarla yüzleştirme yapılmasının ardından ifadesi alınarak nöbetçi mahkemeye sevk edilen şüpheliler tutuklanarak cezaevine gönderildi. B.C.’nin savcılıkta verdiği ifadesinde kreş sahibi M.A.’nın kendisini polis olarak tanıtıp bir eve götürdükten sonra 14 yaşındaki arkadaşı T.K.’ya tecavüz ettiğini söylediği öğrenildi. B.C. ifadesinde, “Bize kendisini polis olarak tanıttı. Birlikte bir eve gittik. Kıyafetlerimizi çıkartıp, taciz etti. Daha sonra arkadaşım T.K’ya cinsel istismarda bulundu” dedi.

• Trabzon’da öz kızına cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle yargılanan baba E. K. (47) 24 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Trabzon’da 2009 yılında meydana gelen olayda şüpheli baba E.K. için hazırlanan iddianamede 15 yaşından küçük mağdur ile zaman zaman cebir yoluyla ilişkiye girdiği, zaman zamanda bu eylemini gerçekleştirmek için mağduru okula göndermediği Adli Tıp Raporundan anlaşıldığı belirtilmişti.

• Bir televizyon kanalında birlikte program yaptığı sunucu arkadaşı 27 yaşındaki Ayşe K.'yı eve bırakma bahanesiyle arabasına aldıktan sonra cinsel tacizde bulunup karşılık alamayınca yumrukladığı iddia edilen Göksel Y. hakkında "basit yaralama, cinsel saldırı ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından 23 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Ayşe K. kendisini dudağından ısırarak üzerine çekmeye çalışan Göksel Y.’den kurtulmak için aracın kapısını açarak dışarı atladı. Göksel Y. önümüzdeki günlerde İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılanmak üzere hakim karşısına çıkacak.
• İzmit’te 16 yaşındaki sevgilisi S.D.’yi evlenme vaadi ile kandırarak cinsel ilişkiye giren Aykut Ç., bir süre sonra kendisinden ayrılmak istedi. Konuşmak üzere yeniden buluşan ikiliden Aykut Ç. silah zoruyla S.D.’ye tecavüz etti. Şikayet üzerine gözaltına alınan Aykut Ç. tutuklandı.

• Y.Ç. (15), M.K. (14) ve İ.K. (14) isimli 3 çocuk işe gitmek yoldan geçen bir kadını durdurarak ilk önce cinsel tacizde bulundu. Ardından yere düşen kadın tecavüze yeltendiler. Kadın yoldan geçenler tarafından kurtarıldı.

• İzmit’te evlenme vaadiyle sevgilisi S. D. ile ilişkiye giren Aykut Ç. evlenmek istemediğini söylemesinin ardından konuşmak için buluştukları sırada S. D.’yi silah zoruyla yol kenarındaki barakaya götürerek tecavüz etti. Aykut Ç. tutuklanarak cezaevine gönderildi.

• Lise arkadaşı olan sevgilisi B. A.’ya kiraladığı araç içinde tecavüz eden daha sonra da aracın parasını ödemek için kızın parmağındaki yüzüğünü gasp ettiği öne sürülen Serdar A. tutuklandı.

• Siirtte küçük yaştaki kız çocuklarına cinsel istismarda bulundukları gerekçesiyle gözaltına alınan 5 kişiden 4ü tutuklandı.
• Antalya’nın Alanya ilçesinde 2009 yılında kız arkadaşı Manolya Çiçek Ö.’ye (27) tecavüz eden, daha sonra şikâyetçi olmaması için ikna edip yemeğe çıkardığı sevgilisiyle tartışıp kedisini kaçıran Alanya Müteahhitler Birliği’nin (MÜTBİR) eski başkanı Erol Ergündüz’e (47) 11 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

YARGI KARARLARI
• Edirne’nin Uzunköprü İlçesi’nde çoban, 39 yaşındaki Yılmaz Ö., öz kızı B.Ö.’ye bıçak zoru ile 7 yaşından 13 yaşına kadar tecavüz ederek hamile bıraktı. Hastanede 4 aylık gebeliği ameliyatla sonlandırılan B.Ö.’nün şikayeti üzerine yakalanan babası Yılmaz Ö. hakkında Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 34.5 yıla kadar hapis istemi ile dava açıldı ve mart ayında tutuklandı.Edirne 1′inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan ilk duruşmaya katılan tutuklu sanık baba Yılmaz Ö. suçsuz olduğunu öne sürerek “B.Ö., öz kızımdır, kendisine karşı herhangi bir cinsel eylemim olmadı. Ancak ben eşimle ayrılacaktım eşim de bana ayrılacağını, çocukları da bana bırakacağını söyledi. Bunun üzerine kızım B.Ö. de benimle kalmamak için kendisine tecavüz ettiğimi söyledi. Suçlamaları kabul etmiyorum, ben kızımla baş başa bile kalmış değilim. Kızıma tecavüz etmem imkânsızdır” dedi. Mahkemede psikolog eşliğinde dinlenen 13 yaşındaki B.Ö. ifadesinde babasının kendisine 7 yaşından 13 yaşına kadar tecavüz ettiği ağlayarak anlattı ve babasından şikâyetçi olduğunu bir kere daha belirtti.Mağdur kızın ruh sağlığının bozulup bozulmadığı yönünde Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınması için 8 Ağustos 2012 tarihine randevu verilmesi nedeniyle davayı ertelerken sanığın tahliye istemi kabul edilmedi.

• İzmit Yeşilova Mahallesi'nde ikamet eden 18 yaşındaki genç kadın, Suat Y. (34) isimli bir şahsın döverek kendisine tecavüz ettiğini öne sürdü. İzmit İlçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerin ardından Suat Y. adliye ye sevk edildi ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

• Münevver Karabulut cinayetinde, savcı Garipoğlu'nun 18 ila 24 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını istedi; Karabulut Ailesi avukatı Epözdemir, Garipoğlu'nun en üst sınırdan cezalandırılması gerektiğini söyledi. Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan Karabulut ailesinin avukatı RezanEpözdemir, savcının mütalaasını kabul etmediklerini, istedikleri sonuç çıkmazsa önce Yargıtay'a, oradan da sonuç çıkmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gideceklerini belirtti. Epözdemir ''Sanık, yaşının 18'den küçük olması nedeni ve diğer hususlar göz önüne alınarak 18-24 yıl arasında hapis yatacak. Bu durumda biz en üst sınır olan 24 yılı istiyoruz" dedi.

• Adnan Menderes Üniversitesi öğrencisi, 20 yaşındaki H.Y. '155 Polis İmdat' ihbar hattını arayıp, bir kişinin elle tacizine uğradığını söyleyip, yardım istedi. Bunun üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, H.Y.'yi taciz ettiği ileri sürülen A.K.'yı kaçmaya çalışırken yakaladı. Sanayi sitesindeki bir torna atölyesinde çalışan A.K., gözaltına alındı. A.K., polisteki sorgusunda suçunu itiraf edip, "Benzer şekilde çok sayıda genç kızı taciz ettim. Sayısını hatırlamıyorum" dedi. Tacize uğradığı ididasıyla geçen ocak ayında şikayetçi olan 20 yaşındaki B.Ç. ile geçen mart ayında polise başvuran 22 yaşındaki F.C., İl Emniyet Müdürlüğü'nde yaptırılan yüzleştirmede A.K.'yı teşhis etti. Polisteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen A.K., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
• Van'da imam nikâhıyla yaşadığı karısı Eylem Pesen'i (17) önce bıçaklayan ardından da arabayla ezerek öldüren K.Ç.'nin (31) 13 Ekim günü devam eden yargılanmasında Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tutulan sanık Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirilen davaya araç bulunamadığı için getirilemedi. Dava bu yüzden 15 Aralık'a ertelendi.

• Ramazan Koçyiğit Konya’da üzerine kuma getirdiği için anne-babasının evine dönen eşini ve kayınpederini öldürdü. Konya’nın Selçuklu ilçesinin Kaşgarlı Mahmut Mahallesi’nde 23 Temmuz günü işlenen cinayetin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Ramazan Koçyiğit (37) hakim karşısına çıktı. Sanığın, “tasarlayarak adam öldürme” suçundan iki kez müebbet hapis cezasıyla yargılandığı cinayet duruşması, sanık avukatlarının detaylı savunma yapması için ertelendi.

• Anayasa Mahkemesi bazı aile mahkemelerinde kadının sadece önceki soyadını kullanması istemiyle açılan davalarda, Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesinin anayasanın eşitlik ilkesine, maddi ve manevi varlığın geliştirilmesi hakkına aykırı olduğu iddiasıyla yapılan başvuruları reddetti.

• Ankara’da, sokak ortasında eşine dayak atan kocaya müdahale ettikleri için dayak yiyen, insan hakları alanında çok sayıda çalışmaya imza atmış iki asistana mahkeme, “müessir fiilde” bulundukları iddiasıyla 3 ay 10 gün hapse mahkûm ederken eşini akrabaları ve esnafla birlikte döven kocaya verdiği cezada “tahrik” indirimi yaptı

• Malatya'da hakkında ailesi tarafından kayıp ihbarı yapılan 3 çocuk annesi Feride S.'nin (29) cesedi, başlatılan soruşturma sonrası, 4 Kasım 2010 günü şehir mezarlığı karşısındaki inşaat hafriyatının döküldüğü alana gömülmüş vaziyette bulunmuştu. Kadının başka bir kadınla gayriresmi evlilik yapan 9 yılık kocası İbrahim S. (26) tarafından önce Karakaya Baraj Gölü'nde boğulduğu, ardından cesedin torbaya konulup göle atıldığı, akabinde de Yeşiltepe'deki hafriyat alanına getirilip gömüldüğü iddia edilmişti. İbrahim S.'nin "resmi nikahlı eşi kasten öldürme", Selahattin Ö.'nün (25) "suça yardım etme" iddialarıyla tutuklu yargılandıkları, Osman A. (31) ve Halil A.'nın (32) da "suç delillerini yok etme ve yer değiştirme" iddiasıyla tutuksuz yargılandığı Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın duruşması yapıldı. 9 yıllık eşi tarafından öldürülen Feride S. İle ilgili davanın duruşması ertelendi.

• Yargıtay 14. Ceza Dairesi, Mardin’de 13 yaşındaki N.Ç’ye tecavüz edilmesi ile ilgili 32 sanıklı davada, yerel mahkemenin “N.Ç’nin sanıklarla rızasıyla birlikte olduğu” yönündeki kararını onadı. Daire bu nedenle, yerel mahkemenin sanıklara en az 10 yıl ceza verilmesini öngören tecavüz suçundan değil, en az 5 yıl ceza öngören “15 yaşından küçük biriyle rızasıyla birlikte olmak” suçundan ceza verilmesini yeterli buldu. Daire aynı gerekçeyle sanıklar hakkındaki “rızasını alarak alıkoymak” suçunun zamanaşımından düşmesi kararlarını da onadı ve böylece ‘zorla alıkoymak’ suçundan alacakları 5-10 yıl arası hapisten de kurtardı. Yargıtay, 20 sanığa “15 yaşından küçük biriyle rızasıyla birlikte olmak” suçundan verilen cezanın, suçun birden çok kişi tarafından ve muhafaza altındaki çocuğa karşı işlenmesi nedeniyle yarı oranında artırılmasının “tartışılması” gerektiği gerekçesiyle bozma kararı verdi. Yargıtay kararı doğrultusunda ceza artırılsa bile, N.Ç’nin rızasının olduğu yönündeki görüş, her bir sanığın en az 12.5 yıl daha az ceza almasını sağlamış oldu.

• Adana'da yemek sırasında tartıştığı nikâhsız eşi 24 yaşındaki Mukaddes Topval'ı 27 yerinden bıçaklayarak öldüren kamyon şoförü 30 yaşındaki Musa Tunç müebbet hapse mahkûm edildi. Ancak, öldürdüğü eşinin kızına söylediği “o....çocuğu” lafı tahrik sayıldı, cezası müebbetten 13 yıl 4 ay hapse indirildi.

• Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde hasta tutuklu Hediye Aksoy’un koşullarının düzeltilmesini isteyen 7 tutuklu kadını darp eden cezaevi yönetimi aklandı. Saldırıda yaralanan SerpinKablan’ın suç duyurusunda bulunması üzerine soruşturma açan savcılık saldırı anının cezaevi kamerasının kayıtlarında bulunmasına rağmen, iddianın soyut delilerden yoksun olduğu gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

İNTİHAR
• Hatay’ın Dörtyol İlçesi’nde yaşayan ve 5 yıldır eşi Mehmet Alkan’dan (27) şiddet gören Vildan Alkan (25) bunalıma girdi. Alkan, evde yalnız bulunduğu sırada çok sayıda hap içerek yaşamına son vermek istedi. Vildan’dan gün boyu haber alamayan akrabaları, eve gittiklerinde genç kadını darp edilmiş ve baygın halde buldu. Önce Dörtyol Devlet Hastanesi’ne, durumunun ağır olması nedeniyle de daha sonra Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’ne götürülen Ggenç kadın kurtarılamayarak öldü. Kızının cenazesini almaya gelen ve Suudi Arabistan’da işçi olarak çalışan 53 yaşındaki baba Ali Çelen, polislere verdiği bilgide, “Eşi kızıma 5–6 yıldır şiddet uyguluyormuş. Olay günü de teyzesinin kızı eve gittiğinde darp edilmiş halde bulmuş” dedi. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

• Malatya’da 17 yaşındaki genç kadın oturdukları apartmanın 4. katından kendisini atarak intihar etmesi sonucunda hayatını kaybetti. Çevre sakinleri olaydan kısa bir süre önce evde kavga sesleri duyduklarını söyledi. Olay yerine gelen polis ekibinin de kavga sesleri nedeniyle olay yerine yönlendirildiği ileri sürüldü.

• Şanlıurfa’da ailesi tarafından bir süredir psikolojik sorunlar yaşadığı ve ilaç kullandığı söylenen 21 yaşındaki Feride Ayhan evlerinin çatısında bulunan kömürlükte kendisini iple tavana asarak intihar etti.

• Samsun’da 16 yaşındaki bir genç kadın, babasından kendisini istediği kişi ile evledirmesini istedi. Babasından olumsuz yanıt alan genç kız Yukarı Tekke Mezarlığı’nın yakınında bulunan kayalıklara çıkarak intihar etmek istedi.

• Erzurum'un Oltu ilçesinde geçen yıl dere kenarında cesedi bulunan ve daha sonra intihar ettiği anlaşılan Havva hemşirenin polis memuru kocası hakkında, "intihara teşvik" suçundan 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Cinayet şüphesiyle gözaltına alınan trafik polisi eş Sabit D.'nin, "Öğle paydosunda beni arayarak kendisini iş yerinden almamı istedi. Otomobilde tartışmaya başladık. Olay yerine vardığımızda aracı durdurmamı istedi. Tartışmaya araçtan inip devam ettik. Havva benden uzaklaşmaya başladı. Hem bağırıyor hem de yürüyordu. Aramızda 400 metre kadar mesafe vardı. Çantasından çıkardığı benim tabancamı başına dayayıp ateşledi. Yanına gittiğimde yaşamıyordu" dediği öğrenilmişti. Olayla ilgili yürütülen soruşturmada polis memuru Sabit D. ile eşi arasındaki yaşanan tartışmanın Havva D.'yi intihara götürdüğü gerekçesiyle 'intihara teşvik'ten dava açıldı. Polis memuru Sabit D., "intihara teşvik" suçundan 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

• Malatya’nın Doğanşehir'in Erkenek kasabasında A.D. (43) adlı kadın, bunalıma girmesi sonucu evin mutfak kısmında bulunan ekmek bıçağını karnına saplayarak intihara teşebbüs etti. Malatya Devlet Hastanesi Beydağ Kampüsü'ne kaldırılan kadın, karnına üç dikiş atılarak taburcu edildi.

DİĞER
• İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün incelediği 59 kadın cinayetine göre 59 kadından 19'u bir yastığa baş koydukları eşleri tarafından öldürüldü. 13 kadın birlikte yaşadığı sevgilisi, 6 kadın eski eşi, 6 kadın ağabeyi, 5 kadın kardeşi, 3 kadın akrabası, diğerleri ise damadı, oğlu tarafından öldürdü. Kadınlar en çok evlerinde öldürülüyorlar. İstanbul'da son iki yılda 26 kadın evinde öldürülürken, 16 kadın evinin sokağında, 8 kadın işyerinde, bir kadın bina içinde, bir kısmı ise parkta öldürüldü. 59 kadının 31'i ateşli silahla 20'siyse bıçaklanarak öldürüldü. 2 kadın boğularak, diğerleri ise yakılarak ve yüksekten atılarak katledildi. Polis katillere 'Neden öldürdün?' diye sordu. Katil koca, sevgili, akraba polise bahane olarak en çok en çok 'ailevi' yani 'kadının boşanmayı, ayrılmayı talep etmesi ya da geçimsizlik'i neden olarak gösterdi. Ailevi nedenleri 'namus, aşk, töre, yasak ilişki' takip etti.

• CİSED’in 3 yıldır saha çalışmaları ve internet üzerinden yaptığı “Cinsel Şiddet” anketinden çarpıcı sonuçlar çıktı. Yapılan açıklamada “Ankete katılan kadınların yarısından çoğunun sık sık eşleri tarafından cinsel şiddete maruz kaldıklarını tespit ettik. Kadınların yarısı fiziksel şiddete maruz kaldığını söylerken, birçoğu tokatlama, yumruk atma, tekmeleme ve itip kakmayı fiziksel şiddet olarak sınıflandırmadı. Ayrıca cinsel şiddete maruz kalan kadınların yarısından çoğunun sessiz kaldığını gördük” denildi.

• Kocası tarafından sırtından bıçaklanarak öldürülen Şefika Etik’in kanlı, çıplak ve sırtında bıçak saplı şekilde fotoğrafı Habertürk gazetesi tarafından açık bir şekilde sürmanşete konuldu. Konu ile ilgili Habertürk yazı işleri müdürü Fatih Altaylı "kadın cinayetlerine dikkat çekmeye çalışıyorduk, böylece çektik" açıklamasında bulundu.

• Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez bir protokol imzaladı. Yapılan protokolle Diyanet'in töre cinayetleri ile kadına şiddete yönelik çalışma yapması planlanıyor. Bakan Fatma Şahin, protokolün kâğıt üzerinde kalmaması gerektiğini söylerken, Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bu vazifenin Diyanet'in asli görevi olduğunu ifade etti.

• Sibel Üresin, katıldığı TV programında “Bırakın adamlar çalışsın, paranızı getirsin, size baksın, niye çalışıyorsunuz ki? Hem çalışıyorsunuz hem mağdursunuz, ben bunu kadının kendi kendine yaptığı zulüm olarak görüyorum… insanlar artık geçim kaygısıyla çalıştığı için haram helal ayırt etmeden iş buluyor. Sonra gelsin cinsel taciz gitsin depresyon…. İş hayatında olan kadın aldatılır zaten” dedi.

• Eski bakan danışmanı, emekli hakim Nusret Çiçek, Akit gazetesindeki köşesinde milletvekillerinin pantolon giyebilmesi konusunda "Sokaklardaki dar pantolon giyen kadın popolarındaki iğrençlik, Meclis’e taşınıyor" yorumunda bulundu.

0 yorum ---- Halkevleri Ekim 2011 Kadına Yönelik Şiddet Raporu Yayımlandı

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft