Neden 25 Kasım?

Patria, Minerva ve Maria Teresa Mirabal kardeşler, Dominik Cumhuriyeti’nde küçük bir il olan Salcedo’nun Ojo de Agua adlı küçük bir köyünde dünyaya geldiler ve Latin Amerikalı diktatör Rafael Le-onidas Trujillo’nun politikalarına karşı, Patria, 1960 yılının Haziran ayında Clandestine Hareketini kurdu ve diğer kız kardeşler de bu harekete katıldılar. Sembol haline geldikleri diktatörlük karşıtı mücadelelerinin çeşitli zamanlarında ağır baskılara maruz kaldılar ve hapis cezalarına çarptırıldılar.1960 yılının Kasım ayı başlarında Trujillo ülkede iki tehlikenin varlığından söz etti: Kilise ve Mirabal Kardeşler!

1960 yılının 25 Kasım’ında Dominik Cumhuriyeti’nin Kuzey bölgesinde bir uçurumun dibinde üç kadın cesedi bulundu.Ertesi gün gazeteler bunun bir kaza olduğu haberini yayınladılar.Ancak kısa zamanda anlaşıldı ki, Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele veren üç kız kardeş sivil polisler tarafından öldürülmüştü.Üstelik işkence ve tecavüze uğrayarak..

Mirabal kardeşlere dönük bu acımasız şiddetin gerçekleştiği tarih, önce 1981’de Dominik’te toplanan Latin Amerika Kadın Kurultayı’nda; 25 Kasım , ‘ Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü’ olarak kabul edildi , daha sonra 1985 yılında , BM tarafından ’25 Kasım, kadına yönelik şiddetin yok edilmesi için uluslararası mücadele ‘ günü ilan edildi.

Mirabal Kardeşler, daha sonra ‘kelebekler’ olarak anıldılar. Bu isim, Minerva’nın gizli siyasi eylemlerde kullandığı kod adı idi. 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı mücadele günü ilan edilirken , asıl hedef , Mirabal Kardeşler’in katledilmesinde simgeleşen sistemin şiddetidir. 25 Kasım, insanlık tarihinde kadınlara yönelen, alçak, vahşi bir şiddetin , bir insanlık ayıbının, bir utancın yıl dönümü olduğu gibi aynı zamanda kadınların erkek egemen toplumsal şiddete karşı duruşunun, dayanışmanın ilmik ilmik örülmeye başlandığı yıl dönümüdür de.

0 yorum ---- Neden 25 Kasım?

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft