Okmeydanı kadınları şiddet panelinde buluştu




23 Kasım Çarşamba günü Mahmut Şevket Paşa Sağlık Ocağında bir araya gelen 70 kadar kadın, kadına yönelik şiddeti tartıştı. Halkevci Kadınlar panele gelen kadınları mor jelâtinlere sarılmış, içinde ‘Yaşasın Kadın Dayanışması’ yazan kurabiyelerle karşıladılar. ‘Şiddete Karşı Kadınların Hakları Nelerdir?’ konulu paneli Okmeydanı Halkevi ve Şişli Belediyesi birlikte organize etti. Panele konuşmacı olarak Halkevleri Üyesi Çiğdem Çidamlı, Mor Çatı Kadın Sığınağı’ndan Birgül Akay, Aile Mahkemesi Hakimi Ruhi Özdemir ve Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Kahraman Eroğlu katıldı.

İlk olarak söz alan Çiğdem Çidamlı şiddetin türlerini ve kadınların neye, niçin şiddet dediklerini anlattı. Çidamlı konuşmasına kadınlardan şiddet görüp görmediklerine dair topladığı verilerle başladı. Kadınların %50’si şiddet görmediğini söyledi. Çidamlı’nın ‘Şiddet Oyunu’ adlı bir yaratıcı drama faaliyeti ile devam ettiği konuşmasının sonunda kadınların pek çoğu, şiddete uğradığını düşünüyordu. Çidamlı sözlerini kadın dayanışmasına vurgu yaparak, kadınları birlikte mücadeleye çağırarak sonlandırdı.

Çidamlı’dan sonra Aile Mahkemesi Hakimi Ruhi Özdemir söz aldı. Aile’nin Korunması Kanunu’ndan söz eden Özdemir yasadaki kanunların bile uygulanmadığını söyledi. Kadınların şiddete uğradıklarında Aile Mahkemesine başvurmalarını önerdi. Kadınlar tarafından yoğun ilgi gören hakim gelen bir çok soruya cevap verdi.

Mor Çatı’dan Birgül Akay kadına şiddetin toplumsal temellerinden, kadınların şiddetten uzak bir yaşam kurabilmelerini sağlayacak sığınakların yetersizliğinden ve var olan sığınakların niteliksizliğinden bahsetti. Mor Çatı hakkında bilgi veren Akay, kadınların Mor Çatı’da kendilerini başka bir hayat kurmaya hazır hissedinceye kadar kalabildiklerini belirtti. Akay kadınların tüm ezme ve sömürülme biçimlerine karşı haklarını kazanana, eşit yurttaşlar haline gelene kadar örgütlü bir biçimde mücadele etmeleri gerektiğini vurguladı.

Son olarak konuşan Kahraman Eroğlu ise yerel yönetimlerin kadına şiddete karşı yapması gerekenleri anlattı. Belediyelerin yaptığı doğum kontrolü çalışmalarının artık yapılmadığını söyleyen Eroğlu, kadının istemediği çocukları doğurmaya zorlandığını belirtti. Eroğlu konuşması sırasında Nazım Hikmet’ten bir şiir okudu. Şişli Belediyesi’nin çağrısıyla 25 Kasım günü erkeklerin yapacağı “kadına yönelik şiddete son yürüyüşü”ne kadınların da destek vermesini istedi. Kadınlar, Başkan Yardımcısı’ndan mahalleye bir ‘Kadın Danışma Merkezi’ açılmasını istediler. Eroğlu mahalleye açılacak olan kreşin içinde böyle bir çalışmanın da başlatılabileceğini bildirdi.

0 yorum ---- Okmeydanı kadınları şiddet panelinde buluştu

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft