DB'nin eşitlik masalına Halkevci kadınlardan cevap





Bugün (6 Aralık Salı) İstanbul’da düzenlenen Dünya Bankası (DB) ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği “Cinsiyet Eşitliği ve Kalkınma” toplantısında Halkevci Kadınlar eylem yaptı. Toplantıda Dünya Bankası’nın ve AKP’nin emek düşmanı ve kadın düşmanı yüzünü teşhir etmek için söz almak isteyen üç Halkevci kadın, sözleri kesilerek, darp edilerek yaka paça salondan dışarı atıldılar.

Fatma Şahin konuşurken söz alarak “Sayın Fatma Şahin, sizinle burada kalıp DB ile birlikte kadın emeğini nasıl daha fazla güvencesizleştireceğinizi dinlemek isterdik ancak bizler, Halkevci kadınlar olarak, Şirin Payzın’ın söylediğinin aksine, sizin söylediklerinize, size güvenmiyoruz” diyen kadınlara salondaki korumalar ve sivil polisler müdahale ederek ağızlarını kapattılar ve darp ederek salondan çıkarmaya çalıştılar.

Konuşmaları engellenirken “Sermayeye dost, kadına düşman AKP” pankartıyla görüşlerini ifade eden ve pankartları da ellerinden alınan kadınlar, salondan çıkarılırken de darpa maruz kaldılar. Salonda bulunan kadınlar ise bu saldırıyı alkışlarıyla protesto ettiler.

Halkevci kadınlar uğradıkları saldırı karşısında “AKP’nin demokrasisi işte bu! Cinsiyet eşitliği toplatısında kadınları darp ediyorlar. Bunlar (Marks and Spencer’ın Türkiye temsilcisi ve toplantı katılımcılarından Fiba Holding’in sahibi Hüsnü Özyeğin’i kastederek) Hindistan’da sendikalaşmak isteyen kadınları fabrikaya kapatıp darp edenlerdir” diyerek “eşitlik” ve “kalkınma” söylemlerinin altında emek sömürüsünün ve kadınların kölece koşullarda çalıştırılmasının yattığını anlatmaya çalıştılar.

Cinsiyet eşitliğinin tartışıldığı salondan zorla çıkarılan kadınlar, otelin önünde basın açıklaması yapan Halkevci kadınların eylemine katılarak, uğradıkları saldırıyı bir kez de basının önünde protesto ettiler.

Her ay kadına şiddet raporunu kadın düşmanı bir kurum ya da etkinliğin yapıldığı yerin önünde açıklayan Halkevci kadınlar, bu ayki eylemi de Dünya Bankası ve Aile-Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğinin yapıldığı otelin önünde gerçekleştirdiler.

“Sermayeye dost kadına düşman AKP” ve şiddet haberlerinin sergilendiği pankartları açan Halkevci Kadınlar adına açıklamayı Bahçelievler Halkevi yöneticisi Sema Tirifi okudu.

Açıklamada “dünya üzerindeki yoksullaştırma, kadın emeğini güvencesizleştirme, kayıt dışı çalışmayı kadınlar üzerinden yaygınlaştırma, politikalarının baş mimarı Dünya Bankasının işbirlikçisi AKP hükümeti gibi kuzu postuna bürünmeye çok meraklı olduğu söylenerek, kalkınma ve cinsiyet eşitliğinin birlikte sağlanamayacağı, DB politikalarıyla kadınların daha güvencesiz kılınması, şiddete daha açık hale getirileceği vurgulandı.

Açıklama şöyle devam etti: “Sizin kalkınma dediğiniz rekabet politikaları, kadınlar için daha ağır ev işleri, daha güvencesiz çalışma, sosyal güvenceden ve örgütlenme hakkından yoksun olmaktan başka bir anlam ifade etmiyor. Sizin eşitlik ve kalkınma dediğimiz, kadınların hayatına kasteden erkek şiddetinin daha da artmasından başka bir anlam ifade etmiyor. Bu yüzden kadınlar, sendikasız sigortasız çalışmaya karşı; derelerini ellerinden alan HES’lere karşı; mahallelerini başlarına yıkan Kentsel Dönüşüm Planlarına karşı toplumsal mücadelelerin en önüne geçiyorlar. Başbakan tarafından “kadın mı kız mı” diye hedef gösterilen Dilşat Aktaş işte bu yüzden o panzerin üstüne çıktı; 9 Aralık’ta terör suçlamasıyla yargılanacak olan ODTÜ öğrencisi Demet Yılan işte bu yüzden 5,5 aydır hapis yatıyor.”

Açıklamada Fatma Şahin’e seslenen kadınlar, “eğer samimiyseniz ‘sermayeye dost kadına düşman’ politikaların destekçisi, işbirlikçisi olmaktan vazgeçin” denildi.

Açıklamanın ardından salonda konuşmaları engellenen ve zorla çıkarılan kadınlar, salonda maruz kaldıkları şiddeti protesto ederken, Dünya Bankası’nın cinsiyet eşitliği politikasını, AKP’nin demokrasisini biraz önce salonda gördüklerini ve DB’nin ve AKP’nin kalkınma ve cinsiyet eşitliği politikasının emek sömürüsünü derinleştireceğini ve şiddeti daha fazla artıracağını belirttiler.

Eylem Kasım ayı şiddet raporunun basına dağıtılması ile son buldu.

Basın açıklamasına ulaşmak için: http://halkevleri.org.tr/basin-aciklamalari/sermayeye-dost-kadina-dusman...

Kasım ayı kadına yönelik şiddet raporu için: http://halkevleri.org.tr/guncel/halkevleri-kasim-ayi-kadina-yonelik-sidd...

0 yorum ---- DB'nin eşitlik masalına Halkevci kadınlardan cevap

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft