Halkevleri Aralık ayı kadına yönelik şiddet raporu

ÖNSÖZ
Ekim 2011’den bu yana hazırladığımız “Kadına Yönelik Şiddet” raporunun üçüncüsünü yayımlıyoruz. 2011 yılı kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiği bir yıl olarak geçti. Onlarca kadın en yakınları tarafından öldürüldü, şiddete, tacize, tecavüze maruz kaldı. Yargı kararları, kadın katillerinin “tahrik indiriminden” yararlandığı birçok karara imza attı.
AKP, 2011 yılında yeni şeklini verdiği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aracılığı ile kadına yönelik şiddetle mücadele yöntemi, sorunu “aile ve 3 çocuk” ekseninde çözmek istediğini gösterdi. Köklü dönüşümlerin yaşandığı sağlık alanı ise, 2012 yılının özellikle kadınlar açısından daha zorlu geçeceğini gösteriyor.
Aralık 2011 raporu, elbette, sayılara dökülemeyen, internete ve medyaya düşmeyen birçok kadın düşmanlığı vakasını içermemiştir. Rapor çalışması her türlü katkıya ve katılıma açıktır.
2011 Kadına Yönelik Şiddet Raporu’nu, şiddetin ve ölümlerin son bulduğu kardeşliğin ve barışın egemen olduğu bir ülke umuduyla Uludere katliamında hayatını kaybeden çoğunluğu çocuk 35 kişiye adıyoruz.
CİNAYET
• Avanos’un Bahçelievler Mahallesi’nde yaşayan Birsen Güneren’in evine giren hırsızlar Güneren’i ilk önce karnından, yüzünden ve ayaklarından bıçaklayıp bileziklerini aldılar. Ardından evi ateşe verip kaçtılar. Güneren sabah ölü oalrak evden çıkarıldı.
• Trabzon’un Yenicuma Mahallesi’nde birlikte yaşayan Hacer T. (31) ile A. Ş. Arasında tartışma yaşanmasının ardından A. Ş. Hacer T.’yi göğsünden ve sırtından bıçakla yaraladıktan sonra boğazını keserek öldürdü. Ardından karakola giden A. Ş. Cinayet nedeni olarak “Hacer T'nin cep telefonuna cinsel içerikli mesajlar geldiğini gördüğünü, son zamanlarda kendisini sürekli terslediğini, sinirlerine hakim olamadığını” söyledi.
• Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde işsiz 51 yaşındaki Nurettin Erdem, tartışma sırasında "Eve icra gelecek, zor durumdayız. Bir şeyler yap" diyen eşi Nazgül'ü, önce boğazını kesip, daha sonra da 7 yerinden bıçaklayarak öldürdü.
• İstanbul Bakırköy’de 36 yaşındaki Halit Koç, yanında kalan ve çeşitli hastalıkları bulunan 77 yaşındaki annesi Elif Koç'u, aşırı kilosu nedeniyle hastaneye götüremedi. Bunun üzerine kendisi Bakırköy Devlet Hastanesi'ne giderek doktorlara annesinin durumunu anlatıp, evde muayene etmelerini istedi. Ancak doktorlar evde tedavi için önce annenin hastaneye getirilmesini ve heyet raporu alınması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine eve dönüp annesinin odasına giden Halit Koç alkol aldı. Ardından annesini boğarak öldürdü.
• Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde bıçaklanarak öldürülen bir kadının bedeni sokakta bulundu. Kadının kimliği tespit edilemedi.
• Bilecik’te yaşayan 86 yaşındaki Ümmiye Kuru evine giren hırsız tarafından eşarbıyla boğularak öldürüldü.
• Bilecik’te 70 yaşındaki Gülşen Zeybek evinde başındaki eşarpla boğularak öldürüldü. Katil kadının kolundaki iki bileziği de çaldı.
• İzmir’de bir kadının ailesiyle birlikte eğlendiği müzikholde eğlenirken gözaltına alındığı ve ardından karakolda elleri arkadan kelepçeliyken polisler tarafından dövüldüğü kamera görüntüleriyle ortaya çıktı. Polis tarafından karakol içerisinde dövülen Fevziye Cengiz aynı zamanda sivil polislerin “Gitmek istemiyor musun, kahpe” sözleriyle de hakarete maruz kaldı. Cengiz aynı zamanda iki polisin kendisine cinsel tacizde bulunduklarını da ifade etti.
• Konya’nın Cihanbeyli İlçesi’ne bağlı Kelhasan Beldesi’ndeki lisede ücretli öğretmenlik yapan 33 yaşındaki Sündüs Keleş, evinde başörtüsüyle boğularak öldürüldü. Cinayetle ilgili olarak Kelhasan Lisesi’nin müdürü Z. Z. Ve eşi A. Z. Gözaltına alındı.
• Evi terk edip ailesinin evine dönen eşini almak için Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesine gelen Salih Demirler, eşinin iki amcası ve bir komşusunu pompalı tüfekle öldürdü.
• Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde yaşayan Sibel Yılmaz eski erkek arkadaşının psikolojik ve fiziksel tacizlerine uğradığını söyleyerek dava açtı ve koruma istedi. Yılmaz, ilk duruşmanın görüldüğü adliye önünde eski erkek arkadaşı Anıl Tezcan tarafından silahla vurularak öldürüldü.
• Nevşehir’in Sulusaray beldesinde, 24 yaşındaki kişi 20 yaşındaki 5 yıldır evli olduğu karısını kalbinden bıçaklayarak öldürdü.
• Erzurum’un Hınıs İlçesi’ne bağlı Ortaköy’de 3 aylık hamile 22 yaşındaki Aygül Bülbül’ün intihar etmediği, 26 yaşındaki kocası Zakir Bülbül tarafından öldürüldüğü 1 ay sonra ortaya çıktı.
• Amasya’nın Merzifon İlçesi’nde 41 yaşındaki Selami Süslü, cinnet sonucu eşi 36 yaşındaki Şemsiye Süslü ile yeğeni 16 yaşındaki Esengül Köse’yi tabancayla öldürdükten sonra intihar etti.
• Antalya'da , Hasan B. adlı kişi eşi ve 3 çocuğuyla birlikte otomobildeyken eşi Sultan B.‘ye gelen bir mesaj üzerine genç kadını bıçaklayarak öldürdü.
• Bartın'da bir eğlence mekanınında çalışan Şifanur Avcı(20), aynı yerde çalışan Ertan Akar tarafından silahla vuruldu.
• Adıyaman'nın Kahta İlçesinde Hacer Akçal (21) Eylül ayında evden kaçtı. Ailenin emniyete başvurması üzerine bulunarak aileye teslim edildi. Polis nezaretinde eşyalarını toparlamak için geldiği evinde kardeşleri A.K. (24) ve M.K. (17) tarafından bıçaklanarak öldürüldü.
• Trabzonda yaşayan Mustafa S. (37) kendisini terk ederek Antalya'ya yerleşen ve boşanma davası açan eşi Viktoria s.'yle (33) barışmaya ikna edemeyince genç kadını vurarak öldürdü.
• Sakaryanın Hendek ilçesinde yaşayan Sadettin S.(71) tartıştığı Ayşe S.'yi (58) tabanca ile karnında ve başından vurarak öldürdü.
• Zile’de, Mustafa S. (46), 15 yıllık eşi Sati S.’yi (45) 48 bıçak darbesiyle öldürdü. Mahalle sakinleri birisi engelli 3 çocuğu olan çiftin bir süre önce kavga edip tekrar barıştığını ve Mustafa S.'nin eşini İstanbul'dan memleketine geri getirdiğini söyledi.
• Denizli'de Bağbaşı Mahallesi'nde 2 yıl önce boşandığı kocası K.C.'nin pompalı tüfekle saldırısı sonucu ağır yaralanan Reyhan A. (34) hayatını kaybetti.
• Bursa'nın İnegöl ilçesinde aşık olduğu kız tarafından arkadaşlık teklifi reddedildiği belirtilen genç, önce kızı ardından ablasını tüfekle vurdu.
FİZİKİ ŞİDDET – YARALAMA
• Erzurum’da evinde Trabzon – Galatasaray maçını izleyen Y. Ö. Televizyonun fişini çeken eşi Ş. Ö.’yü döverek hastanelik etti.
• Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde M. E. K. (60) alkol aldıktan sonra eşi Y. K. ile tartışıp ardından balta sopasıyla dövdü. İki ayağında kırıklar, vücudunda morluklar oluşan kadın 10 gün boyunca evde bırakıldı. Kocası yaralı kadını hastaneye götürmezken tuvalet ihtiyaçları için yanına leğen koydu. Y. K. kendilerini ziyarete gelen kızı tarafından bulunarak hastaneye ve jandarmaya götürüldü.
• Isparta Halife Sultan Mahallesi’nde eşini darp eden alkollü koca kendisini engellemek isteyen komşularına kapıyı açmadı. Olay yerine polisin gelmesi üzerine bıçak ve kuru sıkı tabanca ile çocuklarını rehin aldı.
• Kayseri Melikgazi ilçesinde sabah işe gitmek için kalkıp karısına yemek yapmasını söyleyen A. Ç. Yemek malzemesi olmadığını söyleyen Z. Ç.’yi dövdü. Olayın ardından Z. Ç. Konuk evine teslim edilirken A. Ç. ise soruşturma sonrasında serbest bırakıldı.
• İstanbul’da karısını kürekle dövüp kemiklerini kıran Alpaslan Ç. Eşi Neşe Ç.’yle ormanlık bir alanda buluşup ilk öce kürekle dövdü. Ardından baygınlık geçiren Neşe Ç.’nin üstünü toprakla örterek gömmeye çalıştı. Sonra pişmanlık duyarak kadını gömdüğ yere bırakan Alpaslan Ç. Bu sefer de Neşe Ç. yi hastaneye götürüp bıraktı. Yakalanan Alpaslan Ç. İki ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.
• Beyoğlu’nda, O.A. birlikte yaşadığı kadına halk otobüsünde şiddet uyguladı. Kendisini uyaran 58 yaşındaki Zeki Çayloğlu’nu da yüzünden bıçakladı.
• Denizli’nin Pınarkent Beldesi’nde yaşayan tekstil işçisi Suna K., geçen 22 Kasım’da, sigara almak için evden çıktı. Genç kadın, evlerinin yakınındaki bir çay ocağında işşiz eşi 35 yaşındaki E.K.’yi arkadaşlarıyla kumar oynarken görüp, yanına gitti. Çift arasında tartışma çıktı. Eşinin tokat atması üzerine yola doğru koşan Suna K.’ye, 49 yaşındaki Cemal G.’nin kullandığı servis midibüsü çarptı. Genç kadın olay yerinde öldü. Karısının öldüğünü gören E.K midibüse binip kaçtı. E.K. ile midibüs şoförü, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
• Sinema oyuncusu ve yapımcı Ferhat Gündoğdu, evi terk edip Adana’ya giden eşi Zeynep Gündoğdu’yu, dövüp, el ve ayaklarını koli bandıyla bağlayıp, İstanbul’a kaçırırken yakalandı. Gündoğdu ile birlikte yanında bulunan Yıldırım İ., İsmet Y. ve Adem Y. de gözaltına alındı.
• C.Ç isimli 57 yaşındaki kadın, kocasından sürekli şiddet gördüğünü söyleyerek, iki oğluyla beraber başka bir yerde yaşamaya başladı. Kocasının kendisine ve çocuklarına karşı bakmak ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediğini, ifade edip eşinden şikayetçi oldu.
• 33 yaşındaki H.E. isimli kadın eşinin kendisine yumruk attığını ancak eşinden şikayetçi olmadığını söyledi.
• Eşinden gördüğü şiddet nedeniyle gittiği karakoldan "Eşindir, ne olacak, evine git barışırsınız" şeklinde nasihatlar alan Ayfer Karabulut mahkemeye başvurup boşanma davası açmasına rağmen ise 3 yıldır dava sonlanmadı ve boşanamadı. Ayfer Karabulut durumu "Bu var olan mevcut yasalar ve erkek egemen anlayış'' diye ifade etti.
• İzmir’de gözaltına alınan 37 yaşındaki Fevziye Cengiz Karabağlar Karakolu’nda elleri kelepçeliyken iki polis tarafından dövüldü ve cinsel tacize uğradı. Olayı değerlendiren İdris Naim Şahin, Fevziye Cengiz’in polisi tahrik ettiğini söyleyerek “o polisleri darağacında asalım mı?” dedi.
• Beyoğlu’nda birlikte yaşadığı kadına halk otobüsünde şiddet uygulayan O.A. isimli şahıs, kendisini uyararak ikaz eden 58 yaşındaki Zeki Çayloğlu’nu önce otobüsten indirip dövdü, sonra yüzünden bıçakladı.
• Aksu’da, 14 yıldır evli olduğu Ayşe Tona'nın 15 gün önce evi terk ederek kadın sığınma evine yerleşmesi üzerine elektrik ustası Bülent Tona 15 gün boyunca eşine geri dönmesi için mesaj gönderdikten sonra başarılı olamayınca önceden elektrik işlerini yaptığı binanın çatısına çıkarak kendisini bıçakladı.
• Adana’nın Yüreğir ilçesinde trafik kazasında hafif yaralanan Zafer Eren Adana Devlet Hastanesi Acil Servis’inde küfretmemesi için kendisini uyaran Acil Servis Uzmanı Dr. Fulya Kaya’yı yumruklayarak elmacık ve sinüs kemiğini kırdı.
• Avcılar Firuzköy Mustafa Kemalpaşa Mahallesi’nde eşine şiddet uyguladığı gerekçesiyle evden uzaklaştırılan ve bir süre alkol aldıktan sonra zorla eve giren Rıza Karaca (40), eve gelen polislere ateş açtı. Karaca’nın açtığı ateş sonucu bir polis memuru ayağından yaralanırken 4 saatlik ikna çalışmasının ardından Karaca gözaltına alındı.
o Samsun’da boşanma davası açan eşi Emel K.’yı tehdit ettikten sonra mahkeme tarafından 3 ay eve yaklaşmama cezası alan Muzaffer K. Yine tehdit ettiği karısı tarafından süpürge sapıyla kovalanarak yakalanıp polise teslim edildi. Muzaffer K.’nın şikayeti üzerine göz altına alınan Emel K. daha sonra serbest bırakıldı. Adliyeye sevk edilen Muzaffer K.’da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
İNTİHAR
• Ağırnas’ta yaşayan M. P. Eve geç gelmesi konusu yüzünden babası ile tartışmasının ardından intihar girişiminde bulundu.
• Erzurum’da Görücü usulüyle 3 yıl önce 26 yaşındaki Zakir B. ile evlenen Aygül B., kayınpederi Gagur ve kayınvalidesi Gülperi B. ile aynı evde yaşamaya başladı. 12 Aralık akşamı 10 aylık oğlu Resul'u uyutması için babaannesi Gülperi'ye vererek eşi Zakir B. ile yatmak için odalarına giren Aygül B., sabaha karşı saat 04.30 sıralarında av tüfeğiyle intihar etti.
• Kahramanmaraş’ta eşinden ayrılan kadın evlerinin balkonundan atlayarak intihar etti.
• Beyşehir’de eşini iki yıl önce kaybeden ve bir süre önce önemli bir ameliyat geçiren Asiye D. evinin bahçesinde bulunan su kuyusuuna atlayarak intihar etti.
TACİZ
• ADANA’da Y.G (32) bir süre önce eşi G.G.’den (25) boşandı. Ancak Y.G,boşandıktan sonra eski karısına sözlü tacizlerini sürdürdü. Zaman zaman boşandığı eşinin evinin kapısına giderek kendisini içeri alması için bağıran Y. G.’yi G. G. Karakola şikayet etti. Savcılık tarafından gözaltına alınan Y. G. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Ardından evliyken eşiyle çektirdikleri özel fotoğrafları mahalledeki erkeklerin telefonlarına “geceleri yalnız zor” yazısıyla birlikte mesaj attı. G. G. Bakkala gittiği birgün sözlü tacize uğramasının ardından olayı öğrendi.
• Samsun’un Canik ilçesinde telefonla M.T.(44) adlı bayanı rahatsız edip taciz ettiği için gözaltına alınan N.S.(45) savcıya ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.
• Sakarya’da polis süsü veren S. S. Küçük yaştaki çocuklara cinsel tacizde bulundu.
• Çanakkale’de bir kamu kurumundaki bürokratın tacizine uğrayan kadının açtığı dava ek süre talep edilmesi nedeniyle 8 Mart’a ertelendi.
• Samsun’da Ayşen Ö. 11 yaşındaki kızı İ. Ö.’nün iki amcası tarafından tacize uğradığı gerekçesiyle şikayette bulundu.
• Van depremi ardından CHP’nin hazırladığı Van raporunda "Vatandaşların gece atılan silahlardan, taciz ve hırsızlıktan dolayı korku içinde oldukları" belirtildi.
• Trabzon'da Fatih Çocuk Esirgeme Kurumu Çocuk Yuvası'nda kalan, 9 ve 10 yaşlarındaki 2 kız çocuğuna iş yerinde porno CD izlettiği, cinsel tacizde bulunduğu suçlamasıyla tutuksuz yargılanan Hürrem Ç., 13 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.
• Çorlu’da, şiddet gördüğü eşini şikayet etmek için Çorlu Cumhuriyet Polis Merkezi’ne giden T.Ş., polis memuru Gizlihan Barutçu’nun 'Eşinden ayrıl, bekâr evim var, bende kal' diye tacizine uğradığını söyledi. Bunun üzerine T.Ş polisin taciz içerikli mesajlarını kaydederek suç duyurusunda bulundu.
• Karaman’da teyzesinin yanında kalan 14 yaşındaki K.Ç.’ye cinsel istismarda bulundukları iddiasıyla gözaltına alınan 8 kişi tutuklandı. Tutuklananlar arasında K.Ç.’nin teyzesi de var.
• Ankara’nın Esat semtinde geçen ağustos ayında iki kadının evine kar maskesi ve bıçakla girip kadınlardan birine tecavüz eden diğerine ise cinsel saldırıda bulunup eşyalarını gasp eden Mehmet Sıddık Atalay’ı klozetteki sperm örnekleri ele verdi.
TECAVÜZ
• Samsun’da eşi tarafından terk edildikten sonra komşusunda kalmaya başlayan N. K.’ye (39) evinde kaldığı komşusu Nurettin Metin Taştan (52) tecavüz etti.
• İzmir’in Torbalı ilçesinde yaşayan 18 yaşındaki E.U., ilköğretim öğrencisi 13 yaşındaki D.D. ile bir yıl önce tanışıp, arkadaş oldu. Ardından cinsel ilişkiye girdiği D. D. Hamile kaldı.
• Bursa’da yaşayan Selami K. bir fuar stadında temizlik görevlisi olarak çalışan F.D. ile tanışarak kendi evlerine temizlik için gelmesini istedi. Temizlik için eve gelen kadını dövdü. Bıçak çekerek tecavüz etti.Ardından kaçmaya çalışan F.D’yi Gültekin E.ile yakalayan Selami K. çantasındaki 300 TL’yi ve telofunu gasp ettikten sonra F.D’ye tekrar tecavüz etti.Gültekin E. (40) ve Selami K. (32) hakkındaki soruşturma tamamlandı. Haklarında 57 yıla kadar hapis cezası istenen Selami K. için cep telefonunda insanın hayvan ile cinsel ilişkisini içeren görüntüler bulunduğu için ayrıca 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle ek dava açıldı.
• Samsun’da özel bir hastanenin ameliyathanesinde sterilizasyon bölümünde çalışan 32 yaşındaki Hakan Atlı, aynı hastanede temizlik işçisi olan 41 yaşındaki Ç.O.'ya ameliyathanede tecavüz etti. Şikayet üzerine gözaltına alınan Hakan Atlı, çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Hakkında Samsun 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Atlı, ilk kez hakim karşısına çıktı. Sanığın tahliye talebini kabul etmeyen mahkeme, duruşmayı gelmeyen Ç.O. ve tanıkların dinlenmesi için erteledi.
• Mersin Yenişehir ilçesinde M. A. ve A. İ., C. T. adlı kadını tehdit edip zorla arabaya bindirdiler. Ardından tecavüz ettiler. Yakalanan M. A. ve A. İ.’nin aracında suç işlemekte kullandıkları bir satır, demir kesme makası, tornavida, çok sayıda elektronik eşya, su tesisatı malzemeleri ile çeşitli ilaçlar ele geçirildi. Çıkarıldıkları mahkemede tutuklandılar.
• Samsun Atakum ilçesi Mimarsinan Mahallesi’nde M. C. 15 yıllık eşi M. C. İle cinsel ilişkiye girmek istedi. Eşinin istememesi üzerine saçlarından sürükleyerek odaya götürüp tecavüz etti. Tecavüz maduru kadının eşinden şikayetçi olmasının ardından gözaltına alınan koca mahkeme tarafından tutuksuz yartgılanmak üzere serbest bırakıldı.
• Yılbaşı gecesi yan odasında kalan Gül K.'yi taciz eden Ankaralı işadamı Hüseyin T. tutuklandı. İfadesinde ‘Tecavüze uğradım’ diyen Gül K.’den DNA örnekleri alınarak soruşturma başlatıldı.
• Adana'da 96 yaşındaki Ayşe U.'nun altınlarını gasp ettikten sonra tecavüz eden 20 yaşındaki Mehmet Fatih Ataş'ın davasında savcı, Ataş'ın 36 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasını isterken, kalp krizinden ölen yaşlı kadının avukatı, "Müvekkilim çirkin olaydan sonra kahrından öldü" dedi.
• Kavaklıdere Köyü, Kanyaş Yaylası'nda oturan 78 yaşındaki S.S.’ye bir kişi üzerine saldırıp, "Teröristim. Benimle ilişkiye gireceksin" diyerek tecavüz etti.
• İstanbul'da Büyükçekmece’de üç esnaf, 80 yaşındaki annesinin yanından kaçırdıkları akli dengesi yerinde olmayan 50 yaşındaki kadına tecavüz etti.
PSİKOLOJİK ŞİDDET
• İzmir’de üniversite öğrencisi E.E.'yi gideceği yere götürme bahanesiyle kamyonetlerine alıp, tecavüz eden A.Y. ve G.M. hakkında 24'er yıl hapis cezası istemiyle açılan dava, karar aşamasına geldi. E.E. ise ruh ve beden sağlığının yerinde olup olmadığı yönünde rapor alınması için, sol koluna mühür basılarak, İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Yıllardan beri devam eden bu uygulamaya tepki gösteren avukatı Can Canbek, "Bu, kişiyi aşağılamak ve rencide etmekten öteye gitmiyor" diyerek mühür uygulamasının kaldırılmasını istedi.
• Edirne Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Demirci liseli kız öğrencilerin kısa etek giymesini hakaret içerikli sözlerle eleştirdi. Görevinden alınan Şerafettin Demirci Bakanlık Müşaviri oldu.
• Adana’da 12 ve 13 yaşındaki iki çocukla cinsel ilişkiye giren A.B. (18), U.Ç. (19), S.S. (18), R.Y. (27), Ö.A. (18), T.G. (21), İ.B. (18), S.T. (17) ve Ö.G.’nin (17) yedi ay boyunca çocuklardan "Ailenize anlatırız, rezil olursunuz" tehdidiyle yedi ay boyunca para aldı.
• 28 yaşındaki A.A. isimli kadın babasının ve kardeşlerinin kendisini tehdit ettiğini beyan ederek, babasından ve kardeşlerinden şikayetçi oldu.
• Şanlıurfa’da 27 yaşındaki Halime Erkut doğum sırasında hemşire ve ebeler tarafından “siz Kürtler çok pissiniz” denilerek şiddete uğradı ve sağ işaret parmağı kırıldı. Sorumlular olayın “şaka” yaparken meydana geldiğini söyledi.
EKONOMİK ŞİDDET
• TBBM’de konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, OECD'nin 2010 verilerine göre 100 kadından 62'si çalışırken, Türkiye'de bu rakamın 30 olduğunu bildirdi. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin, 34 ülke içinde sondan birinci olduğunu kaydetti.
• Ev-Eksenli Çalışan Kadınlar 2.Ülke Konferansı'nda ev-eksenli çalışan kadınlarla ilgili birimler oluşturulması, bu birimlere bütçe ayrılması ve Türkiye'nin Evde Çalışma Sözleşmesi'ne taraf olmasını talep edildi. Konferansın açılışını Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç.Dr.Aşkın Asan'ın açılışını yaptı.
YARGI KARARLARI
• İzmir’de karakolda polisler tarafından darp edilen, cinsel atciz ve hakarete maruz kalan Fevziye Cengiz’in yaşadığı olayla ilgili iki ayrı soruşturma yürüten İzmir Başsavcılığı’ndan Savcı Ahmet Küçükpınar, Fevziye Cengiz hakkında, polislerin “eliyle kolumuza vurdu, tırmaladı ve itti” suçlamalarının her biri için 1,5’ar yıl olmak üzere 4,5 yıl, hakaret suçundan da 2 yıla kadar ceza istedi. Polisler hakkında ise “zor kullanma yetkisini aşarak basit yaralama” suçunu işledikleri gerekçesiyle 6 aydan 1,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
• Eşiyle yaşadığı bir tartışma nedeniyle eşi hakkında Çorlu Cumhuriyet Polis Merkezine şikâyette bulunan T.Ş, karakolda polis amiri, G.B.'nin tacizine uğradı. Tacizler devam etti ve polis Gizlihan Barutçu T. Ş.’nin telefonlarına cinsel içerikli mesajlar gönderdi. Mesajlarla birlikte savcılığa başvurulmasının ardından polis memuru Barutçu hakkında iki dava görüldü. Dava sonucunda Barutçu’ya 125 gün hapis cezası verildi. Ardından hapis cezası para cezasına çevirildi.
• Samsun’da 17 yaşındaki kızına tecavüz edip hamile bırakan 49 yaşındaki baba İsmet K.’ye 20 yıl hapis cezası verildi.
• Diyarbakır'da lise öğrencisi H.Ş, 4'ü 18 yaşından küçük 6 kişinin tecavüzüne uğradı. Aynı suça Çocuk Mahkemesi, hâkimi, "Olay organize suç" diyerek 3 kişinin tutuklanmasına karar verdi ve dava dosyanın diğer sanıklarla birleştirilmesini istedi. 2. Ağır Ceza Mahkemesi ise tecavüz zanlılarını koruyan bir karara imza atarak "Delil yetersiz" diyerek, yaşları 18'den büyük 2 tecavüz zanlısının serbest bıraktı.
• Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakım ünitesinde yatan iki kadın hastaya taciz, bir kadın hastaya da tecavüz edildiği için başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı alındı.
• İzmir'de yaşayan 15 yaşındaki S.F. bundan 8 ay önce bir evde 4 kişinin tecavüzüne uğradı. Genç kadın hamile kalınca ailesi S.F.'yi tecavüzcülerden biri olan İ.B. ile birlikte yaşamaya zorladı. Ve bu büyük dram 8 aylık hamile kız İ.B. tarafından feci şekilde dövülünce ortaya çıktı. Mahkemeye çıkartılan İ. B. Serbest bırakıldı.
• İzmit’te Facebook’ta tanışıp sevgili olan ikiliden Murat E. sevgilisine tecavüz etti. Gözaltına alınıp karakoldan adliyeye sevk edilen Murat E. serbest bırakıldı.
• Adana'da dövülerek kaburgaları kırılan ve ardından boğularak öldürülen kadının katil zanlısı iki kişi, ömür boyu hapis cezasına mahkum edildi. Tutuksuz yargılanan astsubay ise beraat etti.
• Konya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada karısını boğarak öldüren sanık, ''eşini tahrik altında öldürmek'' suçundan 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
• Ankara 11. Aile Mahkemesi Hakimi Mustafa Karadağ, 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanunun hükümlerini, nikahsız yaşayan eşler arasında da uygulanmasına dönük bir karar verdi. Ankara Keçiören’de Zafer Y. ile gayri resmi olarak birlikte yaşayan H.S. adlı kadın, kendisine şiddet uyguladığı gerekçesiyle Zafer Y. hakkında evden uzaklaştırma da dahil bir dizi tedbir aldı. Mahkeme tarafından alınan tebdirler şöyle: Çiftin beraber kaldığı ev kadına tahsis edilecek, Zafer Y, eve ve kadının iş yerine yaklaşamayacak, iletişim araçlarıyla rahatsız edemeyecek. Kadına karşı şiddete veya korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunamayacak. Varsa silah veya benzeri araçlarını genel kolluk kuvvetlerine teslim edecek. Zafer Y, kadına aylık 300 lira tedbir nafakası ödeyecek.
• Ankara'da karısına şiddet uygulayan kocaya müdahale ettiği için üç ay 10 gün hapis cezası alan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi araştırma görevlileri Hakan Mertcan ve Cenk Yiğiter, verilen cezanın bozulması yönünde iç hukuk yolları tükendiği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gitmeye hazırlanıyor.
• Siirt'te şüpheli şekilde uçurumdan düşerek ölen Esin Güneş'in kocası G.G. ve arkadaşı B.Ü.'nin cinayet şüphesiyle yargılandığı davada tutuklama talebi reddedildi. Dava Ocak'a ertelendi.
• Sarıyer'deki evinin penceresinden düşerek ölen Gülay Yaşar'ın eski kocası Muhittin Özcoşkun tarafından öldürüldüğü iddiasıyla açılan dava görülmeye başlandı. İstanbul 29. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Muhittin Özcoşkun hakkında yakalama kararı çıkartılmasına karar verildi.
MEDYA
• IMF Başkanı’nın kaldığı otelde kat görevlisi kadına cinsel istismardan tutuklanıp serbest bırakılmasının ardından Beyaz TV’de olayı konuşan Ahmet Çakar “...tecavüz iddiasıyla ama kız ölmemiş, bir tarafı falan kırılmamış Türkiye bunu bilsin bir defa bir erkek bir kadına kolay kolay tecavüz edemez. Bunu ben söylemiyorum adli tıp kitaplarını fazla burada şeye girmeyeyim bir kadın istemezse bir erkeğin tecavüzüne uğramaz.” dedi.
• Samanyolu Haber’de makalesine yer verilen Din Sosyolojisi Uzmanı Taha Ünal kadın cinayetlerinin nedenine ilişkin “kadının çalışıp para kazanmasının, kendi hayatını özgürce yaşamasının sağlık bir ailede mümkün olamayacağı ve son 10 yılda refah seviyesinin artmasıyla aile bireylerinin ayrı odalarda TV izlemek gibi nedenlerle birbirinden koptuğunu” söyledi.
• Adnan Oktar kendi televizyon kanalında yayınlanan programında kadınlara kaşar dedi. Oktar daha sonra Bir kaç kişiyi kastederek söylemedim. Kaşarlık kadını kadın olmaktan çıkarıyor. Et yığını haline getiriyor” dedi.
• Ahmet Çakar, Beyaz TV’de yayınlanan “Derin Futbol” isimli programda, “Beş ay önce 60 yaşında IMF Başkanı bir otelde çalışan kızı, üstelik de siyah bir kız, çirkin de bir kız, elle taciz etti… (Programdakiler tecavüz etti diye düzeltince) tecavüz iddiasıyla… Ama kız ölmemiş… Bir kere Türkiye şunu iyi bilsin, bir erkek bir kadına kolay kolay tecavüz edemez. Bunu ben değil Adli Tıp söylüyor. Bir kadın istemezse bir erkeğin tecavüzüne uğramaz” dedi.
Türkiye sinemasındaki erkek egemen bakışın sona ermesi hedefiyle dağıtılan Altın Bamya Film Listesi açıklandı. Ağır Abi, Aşk Tesadüfleri Sever, Bir Avuç Deniz, Çınar Ağacı, Devrimden Sonra, Gişe Memuru, Günah Keçisi, Kaybedenler Kulübü, Kurtlar Vadisi Filistin, Press, Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak, Ya Sonra
Baro açıklamaları
• İzmir Barosu’nun, şiddete maruz kalan kadınlara destek olmak amacıyla kurduğu Kadın Hakları Dayanışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi, İzmir Adliyesi’nde faaliyete başladı.
• Eskişehir Barosu Kadın Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Pınar Çelik Arpacı, evli kadınlardan yüzde 39’unun fiziksel şiddete, yüzde 15’inin de cinsel şiddete maruz kaldığını açıkladı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
• CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
"Bakanlıklar yeniden yapılandırılırken, kaldırılan Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı’nın yerine kurulan Bakanlığın adından ‘kadın’ kelimesi neden çıkartılmıştır? Bu hangi ihtiyaçtan kaynaklanmıştır?
Kadına yönelik şiddet uygulanması, bir insan hakkı ihlali midir? İnsan hakkı ihlali ise kadına yönelik şiddet sorununun çözümünde, Birleşmiş Milletler İnsanlar Hakları Bildirgesi ilkelerinin gereği neden yapılmıyor da sorun dinsel yollardan çözülmeye çalışılıyor?
Türkiye’de şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde kaçtır? Son bir yıl içinde kaç kadın cinayeti işlenmiştir? Türkiye, AKP’nin son beş yıllık iktidar döneminde kadına yönelik şiddette nereden nereye geldi? Siyasi iktidar, kadına yönelik şiddetti önleyemediği için Türk kadınlarından özür dileyecek midir?
Kadın yönelik şiddette, dünyanın ve Avrupa’nın neresindeyiz? Kadına yönelik şiddet bakımından dünya ülkeleri arasında ve Avrupa ülkeleri arasında Türkiye kaçıncı sıradadır? Türkiye’nin gerisinde hiçbir Batılı ülke var mıdır?
Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi TBMM’de onaylandı. Onay Belgesi Sözleşmenin 75.maddesi gereğince Avrupa Konseyi Genel Sekreterliğine gönderildi mi?
Bakanlığınızca, Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısına ilişkin STK’lardan ve ilgili kurum ve kuruluşlardan görüşler alındı. Kadına yönelik şiddet vahim boyutlara ulaşmış olduğu halde tasarının öncelikli bir konu olarak TBMM Genel Kurul gündemine alınmamasının sebebi nedir? Koruyucu tedbirler ne zaman söylemden yasal temele dayalı olarak eyleme geçirilecek?
• Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Habertürk gazetesinde yayınlanan röportajında, kadına yönelik şiddetin artmadığını, şiddetin görünürlüğünün arttığını iddia etti. Şahin ayrıca bir soru üzerine çalışan kadınlar için kreş hizmeti üzerinde çalıştıklarını söyledi. Röportajı yapan gazeteci, yasal olarak kreş açmak zorunda olan işyerlerinin, kreş maliyetiyle karşılaştırılamayacak kadar düşük miktardaki cezaları ödemeyi tercih etmelerini belirtti.
• Ankara’nın Çubuk ilçesinde kadına yönelik şiddeti imamlar önleyecek. “Aile Destek ve Şiddetin Önlenmesi” projesi kapsamında eğitim alan gönüllü imamlara sertifikaları düzenlenen törenle verildi. Aile ve Sosyal Politikalar hizmet birimi olan Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozdoğan sertifikaları imamlara verdi.
• Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kudret Güven, siyasi yöneticilerin kadınların sorununu çözmek için yeterli iradeyi göstermediğini öne sürerek, "Bir kadın sorunları bakanlığımız oldu, başına göstermelik bir kadın bakan getiriyorlar, ancak o kadın bakan erkekten daha fazla erkek taraflısı oluyor" dedi.
• Ankara Barosu Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu kadınların haklarını ancak siyaset yaparak alabileceğini söyledi.
• Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İstanbul'da düzenlenen 2012 yılı Dünya Bankası Kalkınma Raporu Cinsiyet Eşitliği ve Kalkınma Tanıtım toplantısı sırasında Halkevci Kadınlar tarafından protesto edildi. Bakan Şahin'in "müdahale edilmesin" uyarısına rağmen 3 Halkevci kadın, güvenlik görevlileri tarafından darp edilerek salondan dışarıya çıkarıldı. Halkevci kadınlar toplantının yapıldığı Hilton Oteli önünde düzenledikleri basın toplantısında Dünya Bankası ve AKP’nin ikiyüzlü kadın politikalarını protesto ettiler.
DİĞER
• Eski milli atlet Süreyya Ayhan Kop’un memleketi Çankırı’da bulunan heykeli AKP’li belediyenin meclisinin kararıyla belediyenin asfalt şantiyesindeki deposuna kaldırıldı. Heykelin kaldırılması ile ilgili belediye başkanı İrfan Dinç heykelin yıprandığını söyleyerek “Şehrin en önemli noktalarından birinde çirkin bir görünüm vardı” dedi.
• Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Dini Yayınlar Kongresi, Pazar günü “Sonuç Bildirgesi”nin açıklanmasıyla sona erdi. “Kadın Konulu Dini Yayınlar” başlığını taşıyan kongreyi değerlendiren Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Yüksel Salman, medyada ve sanal âlemde kadının zaaflarıyla ön plana çıkarıldığını söyleyerek “Bu durum hem kadını incitiyor, hem de yüce dinimizin prensipleriyle bağdaşmıyor” dedi.
• • İKSara'nın Kasım ayı anketinde katılımcılara kadına şiddetin nasıl çözülebileceği soruldu. Erkeklere göre çözüm aile içerisi, kadınlara göre ise yasal düzenleme. Akşam gazetesinin aktardığına göre katılımcıların yüzde 34. 8'i 'Aile içerisinde', yüzde 30.3'ü 'Eğitimle/okulda', yüzde 30.2'si 'Yasal düzenlemelerle', yüzde 4.7'si 'Polisiye tedbirlerle' yanıtını verdi. Aynı soruya yanıt verenler cinsiyet bakımından analiz edildiğinde, erkeklerin yüzde 37'si sorunun 'Aile içerisinde', yüzde 32'si 'Eğitimle/okulda', yüzde 27'si 'Yasal düzenlemelerle', yüzde 4'ü ise 'Polisiye tedbirlerle' çözülebileceği görüşünde.
• Antalya'daki Akdeniz Üniversitesi Kampusünde ki Olbia Çarşısı'nda AIDS'e dikkat çekmek amacıyla bildirilerle birlikte dağıtılan prezervatifler, Milli Türk Talebe Birliği'nin (MTTB) tepkisine yol açtı.
• İstanbul Beyoğlu'nda "Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu" öncülüğünde toplanan kadınlar, öldürülen ya da şiddete maruz kalan kadınlar için protesto yürüyüşü düzenledi. Taksim'de düzenlenen yürüyüşe erkek şiddeti sonucu öldürülen kadınların aileleri de katıldı.
o Trabzon`da düzenlenen oturma eyleminde Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği üyeleri kadına yönelik cinayet ve şiddeti protesto etmek amacıyla Atatürk Alanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde oturma eylemi yaptı. Dernek adına bir açıklama Dilay Aydın, Türkiye`de yaşayan 35 milyon kadının, şiddetsiz eşit, hak ettiği bir yaşam istediğini belirtti.
o CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, Türkiye’nin kadın hakları bakımından 2010 küresel göstergeler sıralamasında 136 ülke arasında 126. sırada olduğunu belirterek, ”Türkiye’de 3 bin 500 il genel meclisi üyesi var. Yalnızca yüzde 3,5′ kadın. Muhtarlarda ise durum daha vahim. Oran yaklaşık yüzde 1 düzeyinde” dedi.
o Demokratik Kadın Hareketi (DÖKH) ve Selis Kadın Derneği, 3-4 Aralık’ta Diyarbakır’da “Kadın Kırımına Karşı Çalıştay” düzenledi. Kadın örgütlerinin katıldığı çalıştayda cumhuriyetten günümüze siyaset, medya ve sosyal yaşamın her alanındaki kadın kırımı, çözüm yöntemleri ve ortak eylem planları tartışıldı.
o Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun (SHÇEK) 1998 tarihli ‘Kadın Konukevleri Yönetmeliği’ne göre kendi işini göremeyecek bir engele sahip, ruh sağlığı bozuk, bulaşıcı ya da sürekli tedaviyi gerektiren ağır hastalığı olan, engeli yüzünden sürekli bakıma ihtiyaç duyan kadınlar, şiddete maruz bile kalsalar kadın sığınmaevlerine kabul edilmiyor.

0 yorum ---- Halkevleri Aralık ayı kadına yönelik şiddet raporu

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft