Halkevleri Kadına Yönelik Şiddet Raporu - Ocak 2012

CİNAYET
• Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde çıplak cesedi bulunan 48 yaşındaki Gönül İnan'ı, 50 TL karşılığında ilişkiye girdiği Mustafa Başkale'nin öldürdüğü ortaya çıktı. Şeyhsinan Mahallesi, Ruşenler Sokak üzerindeki Demircan Apartmanı’nın 1’inci katında tek başına kalan ve kendisinden 4 günden bu yana haber alınamayan Gönül İnan, geçen Cumartesi günü evinin yatak odasında çıplak halde ölü bulundu. Polisteki sorgusunun ardından Mustafa Başkale çelik yelek giydirilerek 23 Ocak gecesi Çorlu Adliyesi’ne getirildi. Burada mahkemeye çıkan Başkele, "Kasten Adam Öldürme" suçundan tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi.
• İstanbul Pendik’te 46 gün önce evlenen Öznur D. (22) yatağında ölü olarak bulundu. Üzerinde herhangi bir darp, kesici ya da delici alet izi bulunamayan Öznur D.’nin otopsisinde elle boğularak öldürüldüğü ortaya çıktı. Bunun üzerine gözaltına alınan Cemal D. (23) "Birlikte yattık, gece bir ara uyandığımda bir elim onun boğazındaydı" dedi ancak eşini öldürdüğünü kabul etmedi. Adliyeye sevk edilen Cemal Delibaş, tutuklanarak cezaevine konuldu.
• Şanlıurfa'da yaşayan 48 yaşındaki Mehmet Şalka, 20 yıldır evli olduğu 48 yaşındaki Şefika Şalka'yı, çıkan tartışmada av tüfeğiyle öldürdü. Şefika Şalka ve Mehmet Şalka’nın 8 çocuğu vardı.
• Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, yalnız yaşayan tıbbi genetik uzmanı 42 yaşındaki Dr. Sema Ünlübay, villasında bıçaklanarak öldürüldü. Polis, Dr. Ünlübay'ın cinayet şüphelisi olarak, aralarında miras anlaşmazlığı olduğu ileri sürülen kardeşi S.Ü.'yü gözaltına aldı.
• Çerkezköy’de ağabeyi ve yengesiyle beraber yaşayan 7 aylık hamile genç kadın yengesi tarafından bıçaklanarak öldürüldü.
• 5 yıl önce eşinin vefatının ardından geçimini sağlamak ve 2 çocuğuna bakmak için barda şarkı söyleyen Halime C. (30), burada tanıştığı Eyüp A. (48) tarafından uzun süren tehdit ve tacizlerin ardından öldürüldü.
• İstanbul'da, 60 yaşındaki bir kadın oğlu tarafından öldürüldü.
• Konya’da 4 yıl once evinde eşarbıyla boğularak öldürülmüş cesedi bulunan coğrafya öğretmeni Sündüs Keleş’e aynı belde de yaşayan İsmail Çakmak tarafından tecavüz edildiği ortaya çıktı.
İzmir'in Bornova ilçesinde cinnet geçiren Abdullah B. (52), eşi ve iki çocuğunu tabancayla vurduktan sonra intihar etti. Hastaneye kaldırılan kadının durumunun ağır olduğu, iki çocuğunsa hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.
• Çanakkale'de, 33 yaşındaki Ş. Z. G.'nin cesedi, babasına ait evin çatısında elleri arkadan bağlanmış halde ipte asılı bulundu. Polis, olayla ilgili soruşturma başlatırken, olayın intihar mı yoksa cinayet mi olduğunu araştırıyor.
• Ataşehir`de ikamet eden Meryem Dalga isimli kadın, Kadıköy’de 4 gün önce çalıştığı işyerinden ayrıldıktan sonra sahildeki kayalıklarda ölü bulundu. Cesedin yanında alınan motosiklet kaskı bulundu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
• Gaziantep'in İslahiye İlçesi'nde 5 ay önce nikahsız yaşadığı 17 yaşındaki Mihrican Göğebakan'ın kendisini terk edip, babasının evine gitmesi üzeine 31 yaşındaki Hasan Göğebakan av tüfeğiyle eşini, kayınpederi ile kayınvalidesini öldürdü, kayınbiraderini de ağır yaraladı. Hasan Göğebakan, av tüfeğiyle birlikte teslim oldu.
• Adana’da Mehmet Köseoğlu, kendisine boşanma davası açan eşi Ezgi Köseoğlu’yu kafasına 4 kez ateş ederek öldürdü. Mahkemedeki ifadesinde ise eşini planlı şekilde öldürdüğünü ve kaçarken yolda başkalarını da öldürdüğünü ifade etti.
• Tefecilerden aldığı borcu ödeyemeyip bunalıma giren Serkan Sevinç eşini ve oğlunu boğazlarını keserek öldürdükten sonra kendi bileklerini ve boğazını keserek intihar etti. Yapılan incelemede bulunan bir notta borcu olduğu, ödeyemediği, eşiyle oğlunu öldürdüğü ifade edilirken “Canlarını aldım, şimdi rahatladım” ifadesi yer alıyordu.
• İstanbul Pendik’te yaşayan Öznur Delibaş yatağında ölü bulundu. Yapılan otopsi raporunun ardından tutuklanan eşi Cemal Delibaş’ın ifadesinde “Eşimle bir sorunum yoktu. Olay gecesi bir süre sohbet ettikten sonra uyuduk. Uyandığımda kendimi, bir elimle eşimin boğazını sıkmış, diğer elimle de elini tutmuş halde buldum. Bir süre sonra öldüğünü anladım. Rüya gördüğüm sırada öldürmüş olabilirim” dedi.
• Bursa’da Adem Tüncer ayrılmak isteyen eşi Dilek Tüncer’e “Seni başkasına yar etmem” dedikten sonra 26 yerinden bıçaklayıp, boğazını kesip öldürdü.
• Konya'da evli ve 3 çocuk annesi 47 yaşındaki Zeynep Y. yakınları tarafından yatağında boğazı kesilerek öldürülmüş olarak bulundu.
• Antalya’nın Muratpaşa ilçesi Konuksever Mahallesi 793 sokak’ta Sultan B. eşi tarafından telefonuna gelen mesaj yüzünden öldürüldü. Sultan B.’ye gelen mesajın başka bir erkekten geldiğini gören Hasan B. çocuklarının gözü önünde gezintiye çıktıkları 07 GD 971 plakalı araç içinde Sultan B.’yi bıçaklayarak öldürdü.
• Şanlıurfa'da yaşayan 48 yaşındaki Mehmet Şalka, 20 yıldır evli olduğu 48 yaşındaki Şefika Şalka'yı, çıkan tartışmada av tüfeğiyle öldürdü. Olay, gece geç saatlerde merkeze bağlı Yedikuyu Köyü'nde meydana geldi. Mehmet Şalka ile eşi Şefika Şalka arasında bilinmeyen bir nedenle tartışma çıktı. Tartışma sırasında Mehmet Şalka, evde bulunan av tüfeği ile eşine rastgele ateş etti. Tüfekten çıkan saçmalara hedef olan Şefika Şalka olay yerinde yaşamını yitirdi. Kaçmaya çalışırken yakalanan Mehmet Şalka, jandarmadaki sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi.
• Adıyaman’ın Kahta İlçesi’nde, evden kaçtığı için bir odaya kilitlenen 21 yaşındaki Hacer A. kaçmayı başarıp İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderek ailesinden şikayetçi oldu. Aile fertlerinin kendisine baskı uyguladığını ve dışarı çıkmamakla tehdit ettiğini söyleyen genç kadın, öldürülme korkusu yaşadığını söyleyerek yardım istedi. Bunun üzerine savcılık kararıyla koruma altına alınan Hacer A. polis nezaretinde, eşyalarını almak için eve giderken 2 erkek kardeşinin bıçaklı saldırısına uğradı. Göğüs ve karın bölgesinden aldığı bıçak darbeleri sebebiyle kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Olay sonrası gözaltına alınan ağabey Üzeyir A. Ve M.A. ile baba Osman A. Gözaltına alındı. Soruşturma sürüyor.

• Kırıkkale'nin Keskin İlçesi Maden Mahallesi'nde, oğlu ile yaşayan Gülşen K ve Mustafa Varışlı av tüfeğiyle vurularak öldürülmüş halde bulundu. Olay sonrasında Gülşen K.’nın oğlu Y.E.K. şüpheli olarak gözaltına alındı.

• Adana'da iki çocuk babası 38 yaşındaki Yıldıray Yeşilçay, evli olduğunu öğrenince kendisini terk eden 22 yaşındaki Emine Yergelen'i, çalıştığı Emine Yergelen'in çalıştığı Mercan Kuyumculuk'a girer girmez belindeki tabancasını çekip, çalışanlarından Sedat İlkbahar'ı dışarı çıkartıp, birlikteliklerini devam ettirme teklifi etti.Emine Yergelen'i teklifi reddetmesi üzerine tabancayla başından vurup ağır yaraladıktan sonra, aynı silahla intihar etti. Yıldıray Yeşilçay'ın olaydan bir saat önce genç kadının cep telefonuna "Seni öldürmeye geliyorum" diye mesaj çektiği ortaya çıktı.

NEFRET CİNAYETİ
• Başakşehir’deki evinde 3 ay önce bıçaklanarak öldürülen Nicol Libra takma adlı travesti N.K.’nin katil zanlısı yakalandı. Cinayeti itiraf eden Fesih D. “travesti olduğunu öğrenince öldürdüm” dedi.
FİZİKİ ŞİDDET-YARALAMA
• Balıkesir Edremit’te eşi tarafından üzerine kimyasal bir madde dökülerek yaralandığı iddia edilen Aysel D. davasının ilk duruşması yapıldı. Geçtiğimiz yıl şiddetli geçimsizlik yüzünden evi terk etmek isteyen Aysel D., 2011 Temmuz ayında eşi A.D. tarafından önce boğulmaya çalışıldı, ardından da vücuduna kimyasal bir madde dökülerek yakıldı. Aysel D. çeşitli yerlerinden yaralandı. Yargıya taşınan olayla ilgili ilk duruşma Edremit Adalet Sarayı’nda yapıldı. Hafif yaralama, yaralama, hakaret ve tehdit iddiasıyla yargılanan A.D. duruşmaya gelmedi. Mahkeme duruşmayı 28 Şubat tarihine erteledi.
• Samsun’un Asarcık ilçesinde Dursune Alıcı (38), kendisine sürekli şiddet uyguladığını öne sürdüğü 20 yıllık eşi Üstün Alıcı’yı (41), 2 çocuğunu da yanına alarak terk etti. . Şiddete dayanamayıp, 2 çocuğuyla birlikte evi terk eden ve boşanma davası açan kadın, kocasının saldırısına uğradı. Eşinin boşanma davasından vazgeçmesini ve eve dönmesini isteyen Üstün Alıcı, teklifin kabul edilmemesi üzerine eline geçirdiği pense ile eşinin kafasına birkaç kez vurdu, ardından da aynı pense ile kadının vücudunun çeşitli yerlerinden etlerini sıkarak işkence yaptı.
• Şanlıurfa’da 17 yaşındaki H.Y., dini nikah yapılan aynı yaştaki akrabası S.Y.'ye, annesine gitmek istediği için şiddet uyguladı. Yaralanan genç kadın hastanede tedavi edilirken, H.Y. ise gözaltına alındı.
• İzmir'de görev yapan kadın aile hekimi Dr. A.Ç., aynı yerde çalışan erkek meslektaşı G.K. tarafından tartaklanıp, tehdit ve hakarete uğradı. Aile sağlığı merkezinin tüm giderlerinin Dr. A.Ç’nin ödemesini isteyen G.K. hakkında toplam 11 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.
• M.G aralarındaki problem konuşmak bahanesiyle dışarıda buluştuğu hamile eşi Y.G’ye şiddet uyguladı.

• Makbule K. (30) kocasının kendisine şiddet uygulaması nedeniyle yaşları 3 ile 10 arasında değişen 4 çocuğuyla yakınlarının evlerine sığındı. Makbule K. eşinin tehditleri nedeniyle boşanma davasını geri çekmek zorunda kaldığını söyledi.

• Aydın’da, 18 yıllık eşi A.B.’nin kendisine ve iki oğluna yıllardır uyguladığı şiddete dayanamayıp İzmir’e kaçan G.B., kaldığı evde komşularının yardımıyla ayakta durmaya çalışıyor.
• Aliye Şimşek yıllar evvel iki çocuğuyla Mardin'den şiddet gördüğü eşinden kaçtı. Yıllarca İzmir'de tütün mağazalarında çalıştıktan sonra emekli tazminatıyla iki katlı bir ev sahibi oldu. Şimşek, evinin birini kendisi gibi şiddet mağduru olan Rahime Ablak'a verdi. Şimşek, "Kadınlar hiç olmazsa birbirlerine sahip çıkmalı" dedi.
• Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nden Nedrap Demir, Semiha Can, Duriye Odabaşı, Yasemin Budak ve Dindare Tanırgan isimli 5 siyasi tutuklu kadın Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevine sürgün edildi. Sürgün edilen kadınlar ring aracında askerlerin şiddetine, cezaevinde de gardiyanların hakaretlerine maruz kaldıklarını açıkladı.
• Çanakkale’de hamile eşini parkta döven adam gözaltına alındı. Hamile kadın ise hastaneye kaldırıldı.
• Şiddetli geçimsizlik nedeniyle altı ay önce eşini terkederek ik çocuğuyla birlikte annesinin evine yerleşen A. O. (25) bir ay sonrasında eşine (S.O.) boşanma davası açtı. Duruşma günü adliye önünde bekleyen A.O ve annesi otomobille adliye önüne gelen S.O.’nun pompalı tüfekli saldırısına uğradı. A.O. ve annesi hastaneye kaldırılarak tedavi edildi.
• İstanbul Fatih’te yaşayan Ali Say, sürekli dövüp baskı yaptığı A.A.'yı öldürtmeye karar verdi ve memleketi Ağrı Patnos'tan çağırdığı akrabaları Mustafa Say, Hakan Say, Ramazan Say ve Mehmet Say'la birlikte cinayet planı yaptı. Ancak karısının nerede olduğunu bilmiyordu. Çünkü kocasının sürekli dövmesi üzerine A.A. evden kaçıp ardından darp ve cebir raporu alarak 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Evi Merkezi'ne yerleştirildi Bunun üzerine polise karısının uyuşturucular tarafından kaçırıldığını uzun süredir kendisine ulaşamadığını ihbar etti. İhbar üzerine bulunan A.A. “Beni kimse kaçırmadı. Kocam beni tehdit ediyor, öldürtmek istiyor, beni bulmak için böyle yapıyor" dedi ve telefonu kapattı. Kadından bir daha haber alınamadı.

Ali Say, karısıyla ilgili haber alamayınca polisi arayıp "Karımı bulmazsanız size dava açacağım" diyerek baskı yapmaya başladı. Kadının iddiasının doğru olduğunu anlayan polis Say'ın ve akrabalarının ifadesini aldı.
• Antalya Barosu'na kayıtlı avukat 31 yaşındaki Pınar Söğüt (Ertunç), 1 ay önce boşandığı eşi Adem Murat Söğüt'ten psikolojik işkence ve şiddet gördüğünü, ölüm tehditleri yüzünden Başbakan Erdoğan'a mektup yazarak yardım istedi. Genç avukat mektubunda, "Eski eşim beni 'Seni Ayşe Paşalı gibi öldüreceğim' diyor. Beni ve oğlumun hayatını kurtarın" diye yazdı.
• Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan Dr. Rodi Sarı Polat, baş dönmesi şikayetiyle hastaneye gelen bir hastanın tedavisini yaptı. Hasta yakınları, hastalarını hastaneden çıkartmak istedi. Fakat Polat itiraz etti bunun üzerine hasta yakınları, Polat’ın kafasını duvarlara vurarak ve yerde tekmeleyerek darp ettiler.
• Şanlıurfa'da, 17 yaşındaki H.Y., imam nikahlı aynı yaştaki akrabası S.Y.'yi, annesinin evine gitmek istediği için tekme tokat dövdü. Yaralanan genç kadın hastanede tedavi edilirken, H.Y. ise gözaltına alındı.

EKONOMİK ŞİDDET
• İzmir İnönü Mahallesi'nde oturan A.B. (50) ile eşi Feride B. (46) arasında elektrik faturasının 380 lira gelmesi nedeniyle tartışma çıktı. Kahvehane işletmeciliği yapan A.B, tartıştığı eşi Feride B. ile kendisini sakinleştirmeye çalışan oğlu Erhan B’yi (18) tabancayla ateş ederek yaraladı. Evde bulunan 16 yaşındaki kızı Esra B’yi de silahın kabzasıyla vurarak yaralayan A.B, daha sonra tabancayla başına ateş ederek intihar etti. Vücuduna 3 kurşun isabet eden Feride B. omzundan tek kurşunla yaralanan Erhan B. ve darbedilen Esra B, ambulansla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Tedavi altına alınan Feride B’nin sağlık durumu ciddiyetini koruyor.
İNTİHAR
• Bursa’da yaşayan 21 yaşındaki Emine Çiftçi boynuna iki kez dolanan kemerle evinde ölü bulundu. Kadının cesedini bulan 13 aylık eşi Mahmut Çiftçi, cinayet şüphesiyle gözaltına alındı. Olayın cinayet mi, yoksa intihar mı olduğu soruşturuluyor.
• Antalya’da bir ilköğretim okulunda öğrenim gören ve yarıyılı takdirle bitiren 8’inci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki kız belirlenemeyen bir nedenle annesi ile tartıştıktan sonra evlerinin bulunduğu 5 katlı binanın çatısından atladı. Annesi kızının eteğinden tutarak onu yakalamak istedi ancak etek yırtılınca, alt kattaki dairenin panjuruna çarptıktan sonra zemine düşen kız ağır yaralandı.
• Çorlu’da 29 yaşındaki bir kadın oturduğu apartmanın bahçesinde ölü bulundu. Apartmanın en üst katında ikamet eden kadının intihar etmiş olabileceği belirtildi. Kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için Işıl Şenay’nin cesedi İstanbul Adli Tıp Kurumu Morguna gönderildi. Olayla ilgili olarak başlatılan soruşturma hala devam ediyor.
• Adıyaman’da Mehmet Akif mahallesi Haydar Efendi caddesi üzerinde ikamet ettiği evde girdiği bunalım sonucu eline aldığı bıçakla intihar girişiminde bulunan A.A kendisine ciddi zararlar verirken yakınları durumu polise bildirdi. A.A ikna edilerek Adıyaman Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
• Şanlıurfa’nın Hilvan İlçesi’nde, amcasının oğlu ile evlendirilmek istenen ve hafta sonu düğünü yapılacak olan 15 yaşındaki H.C., av tüfeği ile intihar etti. H.C’nin ailesi ve yakınlarının ifadesine başvuran jandarma intihara ilişkin soruşturma başlattı.
• Muğla'nın Ortaca ilçesinde yaşayan37 yaşındaki Aynur Aydın'ın cesedi, Dalaman çayında bulundu. Aynur Aydın ölümünden kimsenin sorumlu olmadığını belirten notu bulan kocası İhsan Aydın durmu polise bildirdi. İhbar üzerine emniyet yetkilileri olayla ilgili inceleme başlattı. Kadının cesedi Dalaman çayında bulundu.
• Bursa’da 20 yaşındaki Z.Ç adlı bir kadının yüksek bir binadan atlayarak intihar etti. Maksem caddesi üzerinde bulunan bir binadan atlayan Z.Ç’nin kafası kaldırıma çarparak ağır yaralandı. Ambulansla Bursa Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Z.Ç hastanede yaşamını yitirdi.
• Trabzon’da üç çocuk doğurduktan sonra girdiği bunalımdan çıkamayan kadın, üzerine benzin döküp kendini ateşe vererek 4. kattan aşağı atladı.
• Şanlıurfa’nın Dicle Mahallesi'nde15 yaşındaki Ş.K., annesi ve babasının sürekli evde kavga etmelerine dayanamayınca bunalıma girdi. Bunun üzerine oturduğu evin 3. katına çıkarak aşağı atladı. Düştüğü yerin tek katlı toprak çatısı olması nedeniyle yaralanan Ş.K, çevredeki vatandaşların yardımıyla hastaneye kaldırıldı. Hastanede tedavi altına alınan Ş.K’nın durumunun iyi olduğu öğrenildi.
• Darende Ayvalı beldesinde, babası 3 aydır cezaevinde bulunan 17 yaşındaki C.Y. isimli genç kız, babasının durumuna üzülerek, babaannesinin depresyon ilaçlarından içerek intihar etmek istedi. C.Y hastanede tedavi altına alındı.
• 41 yaşındaki H.K. isimli kadın, eşinin işsiz olmasından dolayı evde bulunan ilaçlardan çok sayıda içerek intihar etmek istedi.
• 40 yaşındaki G.Ç. isimli kadın, ismini bilmediği ilaçlardan 20 tane içerek intihar etmek istedi.Daha sonra kendi imkanlarıyla hastaneye giden G.Ç. kimseden şikayetçi olmadı.
• Yaşlı bir adamın bakıcılığını yapan 1953 Bulgaristan doğumlu kadın tarım ilacı içerek yaşamına son verdi. Kendisini odaya kilitleyerek intihar eden kadının neden intihar ettiği bilinmiyor.
TACİZ
• Esenyurt’ta 8 Ocak günü yapılan eylemde, polisin müdahalesini protesto etmek isteyen kadınlara polisin saldırdığını ve 10 kadın toplam 14 kişinin darp edilerek gözaltına alındığını anlattı. İstanbul’da Roboski katliamı protesto eylemine polisin müdahale etmesi sonucu gözaltına alınan kadınlar ince arama, taciz ve şiddete maruz kaldıklarını söylediler.
• Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran 22 yaşındaki genç kız, doktorun gönderdiği röntgen bölümünde tacize uğradı. Radyoloji Bölümü'ne giden genç kız, doktorun isteğini iletti. Teknisyen 28 yaşındaki İbrahim A., film için gerekmemesine rağmen soyunmasını istedi. Gerekmediği halde hasta kadından soyunmasını isteyen teknisyen hakkında dava açıldı.
• Malatya'da, kız yurtlarında öğrencilere tacizde bulunduğu ileri sürülen bir zanlı yakalandı. İnönü Üniversitesi'nde temizlik şirketinde çalışan Ö.K (27) isimli zanlının, kız öğrenci yurtlarında tacizde bulunduğu ortaya çıktı. Kadın öğrencileri sözle taciz ettiği ileri sürülen Ö.K'nin, öğrencilerin şikayetçi olmasıyla yakalandığı belirtildi. Dört kız öğrencinin şikayetçi olduğu Ö.K, polis tarafından gözaltına alındı.
• Bakkal S.G.(34), diğer müşterileri gönderdikten sonra bakkalın kapısını kapatıp 11 yaşındaki küçük kıza cinsel istismarda bulundu. Ardından da, "Kimseye söyleme yoksa seni, anneni ve babanı öldürürüm" diyerek tehdit etti. Sonra çocuğa alacaklarını verip evine yolladı. Eve gelen kızının durgun olduğunu gören annesi, ne olduğunu sorunca S.N.G. bakkalın kendisine yaptığı cinsel istismarı ayrıntılarıyla annesine anlattı. Tacizci bakkal çıkarıldığı mahkemede “küçük yaşta çocuğa cinsel istismar” suçundan tutuklandı.
• Erzurum’un Uzundere İlçesi’ne bağlı Kirazlı İlköğretim Okulu’nda hizmetli Rahmi Y. hakkında 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla 2 ayrı dava açıldı. Tutuklanan Rahmi Y. hakkında hazırlanan iddianamede, iki öğrencinin tacizden dolayı ruh ve beden sağlığının bozulduğu belirtildi. Rahmi Y. hakkında, Erzurum 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2’şer kez en az 15’er yıl hapis, Tortum’daki Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek ayrı davada ise 7 öğrenciye yönelik cinsel saldırı olayında toplam 56 yıla kadar hapis cezası istendi.
• Hasan K., Nihat L. ve askerden izne gelen Tanju L. daha önce tanıdıkları evli 1 çocuk annesi olan ve eşi evde olmayan G. I.’nın evine zorla girerek G.I’ya tecavüz etmek istedi. G.I’nın karşı koyması üzerine yakalanacaklarını düşünen 3 kişi evden kaçtı. Polis tarafından yakalanan 3 kişi nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.
• Çanakalle’de bir kamu kurumunda yaşanan taciz olayından sonra tacizci kurum amiri Malatyaya tayin edildi. Cinsel tacize ve şiddete maruz kalan N.K sürgün edildi. 2,5 ay önce tayini çıkan erkek amire tayini hala tebliğ edilmemişken, görevden alınmamıştır.Kültür ve Sanat Sen’den kadınlar Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanlığı önünde olayı protesto etti.
• İstanbul'da Roboski katliamı protesto eylemine polisin saldırdı. İnce arama, taciz gibi birçok şiddetin yaşandığı polis müdahalesinde, polislerin kadınları özel hedef aldığı belirtildi. 10 kadın gözaltına alınırken darp ve taciz edildi. Olayın ardından İmeceli ve BDP’li kadınlar İHD’de basın toplantısı düzenledi.
• Kütahya’da bir grup öğrenci velisi polise başvurarak, öğretmen A.Ç.'nin ilköğretim okulunda okuyan 10 yaşlarındaki kız öğrenciler E.K., E.N., N.D.'yi okulda zaman zaman kucağına alıp cinsel tacizde bulunduğu için şikayetçi oldu.Kütahya Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi ekipleri, şikayet üzerine öğretmen A.Ç.'yi gözaltına aldı. Suçlamaları kabul etmeyen A.Ç. sevk edildiği adliyede cumhuriyet savcılığınca ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.
• Adana'da 96 yaşındaki Ayşe U.'nun küpelerini gasp ettikten sonra tecavüz eden 20 yaşındaki Mehmet Fatih Ataş, 26 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edildi. Ayşe U., sanığın aldığı cezayı göremeden yaşamını yitirmişti. Sanık Ataş ise son savunmasında suçsuz olduğunu savunup, vicdanının rahat olduğunu söyledi.
TECAVÜZ
• Çorum’un İskilip ilçesinde 17 yaşındaki S.D, Emniyet Müdürlüğü’ne giderek kendisini rahatsız eden kişiler olduğunu söyleyip yardım istedi. Başkomiser Metin M. kendisine yardım edeceğini söylerek telefonunu aldı. Metin M. evine çağırdığı S.D’ye tecavüz etti.
• İzmit’te sosyal paylaşım sitesi üzerinden tanıştığı 15 yaşındaki kıza köprü altında tecavüz eden 20 yaşındaki Gürel T. tutuklandı.
• Lise öğrencisi NB, iddialarına göre sosyal paylaşım sitesinde kendisini mühendis-işadamı olarak tanıtan F.Y. (25) ile tanıştı ve evlenme teklifini kabul edip evden kaçtı. Günlerce tecavüzüne uğradığı F.Y’nin kaynakçılık yapan evli, 1 çocuk babası olduğunu öğrenince yine kaçtı. Ailesine dönmekten korkan genç kız, yine internetten tanıştığı F.T.’nin (27) yanına gidip tecavüze uğradı, kendini sokakta buldu. Polis, sosyal paylaşım sitesine güzel kadın fotoğrafları koyarak şüphelileri yakaladı. F.T. ve F.Y. mahkemece serbest bırakılırken N.B. ailesine teslim edildi.
• Trabzon'da 14 yaşındaki L.T. adlı kıza içki içirdikten sonra tecavüz ettiği suçlamasıyla yargılanan 23 yaşındaki Önder D., 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. İddiaya göre L.T, birlikte gittikleri evde kendisine içki içiren Önder D.’nin tecavüzüne uğradı. Kızın olayı anlattığı ailesinin şikayetçi olması üzerine gözaltına alınan Önder D., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
• Tecavüzden yargılanan imama beraat! Zonguldak’ın Devrek İlçesi’ne bağlı İslamköy Köyü’nün eski imamı evli ve 2 çocuk babası 38 yaşındaki Aydın K. hakkında, Kuran okumaya gittiği evde 34 yaşındaki Ş.T.’ye tecavüz ettiği iddiasıyla dava açıldı. Cinsel ilişkinin Ş.T.’nin isteğiyle gerçekleştiği kanaatine varan mahkeme, sanık Aydın K.’nın beraatine karar verdi.
• Özgeçmiş formunu (CV) alma bahanesiyle işyerine getirdiği iş arkadaşı 34 yaşındaki N.U.’ya tecavüz edip daha sonra da “Kadınım oldun. Ailemle tanıştıracağım” diyen 31 yaşındaki muhasebeci P.O. hakkındaki soruşturma tamamlandı. Açılan dava sonucu P.O. hakkında 17 yıla kadar hapis cezası istendi.
• Samsun'da 6 yıl önce 28 yaşındaki Uğur K. ile evlenen 3 çocuk annesi 22 yaşındaki M.K., eşinin kendisine tecavüz ettiğini öne sürerek şikayetçi oldu. Eşi tutuklandıktan sonra M.K., şikayetinden vazgeçtiğini, dayak yediği için iftira attığını söyledi. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Uğur K., M.K.'yı dövdüğünü ve tecavüz etmediğini söyledi. Bunun üzerine mahkeme Uğur K.'nın tecavüz suçundan beraatine karar verirken, hürriyetten yoksun bırakma ve yaralama suçlarından 5 yıl hapis cezasına çarptırdı.
• Adana'da, 3 genç tarafından bıçak tehdidiyle götürüldüğü Karataş ilçesi sahilinde darp edilip, tecavüze uğrayan 23 yaşındaki F.G.'nin ruh sağlının bozulduğu belirlenince, sanıkların alacağı cezanın artması gündeme geldi. F.G'nin şikayeti üzerine tecavüzcüler yakalandı ve Nihat C. ile Kadir A. ifadelerinin ardından tutuklandı. Haklarında 'fuhuş' ve 'cinsel saldırı' suçlarından 7 ile 20 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı.
• İstanbul Üsküdar’da zihinsel engelli 15 yaşındaki kız çocuğunun bir evde iki gün alıkonarak, altı kişinin tecavüzüne uğradığı ortaya çıktı.

PSİKOLOJİK ŞİDDET
• Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nda daktilograf olarak görev yapan Kültür Sanat Sen üyesi N.K., kurumda tacize ve mobbinge uğradı. Olayın basına yansıması üzerine müdürün Malatya’ya tayin edildiği ancak aradan 2.5 ay geçmesine rağmen Çanakkale’den ayrılmadığını sendika temsilcileri, “Üyemiz N.K. geçen hafta Edirne’ye sürgün edilmiş, kendisine önceden bildirilmeyen bu tayin kararı ile ilgili üç gün sonrası için hazırlanmış tebliğ belgesi zorla imzalatılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan olaya bir an önce el koymasını ve tacize uğrayan üyemizin yanında olmasını istiyoruz” diye konuştu.
• Erzurum'da yoldan geçen evli ve üç çocuklu kadına "Erkek nasıl olur gel sana göstereyim" diyerek sözle taciz eden mahalle bakkalı, 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
DEVLET ŞİDDETİ
• Karabağlar Polis karakolu'nda polislerin feci şekilde dövdüğü kadına sağlam raporu veren doktor için Sağlık Bakanı Recep Akdağ Sağlık Bakanlığı soruşturmasına gerek olmadığını söyledi.
• Emekli Emniyet Müdürü Dr. Hasan Yağar 'Çağın polisi dergisi' ne yazdığı yazısında "Cinayetlerin günahı sadece erkeklere yüklenemez" dedi. Yağar yazısında "Kadın cinayetlerinin panoramik anatomisi" başlıklı yazısında "tabiki kadınımız erkek karşısında fiziki gücü sebebiyle mağdur durumdadır ama dili ve harketleri bakımından aynını söylemek malesef mümkün değildir. Cinayetlerin günahı sadece erkeğe yüklenemez" ifadelerini kullandı.
YARGI KARARLARI
• Körfez'de 2009 yılında komşusunun 5 yaşındaki kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla tutuklu olarak yargılanan sanığa mahkeme tarafından 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Adli Tıp Kurumu'ndan tacize maruz kalan H.D.'nin beden ve ruh sağlığının bozulduğu yönünde rapor geldiği ifade edildi.
• Yargıtay, Ayşe Paşalı'yı öldüren kocasına verilen müebbet hapis cezasını onadı. Sanık avukatlarının tasarlama olmadığı ve haksız tahrik indirimi uygulanmamasına ilişkin temyiz itirazları ise reddedildi.
• Diyarbakır'da zihinsel engelli Emine B.'ye tecavüz eden İbrahim H.T., Adli Tıp'ın kadının tecavüz anında bağırmamasını 'rızası var' olarak raporladığı için 2 yıllık tutukluluğun ardından serbest bırakıldı... Hazırlanan iddianamede zanlı İbrahim H.T.’nin “Tehdit ederek alıkoymak” ve “Birden fazla cinsel saldırı” suçlamalarıyla 17 yıl hapisle cezalandırılması istendi. Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi, olayla ilgili Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’ndan bilimsel rapor istedi. Adli Tıp Kurumu, tecavüze uğrayan Emine B.’nin yüzde 36 zekâ özürlü olduğunu tespit ederken, cinsel saldırıya uğradığında bağırmadığını gerekçe göstererek “Kendisini savunabilirdi, rıza var” diye rapor düzenledi. Hakkında 17 yıl hapis istenilen İbrahim H.T., mahkemenin tek kadın üyesi Hatice Polat’ın izinli olduğu gün yapılan duruşmada, 2 yıllık tutukluluğun ardından tahliye edildi.
• Bayrampaşa’da, 2009 yılında ilköğretim okulu öğrencisi 6 kız öğrencisine cinsel tacizde bulunduğu öne sürülen sınıf öğretmeni İsmail T.’nin yargılandığı davada son aşamaya gelindi. Bakırköy 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, İsmail T.’nin 6 öğrencisini taciz ettiği gerekçesiyle 90 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti, sanık avukatının son savunma hazırlamak için zaman istemesi üzerine duruşmayı erteledi.
• Zonguldak’ın Devrek İlçesi’ne bağlı İslamköy Köyü’nün eski imamı evli ve 2 çocuk babası 38 yaşındaki Aydın K. hakkında, Kuran okumaya gittiği evde 34 yaşındaki Ş.T.’ye tecavüz ettiği iddiasıyla dava açıldı. Cinsel ilişkinin Ş.T.’nin isteğiyle gerçekleştiği kanaatine varan mahkeme, sanık Aydın K.’nın beraatine karar verdi.
• Siirt`in Aydınlar ilçesinde 2010 yılında eşiyle piknik yapmaya gittiği kayalıklardan düşerek hayatını kaybeden öğretmen Esin Güneş ile ilgili ilk duruşma başladı. Adliye binası önüne gelen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olayın cinayet olduğunu ve yargılamanın hukuksuz yapıldığını belirtti.
• 3 Ekim 2010 tarihinde Mersin’de müzik öğretmeni olarak görev yapan Duygu Yelçi'yi (26) kemerle boğduktan sonra, intihar girişiminde bulunan muhasebeci Veysel Altunbaş'ın (30) yargılandığı davada karar duruşması yapıldı. 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasında suçunu kabul eden sanık Altunbaş hakkında mahkeme heyeti, ömür boyu hapis cezası verdi. Heyet, cezayı duruşmadaki iyi hali, samimi itirafları nedeniyle 25 yıl ağır hapis cezasına indirdi.
• İzmir'de 1980'li yıllarda yaşamına kadın olarak devam etmek isteyen 51 yaşındaki fotoğraf sanatçısı Esma Halat, 13 yıl once polis tarafından gözaltına alınıp, işkenceye uğramıştı. Mahkeme komiser yardımcısını suçsuz bulurken AİHM Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin işkence ve kötü muameleyi yasaklayan 3. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle Esma Halat'a 17 bin euro, yani yaklaşık 40 bin lira tazminat ödemeye mahkûm etti.
• Atakum İlçesi’ndeki özel bir hastanede temizlik işçisi olarak çalışan 2 çocuk annesi Ç.O.’ya yaklaşık 5 ay önce hastanede çalışan evli Hakan Atlı’nın gece nöbetinde ameliyathanede tecavüz etti. Mahkeme Ç.O.’nun bağırıp yardım istememesi, alınan doktor raporunda vücudunda darp ve cebir izlerine rastlanmaması nedeniyle, kendi rızasıyla cinsel ilişkiye girdiğine kanaat getirip, sanığın beraatine karar verdi.
• 2011 yılı Ağustos ayında,Trabzon’da E.U’ya sosyal paylaşım sitesi üzerinden tanıştığı 3 kişi tecavüz etti. Yaşadıklarını annesine anlatan E.U’ya tecavüz edenlerden ikisi tutuklanırken diğer kişinin aranmasına devam ediliyor.
• Malatya’da annesini küçük yaşta kaybeden B.D 2 yıl önce 16 yaşındayken tanıştığı S.D’nin tecavüzüne uğradı ve hamile kaldı. Şikayet sonucu gözaltına alınan S.D.’nin cezası ertelendi. S.D, genç kadını ikinci kez kaçırarak, tecavüz etti.
• Samsun’da çalıştığı kafeden evine giden genç kıza cinsel tacizde bulunan 3 sanık hakim önüne çıktı. İşten eve giden B.Y’nin yolunu keserek zorla arabaya bindiren 3 kişi Zeytinlik Mahallesi Parkı’na götürüp taciz edip oral seks yaptırdılar. Taciz saldırısı kasım ayında yaşandı. İlk mahkeme Ocak ayında görüldü ama bir sonuç alınamadı. Mahkeme tanıkların dinlenmesi için ertelendi.
• Bursa’da S. A. karısı Makbule Aksoy’u 25 yerinden bıçaklayarak öldürdü. Mahkeme önce ağırlaştırılmış müebbet cezası verdi. Ardından S. A.’nın “eşim mutfaktan aldığı bıçak ile üzerime yürüdü. Eğer ben onu öldürmeseydim o beni öldürecekti.” Şeklindeki ifadesini tahrik indirimi olarak kabul eden mahkeme “suçun tahrik altında işlenmesi ve iyi hal” gerekçesiyle cezayı 17 yıla indirdi.
• Manisa'da 6 Ekim 2011 tarihinde kocası tarafından öldürülen Şefika Etik (33) davasının ilk duruşması yapıldı. İbrahim Etik’in ağırlaştırılmış müebbet cezası istemiyle yargılanmasına Manisa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı.
• Bursa'nın Gürsu ilçesinde 4 aylık hamile Leyla Algan'ı boğarak öldürüp, 1.5 yaşındaki oğlu Gökhan'ı da dereye atan tutuklu sanık İhsan Ayan'ın yargılandığı dava karar aşamasına geldi. Karar aşamasına gelen duruşmada mütalaasını veren cumhuriyet savcısı İhsan Aydın’ın, hamile kadını öldürenin ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasını, cesedine ulaşılamayan Gökhan Algan ile ilgili dava dosyasının bu davadan ayrı tutulmasını talep etti. Duruşma Şubat ayına erteledi
MEDYA
• “Çağın Polisi Dergisi”ne aile içi şiddetle ilgili bir yazı yazan emekli Emniyet Müdürü Dr. Hasan Yağar, 'Cinayetlerin günahı sadece erkeğe yüklenemez' ifadesini kullandı.
• "Kadın sürücünün" Dolmabahçe'de kaldırıma çıkması ve ağaca çarpmasından ibaret olan haberin 30 Aralık 2011 tarihli Kanal D Ana Haber Bülteni’nde “şoför Nebahat” başlıklı haberiyle haberciliğin erkek halini gösterdi.
DİĞER
• AKP Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, kadınların duygusal, fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kaldıkları konusunda ''Görünürlüğün artması sebebiyle sanki şiddet artmış gibi bir olgu da var toplumda. Şiddet artmadı, şiddet görünür hale geldi'' dedi.
• Malatya’nın Yamaç Mahallesi’nde oturan Ş.Ş. , 20 yaşındaki kızı G.Ş.’nin okula gitmek için evinden ayrıldığını ve bir daha eve dönmediğini beyan etti.
• Malatya’nın Taştepe Mahallesi’nde ise, 32 yaşındaki İ.D. isimli kadın, 11 yaşındaki kızı N.H.D.’nin kayıp olduğunu söyledi.
• Akşehir Müftülüğü Fatih Yatılı Erkek Kur’an Kursunda "Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesinde Din Görevlilerinin Katkısı Ve Rolü" konulu seminer yaptı. Akşehir Müftüsü Karabey Özdemir “Kadın bir çiçek gibi muhafaza edilmelidir. Kuran’ı Kerim de de kadınlarımızla ilgili bir çok ayet ve sure var” dedi.
• Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, "Yerine göre değişik roller üstlenen annelerimiz, kız kardeşlerimiz, kızlarımız rolünde bulunan kadınlarımıza herhangi bir şekilde şiddeti uygun görmüyoruz" dedi. Mayda, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, "Kadına Yönelik Şiddete Son Vermek İçin El Ele Verelim" kampanyası kapsamında "Biz de Varız Bildirisi" yayımlandığını anımsatarak, "Bu bildiriyi Valilik olarak ben de imzalıyorum" dedi.
• Malatya İl Genel Meclisi Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu Başkanlığı, kadının sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin bir rapor sundu. Raporda ''Eşler arasında yaşanan şiddet olaylarında, yaşanılanların mahkemeye taşınmadan evvel bölgenin ileri gelenleri ve toplum üzerinde etkisinin olduğuna şüphe duymadığımız din adamlarının arabuluculuk yapmasına imkan tanınacak düzenleme yapılmalı.” yönünde değerlendirmeler yer aldı
• Hukuk Muhakemeleri Kanunu, geçtiğimiz 1 Ekim’de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanunla birlikte Hukuk, Aile, Ticaret, Kadastro, Tüketici, Fikri ve Sınai Haklar mahkemelerinde açılacak ve görülecek davalarla ilgili giderler de "Gider Avansı" başlığı altında düzenlendi. Kanuna göre davacılar dava açmadan önce "Gider Avansını” yatırmazsa mahkemeye başvuramıyor.
HMK’nın en çok vurduğu kesimin ise özellikle şiddet mağduru kadınlar ve yoksul kesim olduğuna işaret ediliyor. Hiçbiri geliri olmayan veya çalıştığı işlerde emeğinin karşılığını alamayan kadınlar boşanma davası için 378 TL, velayet davası için 332 TL bulmak zorunda.
• Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, kadınlara yönelik şiddetin sona ermesi için ilginç bir uygulama başlattı. Katıldığı nikah töreninde damattan “eşime şiddet uygulamayacağım” sözünü alan Başkan Kürüm, “Karabağlar’da erkekler, eşlerine şiddet uygulamayacak, her kıydığımız nikahta damattan söz alacağız. Kadına yönelik şiddet son bulmalı” dedi.
• Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu Türkiye’de yaşanan kadın cinayetlerini insan iradesinin zayıflığından meydana geldiğini söyleyerek cahillikle birleşen iradesizliğin çeşitli kadın cinayetlerine sebep olduğunu, dinin akıl sahibi, insanları hür iradesi ile olumlu sonuçlara götüren ilahi sistem olduğunu belirtti. “…aile onurunu koruma adına bir genç kızın ortadan kaldırılması hükmünü veren töreciler ile kız çocuğunu canlı canlı toprağa gömen islam öncesi cahiliyet gelenekçileri arasında hiçbir fark yoktur” diye konuştu.
• Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu tarafından imzalanan işbirliği protokolü, Gelincik Projesi kapsamındaki şiddet mağduru kadın ve çocukların Keçiören Belediyesi'nin kadın sığınma evinden yararlanabilmesini amaçlıyor. Başkan AK; sığınma evinde eşler arası sorunların giderilmesi, aile içi iletişimin sağlanmasında aile bireylerinin bilinçlendirilmesi, boşanma aşamasındaki çiftlere danışmanlık, eşler arasındaki ilişkinin çocuklara etkisi konusunda ailelerin bilgilendirilmesi ve boşanma sonrası çiftlere bireysel destek sağlanması konusunda birçok çalışma yapılacağı belirtti.
• Muğla Valisi Fatih Şahin, kadına yönelik şiddet konusunda toplumun bilinçlenmesi gerektiğine işaret ederek, "Kadınlar annelerimiz, kardeşlerimiz, baş tacımız. Onları el üstünde tutmak zorundayız" dedi.
• Başbakanlık, kadına yönelik şiddetin önlenmesini öngören yasa taslağından “nikâhsızların korunması”na ilişkin düzenlemeyi veto etti, ancak bir süre önce TBMM’de onaylanan ve “İstanbul Sözleşmesi” olarak nitelendirilen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nde nikâhsızların korunmasına ilişkin hükümler yer alıyor.
• Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "yakın ilişki" ifadesinin tasarıdan çıkarıldığını açıkladı. Son durumda sadece nişanlılar, evliler ve boşananlar devlet koruması talep edebilecek.
• İç İşleri Bakanlığı ile İngiltere Dışişleri Bakanlığı arasında yürütülen "AB standartları Işığında Tehdit Altında Olan İncinebilir Grupların ve Özellikle Kadınların Korunması Projesi"nin 7'inci çalıştayı Çorum'da başladı.
İSTATİSTİK
• 2011 yılında, Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde meydana gelen 1385 şiddet olayının, 652'sinde kadınlar mağdur olarak kayıtlara geçirildi. 197 kadın kötü muamele, 352 kadın kasten yaralama suçuna maruz kalırken, 97 kadının da cinsel dokunulmazlığına karşı suç işlendi. 6 kadın ise farklı nedenlerle öldürüldü. 41 kadın ile 5 çocuğa da koruma ve tedbir kararı çıkartıldı.
• Çukurova Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Mete Korkut Gülmen, kadınların yüzde 49.9’unun aile içi şiddete maruz kaldığını, 15-19 yaş arası kadınların yüzde 63’ünün kendilerine uygulanan şiddeti haklı bulduklarını ve Kadınların yüzde 60-74’ü erkeklerin eğitilerek şiddetin önüne geçileceğini düşündüğünü belirtti.
EYLEM
• Halkevci Kadınlar Aralık ayı şiddet raporunu GSS’nin başlaması vesilesiyle İstanbul SGK il müdürlüğü önünde kamuoyuyla paylaştı. Şiddetin Aralık 2011 raporu Uludere katliamında hayatını kaybeden çoğunluğu çocuk 35 kişiye adandı.

0 yorum ---- Halkevleri Kadına Yönelik Şiddet Raporu - Ocak 2012

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft