8 Mart’ta hizmet üretmedik, sokaklara çıktık





8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde KESK’li kadınlar hizmet üretmedi, ülkenin dört bir yanında alanlara çıktı. İstanbul’da Harbiye’den Taksim Meydanı’na yürüyen KESK’li kadınların eylemine Halkevci Kadınlar da coşkulu bir biçimde katılım sağladılar.

KESK’li kadınların “8 Mart Resmi Tatil Olsun, Güvenceli İş, Güvenceli Gelecek, Baskılara, Tutuklamalara ve Savaşa Karşı Hizmet Üretmiyoruz” talepleriyle düzenlediği yürüyüş Harbiye Ordu Evi’nin önünde başlatıldı. Harbiye Taksim yolunu trafiğe kapan kadınlar, militarizme, savaşa veson dönem tutuklamalara karşı seslerini yükselttiler.

“Güvencesizlik, baskı-tutuklamalar, kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddete karşı güvenceli iş, güvenli yaşam” ve “Baskı ve tutuklamalar bizi yıldıramaz” pankartı arkasında toplanan kadınlar, KESK’li kadınların fotoğraflarını ve savaşın kadınlar üzerindeki etkisini gösteren fotoğraflar da taşıdılar.

Kadınlar yürüyüş boyunca “Kadın tutsaklar onurumuzdur”, “Erkek devlet şiddetine son”, “Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet gelsin cop inadına isyan inadına özgürlük”, “Jin jiyan azadi”, “Kadın düşmanı Tayyip Erdoğan”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından Taksim Meydanı’nda açıklama yapan kadınlar, bakanlığın adının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak değiştirilmesini, 4+4+4 kademeli eğitim sistemini protesto ettiler. Bu yılki 8 Mart eylemini erkek şiddetiyle öldürülen, Van’da hayatını kaybeden ve Roboski’de çocuklarını kaybeden kadınlara adadılar.

Taksim Meydanı’nda yapılan basın açıklamasını Arzu Bayrak ve Feryal Aydoğan okudu. Açıklamada, kamu hizmetlerinin özelleştirildiği, güvencesiz ve performansa dayalı çalışmanın yaygınlaştığı, kadınların iş yükünün arttığı bir ortamda, torba yasa, SSGSS ve KHK’lar ile düşük ücretle çalışmaya zorlandığı ve işsizliğe mahkum edildiği ifade edildi. AKP’nin piyasacı ve muhafazakâr politikalarının kadınları toplumsal yaşamdan dışladığının söylendiği açıklamada Kadın Bakanlığı yerine Aile Bakanlığı’nın getirilmesi şöyle değerlendirildi: “Kadın yerine biraz anne, bir tutam eş, bedeni ve emeği iç edilen biri var.”

KESK Kadın Sekreteri başta olmak üzere, kadın sekreterlerinin 8 Mart öncesi tutuklanmasını kınayan kadınlar, “KESK’in yıllardır sürdürdüğü kadın mücadelesinden korkanlar, sendikal hak ve özgürlükler kapsamında yaptığımız faaliyelerimizi, eylem etkinliklerimizi bile sorgulama konusu haline getiriyor” dediler.

Eylem açıklamanın okunmasının ardından türkü ve halaylarla sonlandırıldı.

0 yorum ---- 8 Mart’ta hizmet üretmedik, sokaklara çıktık

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft