Kadınlar Gülay Armağan davasının peşini bırakmayacak


Kocasının kardeşi tecavüz etti, ona yıllarca şiddet uygulayan kocası bunu öğrendikten sonra onu balta ile öldürdü. Gülay Armağan davasında mahkeme katil koca için “haksız tahrik” indirimi uygulamaya çalışıyor. Kadın örgütleri bir kadın cinayetinin daha erkek dayanışmasıyla üstünün kapatılmasına karşı eylemde...

Kocasının kardeşinin tecavüzüne uğrayan ve durum kocası tarafından öğrenildikten kısa bir süre sonra öldürülen Gülay Armağan'ın davası bugün görülmeye başlandı. Kadınlar cinayet davasının görüleceği Üsküdar Adliyesi önünde bir eylem yaparak kadın cinayetlerine ve katillerin korunmasına karşı tepkilerini dile getirdi, Gülay Armağan davasının takipçisi olduklarını duyurdu.

Üsküdar 1.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Gülay Armağan davasında ilk duruşma sanık Metin Armağan'ın gelmemesi nedeniyle 21 Haziran'a ertelendi. Dava takipçisi kadınlar 29 Mart günü saat 10:00'da adliye önünde bir basın açıklaması yaptı. Kadınlar Metin Armağan'ın ağabeyi tecavüzcü Daimi Armağan hakkında da tutukluluk talebinde bulunduk. Metin Armağan'ın hastahaneden akıl sağlığının yerinde olmadığına dair rapor almaya çalıştığı konusunda duyumlar aldıklarını söyleyen kadın örgütleri bu konuda endişeli olduklarını ifade etti.

Kadın örgütlerinin anlatımına göre Gülay Armağan’ın hikayesi şöyle:
Gülay Armağan, henüz 36 yaşındayken Aralık 2011’de eşi Metin Armağan tarafından kafasına balta ile vurularak öldürülmüştü. Armağan’ı ölüme götüren süreç eşinin Gülay'ı kardeşi Daimi'yle evde otururken görmesi ile başlamıştı. Metin Armağan’ın soruları soncunda kardeşi Daimi’nin Gülay’a iki yıldır tecavüz ettiği ortaya çıktı. Bu durum nedeniyle suç duyurusunda bulunmak üzere iki ayrı karakola giden Gülay Armağan ve Metin Armağan’ın iki başvurusu da karşılık görmedi. Karakollar şikayete dair tutanak dahi tutmaz. Metin Armağan boşanma davası açar. Bu girşimden kısa bir süre sonra Gülay’ı balta ile öldürür.

Adliye önünde basın açıklaması yapan kadınlar, tutuklu yargılanan Metin Armağan için savcının birçok kadın cinayeti davasında olduğu gibi, Türk Ceza Kanunu’nun 29/1 maddesini istediğini duyrudu. “Kadın cinayetlerinde katil erkeklerin imdadına koşan haksız tahrik indirimi ile tekrar karşı karşıyayız” diyen kadın örgütleri “Hem bu davada "haksız tahrik"le mücadele etmek hem de yargı sisteminin bu cinsiyetçi ve vicdana sığmayan uygulamasını ortadan kaldırmak için sesimizi çıkartmak zorundayız” dedi.

Mahkeme kararlarının altında cinsiyetçi sistemin yattığına dikkat çeken kadınlar karakollardan hastanelere, yüksek yargıdan adalet teşkilatının tüm birimlerine kadar, siyasetçilerle de dâhil olmak üzere, bütün mekanizmaların erkek saldırganı kurtarmak için işlediğni ifade etti.

Açıklamada kadınların takip ettiği davalarda yargının istediği gibi davranamadığını söyleyen kadınlar “Bu yüzden kadına yönelik şiddet ve cinayet davalarının sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi. Açıklamayı imzalayanlar arasında DİSK’li Kadınlar, EMEP’li Kadınlar, EVİD-SEN (Ev İşçileri Dayanışma Sendikası), Halkevci Kadınlar, İlerici Kadınlar, İmece Kadın Sendikası, KESK’li Kadınlar, ÖDP’li Kadınlar , SDP’li Kadınlar, SKM (Sosyalist Kadın Meclisleri), Yeni Demokrat Kadın bulunuyor.

0 yorum ---- Kadınlar Gülay Armağan davasının peşini bırakmayacak

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft