Halkevci kadınlar uyardı: O yasa çöpe!

ANKARA Kürtaj ve sezeryan hakkına yönelik yapılan saldırılara karşı aylardır sokaklarda mücadele veren Halkevci Kadınlar, yasa tasarısının görüşüldüğü ve Meclis’in açıldığı bugün de Meclis önündeydi Yaz aylarının başından beri, başta Başbakan olmak üzere AKP’li bakanların dilinden düşürmediği kürtaj ve sezeryan yasa tasarısına karşı, “Kürtaj haktır, karar kadınların” diyerek, konunun muhatabının kadınlar olduğunu ve kürtaj hakkının pazarlık yapılamayacağını belirten Halkevci Kadınlar, TBMM’nin açıldığı bugün de meclis önünde taleplerini söylediler. 12.30’da TBMM’nin Dikmen Kapısı’nda buluşan Halkevci Kadınlar, ilk olarak hazırladıkları tiyatroyu sergilediler. AKP’nin tek kadın bakanı Fatma Şahin başta olmak üzere tüm bakanlarının ikiyüzlü sözlerinin ve kadınlara yönelik politikalarının, son olarak ise kürtaj ve sezeryan yasasındaki kadın düşmanı yüzünün sert şekilde eleştirildiği tiyatro, yoğun ilgi gördü. Tiyatronun ardından ise “AKP elini bedenimden çek” diyen kadınlar, ellerini hazırladıkları boyalara batırarak,“İki elimiz yakanızda olacak” dediler. Oyunun ardından yapılan açıklamada; kürtaj ve sezeyan hakkının tartışılmasına izin verilmeyeceğini, AKP iktidarının bu yasa tasarısı ve yarattığı baskı sonucu doktorların normal doğum ısrarının onlarca kadının ve bebeğin ölümüne sebep olduğunu, bu yasa ile asıl yapılmak istenenin sermayeye ucuz iş gücü yetiştirmek olduğunu belirten kadınlar, kendi bedenleri ve emekleri üzerindeki söz ve karar haklarını sonuna kadar savunacaklarını belirttiler. Meclisin tatile girdiği gün olduğu gibi, meclisin açıldığı günde de AKP’yi kadın düşmanı politikalarına karşı uyaran kadınlar, “Kürtaj haktır, karar kadınların. Hiçbir kadının neoliberalizmin patronlarının cepleri dolsun diye ölmesine izin vermeyeceğiz. İki elimiz yakanızda olacak” sözleriyle, yasa tasarısının tekrar gündeme getirilmesinin yaratacağı sonuçların ve ölen kadınların sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu belirttiler. Açıklamanın ardından kadınlar, hep bir ağızdan şarkılar söyleyerek ayrıldılar.
İSTANBUL İstanbul’da Halkevci Kadınlar Meclis’in açıldığı bugün bir eylem yaparak AKP’yi uyardı, "kürtaj yasasını çöpe atacağız" dediler Halkevci Kadınlar 1 Ekim’de Meclis açılırken AKP Mecidiyeköy ilçe binası önünde bir eylem yaparak, kürtaj yasasını Meclis’ten geçirmek isteyen ancak kadınların direnişi sonucu ertelemek zorunda kalan AKP’yi uyardı ve “bu yasanın Meclis’ten geçmesine izin vermeyeceğiz” dediler. Saat 13.30’da AKP ilçe binası önünde “Yaşamıma bedenime dokunma. Kürtaj yasasına da yasağına da izin vermeyeceğiz” pankartı arkasında buluşan kadınlar, AKP’nin kürtaj tartışmasının başlattığı Mart ayından bu yana kadın düşmanı uygulamaları ve olayları içeren şiddet doyasını da AKP’lilere sundular. Kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Pınar Sedef, AKP hükümetinin kürtaj tartışmaları başladığı günden bugüne kadın düşmanı yüzünü her seferinde kadınlara saldırarak gösterdiğini söyledi. AKP’li bakanların ve belediye başkanlarının kürtajla ilgili açıklamalarına karşı binlerce kadının sokağa çıkarak cevap verdiğini söyleyen Sedef, “Başbakan bu sefer kendine yanlış düşman seçti” dedi. Geçtiğimiz 4 ay içerisinde riskli gebelik geçiren ancak normal doğuma zorlanan 2 kadın ve 3 bebeğin yaşamın yitirdiğine dikkat çeken Sedef, yine bu sürede tecavüz sonrası gebe kalan kürtaj olmak isteyen kadınların kararının tartışıldığını vurguladı. Basın açıklaması okunduktan sonra ilçe binasına giren ve binada muhatap bulmayan kadınlar dosyayı bıraktıktan sonra tekrar bir açıklama yaparak, bu yasanın takipçisi olacaklarını belirttiler. Eylemde kadınlar “Kürtaj haktır karar kadınların”, “Kadın düşmanı Tayyip Erdoğan”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarını attılar.

0 yorum ---- Halkevci kadınlar uyardı: O yasa çöpe!

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft