Kadınlar kürtaj yasağına, şiddete, kadın düşmanlığına karşı forumda buluştu

İstanbul’da 3. bölgeden Halkevci Kadınlar 14 Ekim Pazar günü “Kürtaj yasağına, şiddete, kadın düşmanlığına sessiz kalmıyoruz” diyerek kadın forumunda buluştular. 14 Ekim Pazar gün Bakırköy’deki Hava İş Sendikası’nın salonunda gerçekleştirilen forumda sunumlar yapıldı ve ardından serbest kürsü kuruldu. Forumda kadınlar kürtaj hakkı mücadelesi, kürtajın kadın sağlığına etkileri, kadına yönelik şiddet ve 4+4+4 eğitim yasasının kadınlara dönük etkileri konularında sunumlar yapıldı. Kürtaj hakkı mücadelesinin anlatıldığı sunuşta kürtaj hakkı mücadelesinin kadınların kendi bedenleri üzerinde karar hakkı ve eşitlik mücadelesi olduğuna dikkat çekildi. Kadın mücadelesi sonucu kürtaj yasasında geri adım atılmasının yeterli olmadığı, bu mücadeleyi büyüterek taleplerimizi alana kadar uğraşmanın gerekliliği tartışıldı. Kürtaj ve kadın sağlığı sunuşunda kürtajın daha önce Mussolini, Hitler gibi iktidarlar döneminde yasaklandığına ve kadın mücadelesi sonucu geri adım atan AKP iktidarının kürtaj süresini 4 haftaya düşürmeyi planlayan “orta yolunun” fiilen kürtajı yasaklamak demek olduğu, bir kadının 4 hafta sonunda gebe kaldığını anlamasının düşük bir olasılık olduğu belirtildi. Ayrıca sağlık alanının piyasaya açılmasıyla beraber sağlık merkezlerine gerek duyulmayan doğum kontrol yöntemlerinin uygulanamadığı ve bunun sonucu olarak kürtaj oranında artış olduğu da verilerle açıklandı.
Kadına yönelik şiddetin anlatıldığı sunuşta AKP döneminde % 1400 artan şiddet olaylarındaki ve toplu tecavüz vakalarındaki artışın AKP’nin kadın düşmanı söylemi ve yine ondan beslenen kadın düşmanı yargının sonucu olduğu belirtilirken, karşı koyabilmenin tek yolunun kadınların örgütlenmesi olduğuna dikkat çekildi. 4+4+4 eğitim sisteminin getirdikleri ile ilgili sunuşta gerici ve cinsiyetçi eğitimin kadınları ikinci sınıflaştırmasının yanı sıra, lisenin açıktan okunma sürecinin kadının evdeki görevleriyle donatılırken ve evdeki emek yükü artarken, piyasada ucuz işçi olmasının önünü açacağı belirtildi. Yine aynı yasayla lise öğreniminde “evlenmeme şartı”nın kalkması kız çocuklarının okula devam ederken evlenebilmesine sebebiyet verdiği ve bu durumun da çocuk gelinlerin artmasına neden olacağı söylendi. İlk bölümün sonunda foruma ev sahipliği yapan Hava-İş Sendikasına üye THY işçisi kadınlar adına konuşan Deniz Eralp hem çalışma hayatı hem de direnişleri boyunca kadın olarak daha çok sıkıntı yaşadıklarını anlattı ve kazanana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini ekledi. İkinci bölüm Sefaköy Halkevi üyesi kadınların gerçekleştirdiği küçük müzik dinletisiyle başladı. AKP’nin kadın düşmanlığı siyasetinin anlatıldığı sunumda AKP iktidarının kendisini neoliberal ve gerici bir iktidar olarak nasıl var ettiğine ve kadınları toplumsal hayatta anne ve ucuz iş gücü kimlikleriyle barındırmak istediği belirtildi. Forum kısmına geçildiğinde söz alan Halkevleri GYK üyesi İlknur Birol kadın mücadelesinin toplumsal mücadele için önemine değinirken, kadınların gücüne vurgu yaptı. Kadınların gücünü gördüğü noktada her şeyi değiştirebileceğini belirten Birol, tüm kadınları örgütlenmeye ve 4+4+4 eğitim yasası ile yeni bir toplumsal düzen yaratılmasına karşı mücadeleye çağırdı. 4 Kasım’da yapılacak İstanbul forumu ve 25 Kasım eylemlerine çağrı yapılarak etkinlik sonlandırıldı.

0 yorum ---- Kadınlar kürtaj yasağına, şiddete, kadın düşmanlığına karşı forumda buluştu

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft