Utanç davasında, utanç kararı

“Utanç Davası” olarak bilinen, N.Ç. davasında yargılanan sanıklara 7 ile 9 yıl arasında değişen hapis cezası verildi. Mahkemenin “rıza var” diyerek sanıklara alt sınırdan ceza vermesi tepki çekti. Redhack karara tepki olarak Yargıtay’ın web sitesini hackledi Yargıtay’ın ”kısmi bozma” kararıyla yeniden görülmeye başlanan N.Ç. davasında, mahkeme 26 sanıktan 25′ini 7 ile 9 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırdı. Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve N.Ç’nin yaşının küçük olması nedeniyle mahkemenin ”gizlilik” kararı aldığı duruşmaya, avukatlar katıldı. Duruşma sonrasında gazetecilere açıklama yapan N.Ç’nin avukatlarından İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, mahkemenin, 26 sanıktan 25′ine 7 ile 9 yıl arasında değişen hapis cezası, bir sanık hakkında ise ”düşme kararı” verdiğini söyledi. Cezaların N.Ç’nin rızası olduğu gerekçesi ile alt sınırdan verildiği öğrenildi. Adalet arayışını karşılamayan, vicdanları tatmin etmeyen bir karar
”Ağır aksaklıklarla devam eden, hatta adil yargılama ilkelerini ihlal eden bir yargılamayla karşı karşıya kaldık” diyen Kuzu, şöyle konuştu: “Hala küçük yaştaki çocukta rızanın var olduğunu kabul ederek bunun üzerinden bir hüküm verilmesi üzücü. Mahkeme cezaları artırma yoluna gitti ama küçük bir çocuğa yapılan bu muamelede küçük çocuğun rızasını var olduğunu kabul etmesi bize göre kabul edilmez bir durumdur. 15 yaşından küçük bir çocukta rıza olur mu? Türkiye toplumu yakından takip ediyordu bu davayı. Bu anlamda yine vicdanlar biraz yaralandı. Çünkü tarihin hiçbir evresinde sanığın hiçbir noktasında küçük bir çocukta rızanın olduğu kabul edilemez. Bu anlamda mahkeme kararı eleştiriye açık. Bizler de temyiz haklarımızı tekrar kullanacağız.” ”Kısmen de olsa bir adaletin, bir cezanın çıkması sevindirici. Ama şu bir gerçek, kamu vicdanını tatmin etmeyen, müvekkillerinin adalet arayışını karşılamayan bir karardır. Umarım bundan sonra, buna benzer davalarda, vakalarda daha cesaretli, çok daha tatmin edici kararlar verilir. Vicdanlar tekrar yaralandı bunu söyleyebiliriz. Çünkü tarihin hiçbir evresinde, insanlığın hiçbir noktasında, küçük bir çocukta rızanın olduğu kabul edilemez. Bu anlamda mahkeme kararı da eleştiriye açık. Bizler de temyiz haklarımızı tekrar kullanacağız. 26 sanıktan 25′ine 5 yıl üzerinden ortalama 7 ile 9 yıl arasında değişen cezalar verilirken, 1 sanık hakkında da düşme kararı verildi.” RedHack’ten eylem RedHack, 2002′den bu yana Türkiye’nin gündeminde bulunan N.Ç. davası nedeniyle Yargıtay’ın www.yargitay.gov.tr adresindeki sitesini çökertti. RedHack, adaletin işlemediğini belirterek böyle bir eylem kararı aldıklarını açıkladı.

0 yorum ---- Utanç davasında, utanç kararı

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft