Ankara’da kadınlar gerçek eşitlik için yürüdü






29 Mayıs Pazar günü Ankara’da kadınlar gerçek eşitlik için yürüdüler. DİSK Kadın Komisyonu, KESK Şubeler Platformu Kadın Komisyonu, Ankara Tabip Odası Kadın Komisyonu, Halkevci Kadınlar, Üniversiteli Kadın Kolektifi, Genç Umutçu Liseli Kadınlar ve Tüm İGD’li Kadınlar tarafından gerçekleşen “Herkes sussun kadınlar konuşsun” yürüyüşü 13:00’da Kolej Kavşağı'ndan başladı. Yoğun yağmura rağmen yaklaşık 200 kadının katıldığı eylemde kadınlar gerçek eşitlik mücadelesini “kadınlara sosyal güvence” talebini sokağa taşıdı.

Polis, Tayyip Erdoğan’ın bugün Ankara’da yapacağı mitingi gerekçe göstererek yürüyüşü engellemeye çalıştı. Kadınlar, "Dünyanın yarısıyız, haklarımızın tamamını istiyoruz, yolun da tamamını istiyoruz" diyerek Sakarya Meydanı’na kadar yolu trafiğe kapatarak yürüdüler. Yol boyunca “Tayyip Erdoğan Ankara’dan defol”, “Gerçek eşitlik için kadınlara sosyal güvence”, “Emeğimiz, bedenimiz, kimliğiz bizimdir”, “Kadınlar savaş istemiyor” sloganları atan kadınlar, Sakarya Meydanı’nda basın açıklaması yaptılar.

Katılan kurumlar adına basın açıklamasını Dilşat Aktaş okudu. “AKP iktidarı ile birlikte artan gericilik ve muhafazakarlık, ‘kadının yeri evidir, görevi çocuk doğurmaktır, kadınlarla erkekler eşit değildir’ söylemleri kadına yönelik şiddeti ve ayrımcılığı meşrulaştırıyor, kadın düşmanlığını perçinliyor.” dedi. Kadın düşmanlığının kadınların bedenlerini, emeklerini, kimliklerini değersizleştirdiğini söyleyen Aktaş, kadınlar değersizleştikçe patronlar ve cemaatlerin daha da güçlendiğini, cinsiyetçiliğin derinleştiğini ifade etti ve “Bu nedenle her gün 5 kadının öldürülüyor, kadınların çoğu sosyal güvenceden yoksun bırakılıyor, güvencesiz çalıştırılıyor, Kürt kadınlar kimliklerinden dolayı iki kat daha fazla baskıya maruz bırakılıyor" dedi. Aktaş, eşit, özgür, onurlu ve şiddetten uzak bir yaşam için bütün kadınları haklarına sahip çıkmaya çağırdı.

Açıklamanın ardından türkü eşliğinde halay çeken kadınlar, “Bugün sokağa umut olmak için çıktık, erkeklerden, patronlardan, AKP’den haklarımızın tamamını alana kadar yani gerçek eşitlik için sosyal güvence hakkımızı alana kadar ellerimiz kadın düşmanlarının yakasında olacak" diyerek eyleme son verdiler.

0 yorum ---- Ankara’da kadınlar gerçek eşitlik için yürüdü

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft