HSYK: "Tecavüze uğrayan tecavüzcüsüyle evlensin"

HSYK’nin yargının iş yükünün azaltılması ile ilgili hazırladığı çalışma yargının gerici erkek egemen yüzünü ortaya koydu. Kurulun en çarpıcı önerisi, tecavüze uğrayan kadının tecavüzcüsüyle evlenmesi, böylece davanın düşmesi

12 Eylül referandumu sonrası cemaatin ele geçirdiği ve hızla kadrolaşmasını gerçekleştirdiği Hakimler ve Savcılar Yüksel Kurulu (HSYK), yargının iş yükünün azaltılması konusunda hazırladığı çalışma ile yargının gericileşen erkek egemen yüzünü gözler önüne serdi. Radikal gazetesinden Mesut Hasan Benli, HSYK’nin düzenlediği “Yargının hızlandırılması ve sorunların tespit edilmesi” konulu toplantısında hakim ve savcıların yaptığı önerilerin olduğu rapora ulaştı. Kurulun önerileri arasında, yıllarca kadınların verdiği mücadeleler sonucunda kaldırılan “kadınlar tecavüzcüsüyle evlensin, dava kapansın” maddesinin yeniden yürürlüğe konulması yer alıyor.

’Tecavüze uğrayan tecavüzcüsüyle evlensin’
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve taciz, tecavüz, şiddet ile ilgili davaların sayısının azaltılması konusunda hakim ve savcıların getirdiği öneri, 15 yaşından küçüklere karşı rızaen cinsel ilişki suçlarının ceza miktarının düşürülmesi ve 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 434. maddesindeki uygulamanın yeniden hayata geçirilmesi.

Kadın örgütlerinin yıllarca yürüttüğü mücadele sonucunda kaldırılan eski TCK’nin 434. maddesi, “Kaçırılan veya alıkonulan kız ya da kadın ile maznun veya mahkumlardan biri arasında evlenme vukuunda koca hakkında hukuku amme davası ve hüküm verilmiş ise cezanın çektirilmesinin tecil edileceği” hükmünü içeriyor. “Tecavüze uğrayanın tecavüzcüsüyle evlenmesi” olarak da bilinen 434. madde uyarınca evlenmenin gerçekleşmesi halinde tecavüzcünün cezası 5 yıl ertelenebiliyor.

’Adli Tıp ruh sağlığını kontrol etmesin’
HSYK tarafından hazırlanan raporun bir diğer öneri maddesi de tacize, tecavüze veya şiddete uğrayan kadının “beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığı”nın araştırılması yerine sadece “beden sağlığının bozulup bozulmadığı”nın soruşturulması. HSYK, bu önerisini Adli Tıp’tan istenen raporlarının çok geç gelmesi ve davaların gecikmesi gerekçesine dayandırdı.

’Özel yetkiler kalksın, TC Savcılığı kurulsun’
HSYK, kamuoyunda tepki toplayan uygulamalarını bir yandan sürdürüp bir yandan değişmiş görünebilmek için ise farklı öneriler sunma yoluna gitmiş. Raporda, özel yetkili savcıların ve mahkemelerin tepki topladığı ifade edilerek kaldırılması talebi getiriliyor.

Ancak özel yetkili savcıların ve mahkemelerin yerine aynı işlevi görecek Türkiye Cumhuriyeti Savcılığı kurulması öneriliyor. Değişiklik, Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin kaldırılması ancak işlevinin özel yetkili savcılar aracılığıyla sürmesi sürecine benziyor.

Raporda geçen “HSYK’nin halen Adalet Bakanlığı’nın bir dairesi gibi olan görüntüden kurtulması için Adalet Bakanı’nın kurula başkanlık etmesinden vazgeçilmelidir” ifadesinin ardından ise kurulun başkanının sembolik olması gerektiği, bu kişinin de cumhurbaşkanı olabileceği önerisi yapılıyor.

’Bu maaşla olmuyor’
Maaşlarının belirlenmesinde Anayasa Mahkemesi Başkanı ya da milletvekili maaşlarının ölçüt alınmasını da talep eden hakim ve savcılar bununla da yetinmeyerek döner sermaye kurulmasını, yapılacak protokollerle hakim ve savcıların buralarda ücretsiz muayene edilmesini talep ediyor.

0 yorum ---- HSYK: "Tecavüze uğrayan tecavüzcüsüyle evlensin"

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft