Kadın dövene müdahale edince bu oluyor - Pınar Öğünç


Cenk Yiğiter ve Hakan Mertcan, Ankara'da sokakta karısını döven bir erkeğe 'Ne oluyor' dedi. Sonuç bu...
Kadın dövene müdahale edince bu oluyor
Sokakta bir kadının bir erkek tarafından dövüldüğünü görseniz ne yaparsınız?
2011’in şubat ayı, gece yarısına yakın. Ankara Hukuk Fakültesi asistanlarından Cenk Yiğiter ve Hakan Mertcan, Ankara Cebeci’de bir marketten çıktı. 20 metre ileriden bir kadınla çocuğun feryatları geliyordu. İriyarı bir adam, yanındaki kadını dövüyor; kız, “Bırak annemi” diye ağlıyordu.
Yiğiter, refleksle bağırdı: “Ne oluyor hocam!” Gayet iriyarı da olan adamdan çekinmesine karşın “Ben bağırırsam nasıl olsa etraftan birileri de gelir” diye düşündüğünü anlatıyor. Çünkü ıssız bir yerde değillerdi.
Sonra ne oldu? Adam küfrederek ikisine saldırdığı gibi, market sahibi dışında müdahale eden çıkmadı. Pardon, saldırgan o mahallede kahvehane işlettiğinden, esnaf ahbapları gelip “Kadın adamın karısı, sana ne oluyor ulan” şeklinde müdahale etti aslında.
Adam yatışmıyordu. Aldığı kafa darbesiyle Mertcan’ın gözlüğü kırıldı. O arada 42 yaşındaki Sedat K.’nın yeğeni de geldi olay yerine. Esnaf kollarından tutarken Yiğiter yüzüne ağır darbeler alıyordu. Burnundan kan boşaldı. Saldırgan, ancak biri “Herif öldü, bırak” deyince durdu. Neyse ki o arada polisi arayabilmişlerdi.
Mağdur, azmettirici oldu
Karakolda mağdur kadın kocasından şikâyetçi oldu. Onun gibi, Mertcan ve Yiğiter de darp raporu aldı. Zira Mertcan’ın burnu üç yerden kırıktı. Olay mahkemeye yansıdı.
Saldırgan ve yeğeni de aldıkları bir-iki sıyrığı raporladığından, iddianamede Mertcan ve Yiğiter’in meşru müdafaa hükümlerinden yararlanması gerektiği belirtilmişti. Saldırganların da nitelikli adam yaralamadan ve aleni hakaretten yargılanmaları isteniyordu. Garip olan, iddianamede kocası tarafından darp edilen kadın hakkında ‘yaralamaya azmettirme’ suçlamasının bulunmasıydı.
Acayiplikler sürdü. İlk duruşmada kadın, karakoldaki ifadesini reddederek kocasından dayak yemediğini, sadece tartıştıklarını söyledi. Bunu söylemesi için de dayak yemişti belki. Aralarındaki mesele Aile Mahkemesi’ne sevk edildi.
19 Ekim’deki neredeyse beş dakikalık ikinci duruşmada karar açıklandı. Sıkı durun, herkes ceza aldı! Dayak yiyen kadın da dahil.
“Burada olay çıktı, yetiş” diyerek kendisini döven kocasının yeğenini aradığından kadın ‘azmettirici’ydi. Mertcan ve Yiğiter, kasten hafif derece adam yaralamadan ceza aldı. Fakat sanki her şeyi onlar başlatmış gibi meşru müdafaa hükümleri uygulanmamıştı. Saldırganlar nitelikli kasten adam yaralamaktan ve aleni hakaret etmekten ceza aldı almasına, lakin ‘haksız tahrik’ indirimi uygulandı! Yiğiter, en çok bunun ağırına gittiğini söylüyor.
Şu anda temyize de gidemiyorlar, çünkü hâkim hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Yani saptadığı ceza beş yıl içinde başka suç işlerlerse açıklanacak.
Üç ay önce Beşiktaş çarşısının ortasında bir kadını tartaklayan adama “N’apıyorsunuz” diye bağırdığımda, iki yaşlı teyze dışında kimse destek olmamış, “Sana ne, bu bizim özel hayatımız” diyen adam yine de kadını bırakmıştı. Küfrederek tek başına uzaklaştı. O zaman bunu ıssız bir yerde yapıp yapamayacağımı düşünmüştüm.
Hikâyenin devamını artık biliyorum. Hukuk sistemimiz diyor ki sokakta bir kadının dövüldüğünü görürsen oradan uzaklaş. Sonuç bu.

0 yorum ---- Kadın dövene müdahale edince bu oluyor - Pınar Öğünç

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft