Kadınlar sokakları özgürleştirdi






MERSİN

Mersinde 1 aydır yaşatılan özel hal ile, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, “polis gününe” çevrilmeye çalışıldı. 800 den fazla polisin bulunduğu eylemde onlarca toma ve polis aracı da eylem alanına yığıldı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için miting yapmak isteyen kadınlara izin vermeyen Mersin Valiliği, miting yapmaları için hayvan pazarı ve şehir merkezinden uzak yerleri önermişti. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü üzerine yürüyüş yapmak isteyen kadın örgütlerinden toplanma yerine ilk gelen Üniversiteli Kadın Kolektifi ve Halkevci Kadınlar, Kadın Platformu’nun toplanma yeri olarak belirledikleri Metropol binası önüne geldiler. Burada çevik kuvvet ve sivil polis ekipleri tarafından, taciz edici bir şekilde zorla Akdeniz Belediyesi’nin önüne doğru yönelttiler. Anneleri ile birlikte eyleme gelen çocuklarda bundan etkilendiler. Akdeniz Belediyesi önünde kadınlar saat 12.00’da toplanmaya başladı.

DÖKH’lü kadınların kitlesel katıldığı eylemde polis yürüyüşe izin vermedi. BDP Milletvekillerinden Pervin Buldan ve tertip komitesinin emniyet ekipleri ile uzun tartışmaları sonucunda yürüyüş güzergâhı değişerek yürüyüşe başlandı. Zeytinli Bahçe Caddesi ve 111. Caddenin kesiştiği noktada kadınların önü tekrar kesildi. Metropol miting alanına yürümeleri söylendi. Taş Bina önüne yürümek isteyen kadınlar bunun üzerine caddelerin kesiştiği noktada oturma eylemi yaptılar. Yaklaşık 1 saat oturan kadınlar açıklamayı o noktada yapıp dağıldılar. Açıklama sonrası evlerine dönmeye çalışan kadınların Hastane Caddesi önünde yolları kesildi ve sokak aralarına yönlendirildi. Eylem sonrası bile bitmeyen polis baskısı kadınların evlerine, kurumlarına ve Taş Bina önünde 8 Mart için yapılan soğuk heykel sergisine kadar devam etti. 4 DÖKH’lü kadın evlerine giderken gözaltına alındı. Taş Bina önünde soğuk heykel sergisi yapıldı. Etkinlikleri polis gölgelemeye çalıştı.

ANTALYA

Şiddete, kadın cinayetlerine, yoksulluğa güvencesizliğe savaşa karşı Dev Sağlık- İş üyesi kadınlar, Halkevci Kadınlar ve ÖDP’den kadınlar eşitlik özgürlük adalet için yürüdüler.

Üç kapılarda toplanan kadınlar saat 18.30'da Kışlahan Oteli’nin önüne kadar yürüyüş düzenlediler. Yürüyüş boyunca “yaşasın örgütlü kadın mücadelemiz, KESK’li kadınlar yalnız değildir, AKP kadın düşmanıdır, yasta değil isyandayız” sloganları atıldı.

Burada kurumlar adına Gülcan Şahin basın açıklamasını okudu. Gülcan Şahin konuşmasında; “AKP’nin gerici politikalarıyla kadınların eve hapsedildiği, çalışan kadınların ise emeğinin değersizleştirildiği, güvencesizlikle kuşatıldığı tarihsel bir süreçten geçiyoruz. Kadınlar şiddet, taciz, tecavüz ve eşitsizlikle mücadele ederken eğitim, sağlık, barınma, ulaşım gibi kamusal haklardan da yoksun bırakılmaktadır. 4+4+4 gibi yasalarla kız çocukları erken yaşta evlenmeye ve ucuz emek piyasasına savrulmaya zorlanmaktadır” dedi. Gülcan Şahin açıklamanın devamında 8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesi ve çalışan kadınların çocuklarını bırakabilecekleri parasız kreşlerin açılması gerektiğini belirtti.

Kadınlar emeğimize kimliğimize bedenimize sahip çıkmak insanca yaşam güvenceli bir gelecek için mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyerek basın açıklamasını sonlandırdılar.

ÇANAKKALE

8 Mart Dünya Kadınlar günü Çanakkale'de bütün kadın örgütlerinin Adliye önünde tacize karşı yaptıkları ortak basın açıklamasıyla başladı. Ardından Üniversiteli Kadın Kolektifi'nin ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesi'nde saat 11.30'da yaptığı basın açıklaması ve sokak tiyatrosuyla devam etti. Halkevci Kadınlar'ın ve Üniversiteli Kadın Kolektifi'nin akşam saat 18:00'de Bankalar Caddesi'nden Saat Kulesi'ne yürüşünün ardından, oynanan sokak tiyatrosu ve basın açıklamasıyla sona erdi.

Polis yürüyüşe müdahale etmek istedi fakat kadınların kararlı tutumu karşısında yürüyüşü engelleyemedi. Saat Kulesi'nde kadınların maruz kaldıkları erkek egemen zihniyetin basında ve hayatımızda yer alışını anlatan bir sokak tiyatrosu sergilendi. Sokak tiyatrosunun ardından okunan basın açıklamasından sonra sloganlar eşliğinde Halkevi'ne geri dönüldü.8 Mart Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında son olarak 13 Mart Salı Günü saat 20.00 de Mehmet Akif Ersoy Tiyatro Salonunda Halkevci Kadınlar'ın ve Üniversiteli Kadın Kolektifi'nin sahneleyeceği 'Alice Harikaları Olmayan Diyarda' adlı tiyatro oyunuyla son bulacaktır. TRABZON

Trabzon’da 8 Mart 2 ayrı etkinlikle kutlandı. Günün ilk etkinliğinde Üniversiteli Kadın Kolektifi KTÜ’de bir eylem yaptı. Akşamüstü ise KESK’li kadınların çağrısıyla toplanan kadınlar Meydan Park’tan Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’ne kadar yürüyüş yaptı

KESK’li kadınların çağrısıyla Meydan Park’ta toplanan kadınlar yapılan açıklamanın ardından meşalelerle 8 Mart için özel gösterimi yapılan “Bize Masal Anlatmayın” isimli tiyatro oyununu izlemek üzere yürüyüş yaptı. Uzun Sokak üzerinden Ortahisar’da bulunan Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’ne kadar sloganlar ve şarkılarla yürüyen kadınlar çevreden de alkışlarla desteklendiler.Kadınlar sık sık “AKP’den hesabı kadınlar soracak”, “Tacize, tecavüze, dayağa karşı isyanı büyüt”, “Kadınlar yürüyor, mücadele büyüyor” gibi sloganlar attılar. Yaklaşık 100 kadının katıldığı yürüyüşte KTÜ Üniversiteli Kadın Kolektifi kitleselliği ve yaratıcı sloganlarıyla dikkat çekti. Halkevci Kadınlar’ında destek verdiği yürüyüş, hem bir ilk olması hem de çoşkusuyla göz doldurdu.

ESKİŞEHİR

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Eskişehirli kadınlar şiddete, tacize, tecavüze, kadın cinayetlerine, erkek egemen kültüre, gericiliğe, baskı ve tutuklamalara karşı yürüdü.

Eskişehir Halkevi'nde buluşan Halkevci Kadınlar 17.30'da Sağlık İl Müdürlüğü önüne geçerek Hamamyolu'na doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş sokakta bulunan kadınlardan da alkış aldı. Yürüyüşte sık sık 'Kadınlar Yürüyor Mücadele Büyüyor', 'Derenin Başında Panzerin Üstünde Kadınlar Her Yerde', 'AKP'den Hesabı Kadınlar Soracak' sloganları atıldı.

Hamamyolu Yediler Parkı'na gelindiğinde Halkevci Kadınlar'ın da yer aldığı Eskişehir Demokratik Kadın Platformu tarafından düzenlenen yürüyüş için toplanılmaya başlandı. 18.00'da başlayan yürüyüş kitlesel ve coşkulu geçti. Eskişehir halkı tarafından da ilgiyle izlenen yürüyüşe yediden yetmişe katılım sağlandı. Adalar Migros önünde sona eren yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasından sonra halaylarla ve kadın şarkılarıyla eylem sona erdi.

0 yorum ---- Kadınlar sokakları özgürleştirdi

Etkinliklere katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

  Şemsiye! Şemsiye!

8 Mart Yaklaşıyor!

2011 Kadınlara Sosyal Güvence Copyleft